DRAMA IZNAD BRAČA U helikopteru HRZ i PZO reanimirali bebu i spasili joj život

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: MORH
Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO prevezla je jutros, 18. rujna, novorođenče iz bolnice Dubrovnik do KBC-a Split. Riječ je o prijevremenom porodu dječaka s Mljeta koji je rođen jučer u dubrovačkoj bolnici te je zbog potreba hitnog zbrinjavanja prevezen helikopterom Mi-8 MTV do splitskih Firula. Medicinski prijevoz helikopterom jutros je na zahtjev Opće bolnice Dubrovnik organizirao Županijski centar 112 Dubrovnik.

O zahtjevnosti akcije spašavanja bebe govori i činjenica kako su tijekom leta, medicinski tim koji je bio u pratnji i tehničar letač posade, iznad Brača bebu reanimirali i uspjeli joj spasiti život i dalje ju zbrinuti u splitskoj bolnici.

Posadu ETH činili su kapetan satnik Ante Siniša Kozina, kopilot poručnik Filip Petrinjak te tehničari letači natporučnik Božo Kuduz i narednik Boris Melvan.

U ovoj godini helikopterske posade iz Divulja prevezle su 20 trudnica sa započetim porođajima dok je jedna od njih i rodila dječaka u helikopteru HRZ i PZO iznad Bračkog kanala.

Bio je ovo 383. pacijent u ovoj godini kojeg su helikopterske posade HRZ i PZO zračnim putem prevezle do Kliničke bolnice Split i drugih medicinskih ustanova u RH.

Sveukupno je ETH od 2005. godine do 15. rujna 2013. prevezla oko 3200 pacijenata (odgovara broju stanovnika Opuzena odnosno sveukupni kapaciteti bolničkih kreveta KBC Split , KB Dubrava i Opće bolnice Zadar).
 

Popularni Članci