test

Sistematska reforma od zdravstva

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Ivona Butjer
Ministar Beroš zaprijetio je svim neodgovornim građanima poskupljenjem Dopunskog osiguranja, ako će pokušati  bojkotirati sistematske preglede. A sistematske je najavio za sve hrvatske građane.

Ima tu itekako logike jer je rano otkrivanje bolesti ključno je za uspješno liječenje i samim time za znatno manje troškove zdravstva. Sve pet. Istina je isto tako kako akcije koje se već provode, poput mamografije ili ranog otkrivanja tumora debelog crijeva prolaze polovično pa i gore od toga. Ipak, ova najava sistematskih zvuči odlično, ali ima mali problem. Nemoguće ju je izvesti, osim ako ne otkrijemo bogati izvor nafte u Konavlima pa plaće svih, onda i doktora, polete u nebo. Pa nam dolaze strani doktori i sestre u kolonama tražeći posao u bogatoj Hrvatskoj. Po ministru najveći teret pao bi na liječnike primarne medicine i na Domove zdravlja. Neki Domovi zdravlja imaju hematološke labose, rengen, mamograf, ginekologa, stomatologa i obavljaju i očne preglede. Nijedan ne radi kolonoskopiju i pregled prostate ili markere na tumore, primjerice. Oni rijetki koji dio tih pretraga mogu obaviti,  uglavnom su u većim gradovima. 

Ostatak potrebnih pregleda obavljao bi se u našim bolnicama, diljem Domovine. U bolnicama s listama čekanja za kardiologa, onkologa, urologa, kolonoskopiju, CT ili običnu operaciju mrene od najmanje šest mjeseci do dvije godine.  U tim bolnicama, u kojima su preopterećeni dnevnim zbrinjavanjem pacijenata, trebali bi odjednom naći vremena i resursa obavljati sistematske preglede u jednom danu jer ministar kaže da će tako biti. Ne znam je li ministar posljednjih mjeseci bio u nekoj uređenoj europskoj zemlji u koju su otišli i brojni hrvatski liječnici i sestre pa prepisao njihove planove za zdravlje nacije. U nas liječnici još vode sudske postupke s Hrvatskom zbog neplaćanja pošteno odrađenih prekovremenih sati. Meni se čini da je ministar bubnuo jednu lijepu, ali neprovedivu ideju, kako bi zaustavio glupa i dosadna pitanja novinara o zdravstvenoj reformi za koju je već prije više od pola godine rekao kako se toća na Plenkovićevom stolu. Čini se da je prokuhala. Plenki nije ništa rekao, samo je u čudu podigao obrve. Realno nema ni 'R' od reforme pa je ministar pobacao na stol lijepe želje o tome kako to rade uređene zemlje.  Što je, tu je, mora i ministar od zdravlja nekad  nešto 'smisleno' pričati. To mu je, je li, u opisu posla.

U međuvremenu se Glavna državna odvjetnica Šipek požalila na pustinjački život između Zagreba i nekog brda, Bogu iza nogu, gdje ima vikendicu. Odlazi tamo sluđena od klipova koje joj pod noge bacaju novinari koji povezuju Zokijeve napade na  nju i Plenkijevo telefoniranje, s nekakvim pritiscima, jednako kao što je prozivaju za nerad. Dok ona u brdima, bez ometanja radi li radi. Ništa nije rekla, ali ni  zahvalila novinarima zbog brojnih afera koje su upravo novinari otkrili. Možda ju nervira što su joj dali dodatnog posla uz ovaj kojega joj je već preko glave. Nije lako danas u Hrvatskoj biti Glavna državna odvjetnica, koja svako malo mora hapsiti ministre, umjesto, kako je red, bakice koje na pijaci švercaju sir. Sludi to i snažnije od Zlate Šipek.

Hoće li Hrvatska profitirati od novih sankcija Rusiji kojima je Europa popustila Orbanu, ali je i on mr'cu popustio pa će dio nafte nabavljati jadranskim naftovodom kao i neke druge europske zemlje? Po svemu sudeći Hrvatska je kolateralni dobitnik i sad je na Vladi da priču posloži maksimalistički povoljno po Hrvatsku. Samo o Vladi, i dijelom, nažalost, o ministru Filipoviću ovisi koliko će Hrvatska od svega toga profitirati. Cijeli paket mjera pregovarao se gotovo mjesec dana ali kako stvari stoje Unija će svaki sljedeći paket još teže posložiti. Radi se o vitalnim interesima zemalja koje ovise o ruskoj nafti i plinu. Da se ne lažemo, ovisi cijela Europa. Zelena tranzicija je još daleko, ali neminovno  kako ju treba ozbiljno započeti i to što prije. Ma koliko se mnogi sprdaju s učinkovitošću EU, jasno je da nagli rez nije moguć ni smislen. Ipak, prema usvojenom planu  u sljedeće dvije do tri godine uvoz ruske nafte u europske zemlje bit će smanjen za gotovo devedeset posto. Ej, devedeset posto! To stvarno nije zanemarivo ni onoj mrcini Putinu. Eto vas.

Popularni Članci