LAGALA O FINANCIJAMA, ŠKOLA TAJILA NEW YORK Može li Tolja nakon svega i dalje biti ravnateljica Gimnazije?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja danas bi se trebala vratiti iz New Yorka sa studijskog putovanja tijekom kojeg su od ukupno sedam dana, sudeći po itineraru kojeg je objavio Index, svega nekoliko sati u jednom danu ravnatelji obilazili obrazovne ustanove, a ostatak vremena uživali u čarima New Yorka, druženjima, večerama, obilascima, šopingu…

Putovanje je povuklo brojna pitanja; od načina financiranja pa do toga je li Tolja uopće pošla u New York s obzirom na to kako je i sam predsjednik školskog odbora Gimnazije Branko Bazdan na pitanje Dubrovačkog dnevnika o njenom putovanju kazao kako nije ni znao da je pošla u SAD.

Netransparentno financiranje

Od samog početka priče oko putovanja u New York, najviše zanimanja je povuklo upravo pitanje financiranja. I dok je Ministarstvo odgovaralo kako je put ravnatelja uglavnom financiran iz sredstava škola, Tolja je za Dubrovački portal, što je ujedno i jedini medij u kojem se očitovala, izjavila kako financije snosi privatno. No, danas se pokazalo kako to nije točno.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je na upit Dubrovačkog dnevnika odgovorilo kako je putovanje privremeno financirano iz sredstava škole te da trošak isplate dnevnica nije planiran. U svom su odgovoru naveli i kako su od Tolje zatražili dodatno objašnjenje oko 'privremenog financiranja' iz sredstava škole na koji, kako tvrde, još nije odgovorila.

Školski odbor o tome nije imao pojma

Osim toga, iz Ministarstva su nas uputili da sa Školskim odborom provjerimo je li ih Tolja obavijestila, kao tijelo koje upravlja školom sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, o korištenju sredstava škole iz čega proizlazi kako je to bila njena dužnost koju nije ispoštovala. Odgovor je stigao već prije, i to od strane predsjednika odbora Branka Bazdana koji je prije nekoliko dana za Dubrovački dnevnik odgovorio kako o financiranju nisu bili obaviješteni, a kako su trebali biti ako su u pitanju sredstva škole. Vrijedi spomenuti kako je sjednica održana svega nekoliko dana prije Toljinog putovanja u New York, no financiranje putovanja uopće nije bila točka dnevnog reda.

Upiti ignorirani  

Sumnju je pobudilo i neodgovaranje škole i ravnateljice na brojne upite o trošenju sredstava na stručno usavršavanje u sklopu kojeg se većina vremena odnosi na zabavne sadržaje, a ne edukaciju, a zbog čega je nadležno Ministarstvo i zatražilo očitovanje o financiranju.

Dubrovački dnevnik je prije gotovo tjedan dana Tolji uputio upit na koji način je putovanje financirano, iz kojih sredstava, je li ga doživjela kao 'stručno usavršavanje' i ako nije, zbog čega sudjeluje u putovanju te zašto putovanje plaća iz privatnih sredstava (što se naposljetku pokazalo kao netočno) ako se stručna usavršavanja uglavnom plaćaju iz školskih sredstava.

Vrijedi spomenuti kako škola do danas nije odgovorila na brojne upite Dubrovačkog dnevnika, a iz tajništva su u telefonskom razgovoru kazali kako 'nisu dužni odgovoriti je li se ravnateljica vratila s bolovanja' kojeg je, barem prema njenim navodima, koristila sve do odlaska na put. Dodajmo i kako je tajnik škole Antonijo Nižić ujedno i povjerenik za informiranje.

Pogrešnim se pokazao i odgovor Dubrovačko-neretvanske županije odakle su također tvrdili kako, prema informacijama s kojima raspolažu, Tolja samostalno snosi troškove svog putovanja u New York.

Što bi bilo da 'posudite' novac za putovanje iz ustanove u kojoj radite, nikoga ni ne obavijestite?

Iako se na Toljin odgovor o tome što je to 'privremeno financiranje iz sredstava škole' još uvijek čeka, jer je očito to bilo nejasno i resornom Ministarstvu, jedan od odgovora bi mogao biti kako je Tolja putovanje platila iz školskih sredstava koja namjerava vratiti. Pitanje je postoji li zakonski okvir po kojem zaposlenik neke institucije može 'posuditi' javni novac za putovanje čija je edukativna komponenta vrlo upitna, ta ga naknadno vraćati.

Što nadalje povlači cijeli novi niz pitanja; zašto je zaobišla školski odbor koji o tome očito nije znao baš ništa, zašto uopće Tolja na samom početku nije za putovanje izdvojila vlastita sredstva ako troškove namjerava snositi privatno, nego je koristila ona školska, zašto je prešutjela kako se njen put financira iz sredstava škole te zašto, dok se sva ta pitanja već tjedan dana postavljaju na svakodnevnoj razini, nikakav odgovor ne stiže od povjerenika za informiranje.

Popularni Članci