test

Naša državna odvjetnica je možda spora i neefikasna, ali je bez rezultata!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
Ne znam hoće li komasacija i sveobuhvatni popis i raščišćavanje vlasništva brojnih usitnjenih, itekako obradivih, poljoprivrednih površina, plodnog Konavoskog polja, doista i uspjeti, ali njihovom načelniku držim palčeve na najjače.

Godinama je glavna fora u Gradu bila kako je cijelo Konavosko polje zapušteno jer su svi koji bi tamo mogli raditi već zaposleni, gdje drugdje doli u  Zračnoj luci! Korona pa potom rat u Ukrajini vratili su na početne postavke razmišljanje o samodostatnosti. Energetsku samodostatnost započeo je rasturati još Račan, a Sanader ju je zacementirao u mađarsku korist. Svi oni poslije njih nisu imali ni volje ni znanja nositi se s tom situacijom, posebno ne  u smislu izvlačenja maksimalne moguće koristi za Državu. Ina im je samo služila za uhljebljivanje i smještanje 'zaslužnog' i prijateljsko – kumskog kadra u bogate mirne sinekure. Pa sad imamo to što imamo, krađu stoljeća, dok je zelena tranzicija energije još u pelenama. 

Iskreno, termin 'krađa stoljeća' ne bih baš tako olako koristila. Prije će bit' kako se radi samo o još jednoj od velikih krađa u Ini. Koja krađa je stvarno najveća, to ćemo tek, kad tad,  saznati. Kad bi takvi slučajevi, nekom srećom, spadali pod ingerenciju EU Uskoka, onda bi o tome sve znali vrlo brzo, s tako pripremljenim optužnicama da bi čak i naše sudovanje završilo dok kažeš keks! Ali, nažalost, sve to pripada našem Uskoku i  Državnom odvjetništvu pa njihovi predmeti mogu trajati do odlaska svih trenutnih tužitelja i sudaca u zasluženu mirovinu. Primjer bivše ministrice Žalac najbolje dokazuje upravo to. Naša uskočka ekipa i Glavna državna odvjetnica u svojoj istrazi nisu pronašli baš ništa sporno, dok je europski USKOK sve pronašao i dokumentirao u vremenu u kojem naši jedva uspiju pročitati osnovne podatke spisa. Rezultat znamo. To je bez imalo sumnje jedan jako dobar razlog za potvrđivanje još jednog mandata našoj sadašnjoj Državnoj odvjetnici. Možda je spora i neefikasna, ali je i bez rezultata. Gdje ćeš bolje.

Vratimo se još malo Konavoskom polju i poslu u koji je krenuo načelnik Općine Konavle. Bez jake i čvrste volje ministrice Vučković, Ministarstva pravosuđa, Hrvatskih voda, šuma i sličnih državnih birokrata, ovaj opsežan posao, poznavajući njihovu efikasnost,  mogao bi potrajati i do desetak godina, osim ako ga ne završe nikada. Sve ovisi o znanju i motivaciji birokracije koja najviše voli osnivati povjerenstva dok problem smješta što dalje prema dnu ladice. Razumijem nadu i optimizam načelnika kako će cijeli posao potrajati oko godinu, a možda i nešto više dana, kao i  bojazan za premalo mogućih zainteresiranih za rad u poljoprivredi.  Treba imati na umu da se ovdje radi o zdravoj i godinama netretiranoj zemlji koja je idealna za eko proizvodnju. Naravno, zahtjeva puno rada, ali takvi proizvodi sve više, čak i u nas, postižu za obične smrtnike ogromne cijene. Ako Lasić doista u tome uspije, daj Bože sreće, zaslužuje zlatnu medalju, ma što medalju, spomenik usred Konavala. 

Popis stanovništva u Hrvatskoj pokazao je kako traljavo rade hrvatske institucije. Katolika je po tom popisu desetak posto manje. Nekoliko posto sigurno ih je manje, što zbog iseljavanja, što zbog nezadovoljstva i to je posao s kojim će se morati pozabaviti Crkva u Hrvata. Možda su dobroćudne starce  za....li unuci ispunjavajući umjesto njih na portalu E-građani. Vrag će ga znati. Ali podatak kako je u Imotskom čak 11,38 posto 'ostalih religija', što znači kako nisu ni katolici, ni pravoslavci, ni muslimani, ni protestanti, ni židovi, ni zen budisti, ni agnostici, ni skeptici, ali ni ateisti. Nabrojene kategorije popis nudi, ali ispada kako svaki deveti Imoćanin nije ništa od toga.  Kojem li pokretu, novoj vjeri ili kultu, Iruda ti, pripada skoro 11 i po posto Imoćana? Da je ovo negdje u Istri ili, što ja znam, možda na Kvarneru, hajde de. Ali Imotski? Na taj Zavod za Statistiku, skupa s njihovom šeficom, koji je ovako traljavo odradio ovaj skupi, da ne može biti skuplji posao, treba odmah poslati 11 posto imotskih jakih snaga  novog pokreta, kulta ili što god. Oni će znat' kako to riješiti. Eto vas. 

Popularni Članci