'

Pomozimo tom jadniku!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Info o tome kako se prijaviti za glasovanje za EU parlament vrtjela se u svim medijima. I to je dobro!  Usput, upozori ljude na ove, važne izbore, ma koliko smo još skeptični na tu temu.

Podsjetili su i mene, pa sam pošla na svoju stranicu e-građani, kako bi se prijavila za glasovanje van mjesta stanovanja. Ali ne lezi vraže, nisam bila dovoljno brza i to napravila na vrijeme koje je propisala naša, za razliku od mene, vraški žurna administracija. Sinulo mi je tek 30. svibnja, dakle, 10 dana prije izbora. Ali, nećeš razbojniče, prijava privremenog mjesta boravka, izvan mjesta stanovanja, mogla se obaviti do 29. svibnja. Tko se prijavio, prijavio se. Tako razmišlja naša administracija i cijela bulumenta državnih službenika. 'Ne može to tako, treba vremena da se to provede, upiše, sredi. Je li tako? Tako je! Ako ste mislili da je sustav e-građani brz, uređen i učinkovit, krivo ste mislili. Treba im isto toliko dana kao i da ste išli na noge, od jednog šaltera do drugog raspravljajući s ne baš ljubaznim službenicima. 

Naravno, nije kriv sustav e-građani, nego 'kvaka OO' koja čuči u glavama! U glavama i sustavu birokratskog razmišljanja koji počiva na stavu, građanin mora ovo i mora ono! A oni, kad naprave, ako naprave. Jer oni ništa ne moraju, poglavito ne odmah i brzo. Džabe nam sva tehnologija, sustavi , digitalija i ostala čuda brze komunikacije, kad sve zapne na ljudskom faktoru, koji jedva i koristi ili zna koristiti sve te nove tehnologije. Pritom nisu, što je često i potpuno besmisleno, međusobno umreženi. Pa onda sve na kraju ispadne pješke. Upravo je započela s radom 'Radna skupina za digitalizaciju hrvatskog pravosuđa', pri odvjetničkoj komori. Vodi je Vlaho Hrdalo, mladi i agilni  Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom, pa možda nešto i uspije pokrenuti. Lajkam. 

Ministarstvo pravosuđa i uprave, u međuvremenu je promijenilo naziv. U ovoj novoj vladi zove se Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije. Za očekivati je da se tisuće i tisuće predmeta, iz soba natrpanih spisima prebaci u digitalni oblik za nekih, jedva, ha, ako smo dobrohotni,  desetak godina. Što je super. Još prije četiri godine, tadašnji ministar Malenica je nabavio tehnologiju za direktno diktiranje sudaca. Ne zapisničaru, nego u uređaj koji glas transformira u zapis. Ti, nimalo jeftini uređaji, već godinama skupljaju prašinu i ne koriste se. Pomalo! Suci su većinom iz tzv. generacije 'Baby Boomer' i nešto iz 'generacije X', što će reći da su između 40 i 65 godina. Ovih od 40 je puno manje. Znanstvenici tvrde da generaciju obilježava vrijeme odrastanja, za to nam nisu trebali znanstvenici jer i sami znamo, pa je jako teško očekivati od ovih generacija primjenu tehnologije koja obilježava ove nove generacije milenijalaca. Promijene su neophodne, ali kako stvari stoje, nemoguće. Kad na vlast dođu milenijalci, već će ih u razvoju 'prepišati' oni koje nazivaju generacija Z i oni, koji danas imaju svega nekoliko godina, koji su Alfe. Osobno znam nekoliko sudaca koji nisu u stanju sami poslati mail i što sad? Ja kao Boomer, ma koliko se trudila, kaskam, kaskam! Neka dobro balansirana kombinacija znanja i iskustva i mladih tehnološki naprednih 'lavova', nije u fokusu ni onih na vlasti, ni onih koji ne znaju poslati mail. I, veži ga tu. 

Prošli put sam pisala kako bi za naše mentalno zdravlje bilo dobro da nam Bartulica pođe u Europski parlament na dobru apanažu. Nisam ni slutila koliko se taj siroti zastupnik pati i kako teško preživljava s manje od 50 eura mjesečno. I zato sad, milosrdna srca molim sve vas da glasujete za tog jadnička. Mi Hrvati uvijek smo pomagali u nevolji. U ovom času siroti Bartulica je u teškoj nevolji i stvarno je neophodno poslati ga u EU da on, žena mu i djeca, ne gladuju. Stvarno nema smisla da uzima hranu u Caritasa i da mu stara majka otkida od usta kako bi mu platila režije. Pođite na birališta i pomozimo tom jadnom i bijednom čovjeku. Ja ne mogu iz prije navedenih razloga, ali uzdam se u vas i vaše ispravno srce. Poglavito se uzdam u naše bogataše, umirovljenike. Što mi drugo ostaje. Eto vas. 

Popularni Članci