RAVNATELJICA GIMNAZIJE NIJE GOVORILA ISTINU Katarina Tolja je New York platila od javnog novca, zaobišla je školski odbor

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL/shutterstock
Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja otputovala je u New York na studijsko putovanje, a suprotno njenim izjavama, ono je financirano iz sredstava škole, kako se očitovala prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

"Ravnateljica se očitovala kako za putovanje koristi dane godišnjeg odmora, te da je putovanje privremeno financirano iz sredstava škole te da trošak isplate dnevnica nije planiran. Ministarstvo je, nastavno na to, zatražilo dodatne informacije vezane uz financiranje putovanja. Nakon ponovljenog zahtjeva za očitovanje koji smo slali 14. veljače, a vezano za financiranje putovanja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik na isto se do danas, 19. veljače 2020. godine, nije očitovala", stoji u odgovoru Ministarstva na upit Dubrovačkog dnevnika. Ovakvo očitovanje može se protumačiti na način da je Tolja 'posudila' novac od škole kako bi otputovala, a planira ga vratiti. To je u suprotnosti s njenim prijašnjim izjavama u medijima gdje je tvrdila kako putovanje plaća iz vlastitih sredstava.

Postavlja se pitanje je li Tolja namjeravala vratiti 'posuđeni'  školski novac da u međuvremenu Index nije otkrio o kakvom se tu putovanju zapravo radi. Naime, propitkivanja su počela nakon što su objavili itinerar putovanja, koje je okarakterizirano kao 'stručno usavršavanje', a zapravo svega nekoliko sati jednog dana se odnosi na posjet obrazovnim ustanovama, dok je ostatak vremena rezerviran za obilaske, večere, druženja, šoping i zabavu.

Predsjednik školskog odbora Gimnazije Branko Bazdan za Dubrovački dnevnik je prethodno izjavio kako se točka o financiranju putovanja nije našla na sjednici odbora koja je održana svega nekoliko dana prije Toljinog putovanja u SAD. Tada je izjavio kako je trebala biti točkom dnevnog reda u slučaju da se putovanje financira iz sredstava škole, a kako nije trebala biti ako se ono financira iz njenih vlastitih sredstava.

Dubrovački dnevnik je danas ponovno zatražio komentar od Bazdana u svjetlu njenog očitovanja prema Ministarstvu iz kojeg je vidljivo kako je putovanje plaćeno od novca škole.

„Mislim da je trebalo biti točkom dnevnog reda sjednice odbora, ali to nismo imali na dnevnom redu,“ prokomentirao je dodavši kako će vidjeti 'je li zaista financirano od sredstava škole ili je to samo tako stajalo u dopisu koji je poslan prema Ministarstvu' te kako 'ne može ništa govoriti dok ne vide o čemu se tu radi'.

Također, postavlja se pitanje na koji je način proknjižena takva 'posudba' javnog novca, a to pitanje smo uputili i prema Gimnaziji Dubrovnik.

Vrijedi podsjetiti kako je Dubrovački dnevnik uputio pitanja o financiranju prema školi, ali i prema ravnateljici Tolji, no odgovori do danas nisu stigli. Također, vrijedi spomenuti kako su u telefonskom razgovoru za Dubrovački dnevnik prije tri dana iz tajništva Gimnazije izbjegli odgovoriti na pitanje gdje se nalazi ravnateljica te su samo kazali kako će se 'javiti kad bude slobodna', ne spomenuvši njeno putovanje u SAD. Na pitanje je li se vratila s bolovanja, na kojem je bila u prvoj polovici veljače, kazali su kako 'nisu dužni odgovarati na to pitanje'. Spomenimo i to kako  je tajnik Gimnazije Antonijo Nižić ujedno i povjerenik za informiranje.

Muratti o putu ravnatelja u New York: Tolja nikako nije mogla uzeti godišnji tijekom nastavne godine, to se ne dopušta ni majkama s bebama!

S BOLOVANJA U NEW YORK I ravnateljica Gimnazije otputovala na 'stručno usavršavanje', iz škole kriju gdje je pošla

SLUŽBENO POTVRĐENA PISANJA DD-A Katarina Tolja je u New Yorku, s bolovanja pošla na godišnji

Popularni Članci