test

SVE JE OVO SKUPA SVIRANJE KURZU Treba prestati brojati zaražene i plašiti restrikcijama

Autor: Maro Marušić
Situacija je i dalje psihotična – Hrvatska je opet opiturana u narančasto što znači da se povećava broj oboljelih od korone, a mnogi strahuju od dolaska Britanaca. Tamo naime hara delta soj, a premijer Boris Johnson – koji je do jučer imao brutalne mjere, a onda preko noći sve pustio (kojeg li ludila) -  napokon je svojim građanima dopustio odlazak u inozemstvo bez obavezne karantene pri povratku. Pesimistična predviđanja govore da će žitelji Otoka proširiti delta soj i u nas, pa će Hrvatska ponovno postati crvena, a turistička sezona će se ugasiti oko Velike Gospe, baš kao i prošle godine.

Crvena je i Malta, iako je tamo procijepljenost među najboljima u Europi. Postavlja se pitanje kako je to moguće, a odgovor glasi da se i cijepljeni mogu razboljeti, samo što im simptomi bolesti navodno nisu strašni, odnosno ne zahtijevaju hospitalizaciju. Crveni su i Portugal, te Španjolska, a otamo svakodnevno dolaze kontradiktorne vijesti. Neke govore da im je turizam kolabirao, a neke snimke pokazuju brutalne gužve.

Nizozemska se opet zatvara, a o Australiji ne treba ni govoriti. Njeni stanovnici već godinu i pol dana žive u teškom zatvoru. U međuvremenu, u Hrvatskoj jedni dopuštaju organizaciju velikih koncerata s covid putovnicama (čitaj Thompson u Sinju), drugi se zalažu za ponovne restrikcije oko masovnih okupljanja (čitaj Mato Franković u Dubrovniku). Vidjeli smo i na Europskom prvenstvu o kakvoj je šizofreniji riječ – neki stadioni su bili dupkom puni bez maski, neki poluprazni, neki prvo prazni, potom puni, drugi obratno – a u Wimbledonu su gledatelji bili natiskani jedan do drugog bez maski, dok im je u isto vrijeme Vlada branila odlazak na godišnje odmore. Ukratko svaka zemlja vodi neku svoju politiku, a ovo je sve skupa sviranje Kurzu.

Individualna odgovornost

Da, austrijski premijer je prvi shvatio potpunu luđiju oko korone, odnosno da je sve to sviranje njegovom prezimenu.

-Kriza se mijenja od akutnog izazova za društvo u cjelini do pojedinačnog medicinskog problema - rekao je Sebastian Kurz i dodao da "onima koji još nisu cijepljeni mora biti jasno da će se prije ili kasnije zaraziti".

-Možete pojesti deset šnicli dnevno ili se popeti na stijenu sa 140 kilograma, a da država ne stoji ispod i osigurava uže – istaknuo je Kurz dodavši da se država mora vratiti svojim temeljnim zadacima, te da zahvaljujući napretku u cijepljenju, nošenju maski i masovnom testiranju, situacija nije usporediva s prošlim ljetom.

U Austriji je dobar dio mjera ukinut, a brojke zaraženih ponovno rastu. Međutim, Sebastian Kurz je lijepo oslikao trenutnu situaciju u kojoj se Europa nalazi. Ako već postoji cjepivo, onda nikako ne treba ići prema zatvaranju nego upravo obratno. Bez obzira na procijepljenost. Naime, ako se netko ne želi cijepiti, on sam preuzima odgovornost za svoje zdravlje. Cijepljeni se s druge strane ne mora bojati da će ga necijepljeni zaraziti, odnosno čak i ako ga zarazi, neće nafrknut.

Život vratiti na staro

Stoga je potpuno nejasno zašto se spominju restrikcije i zašto se plaši četvrtim valom. Treba prestati brojati zaražene, jer dobar dio njih ima bezopasne simptome, te statistiku okrenuti prema hospitaliziranim i umrlim. Čak ni tu ne treba raditi neku preveliku dramu – ako je netko umro, jer se nije cijepio, tko mu je kriv? Cjepiva ima na bacanje, a ako je netko umro iako se cijepio, vjerojatno bi umro i ovako, i onako.

Ukratko, život treba vratiti na staro, a koronu izbaciti iz naših života. Baš kao što Kurz govori – svatko treba preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje – ne samo u vezi korone, nego i svih drugih boleština. Od zabrana nikad nije bilo ništa i nikad neće biti. Djecu i mlade također ne treba cijepiti, jer lako podnose koronu. Tu se jasno vidi da farmaceutske kompanije traže profit i da im zdravlje nikako nije na prvom mjestu.

U Hrvatskoj se gotovo polovina starijih od 50 godina nije cijepila, iako se gotovo sve smrti događaju u tim godinama. Nejasno je zašto se onda trenutna kampanja odnosi na zaposlene ljude do 50 godina kojima se prijeti uskraćivanjem potporama i sličnim ograničenjima, kada ta skupina u pravilu nema gotovo nikakvih problema s koronom.  Sve ovo dodatno produbljuje ionako podijeljene građane oko korone, a financijski i svi drugi zdravstveni problemi, pogotovo mentalni, se gomilaju.

Ako se ne počnemo okretati normali, sve zemlje će završiti u kurzu osim Austrije i pokoje druge zemlje koje će odabrati suživot s koronom, a ne zatvor. Jer ako imamo cjepivo, a i dalje provodimo restrikcije, koje je onda rješenje?

Do kad ovako? 

Poći na kupanje

Moja kolegica Ivona Butjer Mratinović lijepo je opisala što nam je činiti u bliskoj budućnosti:

-Nevjerojatna je psihijatrija u kojoj trenutno živimo. S jedne strane imaš kretene koji šire paniku kao da ćemo svi umrijeti ako skupimo virus, a s druge strane imaš antivax idiote koji ti u facu govore da ćeš umrijeti u roku od dvije godine ako si se cijepio i uvjeravaju da živimo u svijetu u kojem nas netko želi ubit, otrovat ili prisluškivat. I jedni i drugi stvaraju toliko napornu, psihotičnu atmosferu nepovjerenja, straha i stresa koji posljedično uništavaju imunitet i doslovno ubijaju gore i od cjepiva i virusa.  Najbolje što se može napraviti za sebe je ne slušati ni jedne ni druge. I poći na kupanje!

Popularni Članci