test

Veze, pogodovanja i korupcija su očito naš narodni običaj, autohtoni hrvatski proizvod

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Luka Stanzl, Slavko Midzor, Patrik Macek/PIXSELL
Sva četiri donedavna ministra dobili su optužnicu zbog čega se oporba jako snervala i digla dreku. 

Pa su izbrojali svih 17 ministara Plenkijeve vlade, u ovih šest godina mandata, koji su morali otići zbog raznoraznih marifetluka. Plus još nekoliko državnih tajnika i pomoćnika i ostalog njima bliskog osoblja. Onda su još spominjali onog trogirskog Zulima, bivšeg saborskog zastupnika i člana Središnjeg odbora HDZ-a, koji je radio zulum diljem okolnih restorana žderući velike količine mesine i ribetina uz vino koje se najbolje sljubljuje uz rečenu hranu. Dobio je optužnicu jer je na račun Općine Seget Donji, čiji je bio načelnik, požderao gotovo pola milijuna kuna. Kad je u pitanju hrana, taj Zulim definitivno nije potkapacitiran. U čemu je problem, čudi se naš dobri gospar Bačić, to je samo još jedan dokaz o tome kako HDZ- ova vlada ima nultu stopu tolerancije na korupciju ili kriminal bilo koje vrste. Pa i na pretjerano žderanje s čime se sigurno slaže i Prva dama, koja se uzrujava što su Hrvati predebeli već od malih nogu. 

Svojevremeno je ispričala kako i sama kuha zdrave povrtne juhice i zdrave dobro izbalansirane obroke koji pritom nisu skupi. To je valjda razlog zbog kojeg Zoki posjećuje sve moguće feste, sirotan je čak išao i u onaj 'klub', samo i isključivo kako se ne bi bacio višak hrane. Razdragano slavi Dan grada od Makarske do Koprivnice i odlazi na slavonski bećarac kao i svuda gdje ga zovu za trpezu. Jer, brate mili, tamo se dobro krka i nema povrtnih juhica. To, i samo to je razlog što nikako nije mogao primiti gospođu Nancy Pelosi, predsjednicu Američkog kongresa, koja u svojoj osamdeset i nekoj, onako vitalna, sasvim sigurno pretjerano pazi na zdravu prehranu. Zato bi to bilo čisto gubljenje vremena, što si jedan predsjednik nikako ne smije dopustiti. 

Dobri naš gospar Bačić dodatno nam je pojasnio kako nema kolektivne krivnje, ali i ukazao na to koliko je naše pravosuđe neovisno jer je eto pohapsilo i diglo optužnice protiv gotovo 70 posto bivših vladinih dužnosnika. Evo na primjer, Horvat je uhapšen dok je još obnašao ministarsku dužnost. Ali, to je ipak iznimka. I zato nema razloga za galamu i uzrujavanje, kamoli za ostavku premijera, koju isto traži oporba,  posebno kad se uzme u obzir kako po recentnim istraživanjima HDZ-u raste rejting. I to je istina. Posljednje istraživanje javnog mnijenja pokazuje kako SDP, Možemo i Most zajedno imaju manje podrške glasača od HDZ - a. Dobro je poznato kako Hrvati vole 'snalažljive' jer da nisu, je li, 'snalažljivi', ne bi valjali ni sebi pa onda ni Domovini. Osim toga,  svaka usporedba sa zapadnim razvijenim demokracijama sasvim je bezvezna i potpuno  neprimjerena. 

Evo naprimjer, u Britaniji je premijerka trajala manje od mjesec dana jer je htjela donijeti neke loše porezne zakone. Pa je morala dati ostavku. U nas ionako nitko ne čita zakone. Ministri tamo daju ostavke ako ih se uhvati u sasvim benignom skandalu. Ljudi moji, kakve to veze ima s nama? Tamo je došao novi premijer koji je bogatiji od  kralja Charlesa III. Daleko bogatiji od cijelog hrvatskog proračuna. Normalno da on ne mora ništa jamiti. To su druge relacije. Kod nas se živi, radi ili ne radi, po sasvim drugačijim pravilima. Po našim domaćim pravilima. Veze, pogodovanje, manja ili veća korupcija narodni je običaj i definitivno treba biti zaštićena kao autohtoni hrvatski proizvod. Tko bi to uopće, ne daj Bože, želio ili mogao iskorijeniti? Je li tako? Tako je.

Za to vrijeme u našem najbližem susjedstvu totalni je kaos. U Morinju vojska čuva tek nedavno postavljenu ploču žrtvama zločinačkog logora u kojem su torturu prolazili  brojni Dubrovčani i Konavljani. Ploču, koja bi trebala služiti kao podsjetnik na zlo koje se tu događalo kako se nikad više ne bi ponovilo. Državni inspektorat šalje inspekcije kako bi uklonili ploču jer je postavljena bez valjanih papira. Valjda nema 'uporabnu dozvolu' koju može izdati jedino SPC. Vojska ih ne pušta unutra. Šalje ih premijer, rođeni Albanac, koji nema povjerenje Parlamenta, ali ima povjerenje  SPC-e i 'celokupnog' Srpskog sveta. U  nedjelju će Crnogorci na izbore i nakon toga će biti jasnije koliko su SPC i Vučić uspjeli u naumu pretvaranja Crne Gore u svoj pašaluk, uz nježnu Putinovu pomoć, ako ni oko čega, onda u izbornom inženjeringu. Kad bi Putinov plan s Ukrajinom uspio, onda bi slijedilo Vučićevo anektiranje Crne Gore po istom obrascu. Nije baš nemoguć scenarij. Između brojnih drugih razloga, prvenstveno humanitarnih, i ovo je jedan, nama itekako značajan razlog, dragi naš Zoki, zbog kojeg je itekako važno  pružiti svaku moguću potporu Ukrajini. To bi svaki pametan političar jako dobro morao razumjeti. Eto vas. 

Popularni Članci