test

PACIFIC PRINCESS bio je brod glumac u romantičnoj američkoj seriji ''Love Boat'' koja je 1975. pokrenula masovni kruzing turizam

Autor: Ivo Batričević Autori fotografija: I.B. osobna arhiva
Ivo Batričević u rubrici 'Priče o moru i brodovima' Dubrovačkog dnevnika donosi zanimljivu, a malo poznatu priču o brodu Pacific Princess.

U hrvatskim medijima gotovo nezamjetno je prošla vijest iz turskog rezališta brodova Aliaga da je 6. kolovoza 2013. na tamošnje plaže jednog od najvećih rezališta brodova na svijetu nasukan putnički kruzer ACIF koji je to ime dobio samo za posljednju plovidbu. U teglju turskog remorkera IZMIR BULL u svoju posljednju luku je uplovio legendarni prvi televizijski “Love Boat“ - PACIFIC PRINCESS.

Novogradnja broj 411 isporučena je naručitelju Flagship Cruises u brodogradilištu Rheinstahl Nordseewerke u njemačkom Emdenu 14. svibnja 1971., krštena je imenom SEA VENTURE. Bio je to putnički kruzer od 19903 BRT-a, duljine 169 metara, koji je na svojim palubama mogao prihvatiti 626 putnika. Četiri glavna pogonska FIAT diesel stroja ukupne snage 13240 kW pokretala su ga brzinom od 21 čvora.

Iste godine sredinom prosinca isporučen je i brod blizanac ISLAND VENTURE. Oba broda odmah započinju kružna putovanja između New Yorka i Hamiltona u floti Flagship Cruises. Međutim, nešto očito nije krenulo po dobru pa je mladi ISLAND VENTURE nakon samo jedne sezone iznajmljen kompaniji Princess Cruises, za koju je zaplovio na krstarenjima iz San Francisca za Havajsko otočje. Često je mijenjao kompanije  (P&O, Princess Cruises, Hyundai Merchant Marine, Fiducia Shipping) i imena (ISLAND PRINCESS, HYUNDAI PUNGAK, PLATINUM) da bi od 2002. sve do današnjih dana plovio pod imenom DISCOVERY te tako često dolazio i u naš Grad.

SEA VENTURE 1975. mijenja ime

SEA VENTURE se uspio zadržati na krstarenjima prema Bermudima sve do travnja 1975. kada ga je kupio Princess Cruises i dao mu novo ime PACIFIC PRINCESS. Sljedećih deset godina na njemu su snimane brojne epizode kultne romantične TV serije “Love Boat“, najzaslužnije za neočekivani brzi skok popularnosti turističkih kružnih putovanja u svijetu. 

Od 2002. u floti španjolskog Pullmantura plovi pod imenom PACIFIC, a od 2008., pod istim imenom nakratko i za Quail Cruises. U floti Pacific Cruises ga je pod istim imenom PACIFIC PRINCESS zamijenio nekadašnji R3 koji još i danas često navraća u Dubrovnik. Koncem 2008. naš dobri stari PACIFIC je upućen na rekonstrukciju, između ostalog i zbog uklanjanja u njega ugrađenih velikih količina opasnog azbesta, u brodogradilište San Giorgo Del Porto Genova, ali ga je uskoro zbog financijskih problema arestirala talijanska Obalna straža. Naime, tijekom rekonstrukcije se pokazalo da će obnova broda stajati daleko više od očekivanog te je PACIFIC jednostavno otpisan.

Niz nesreća u rezalištu

Nekada najpopularniji brod za kružna putovanja na svijetu, legendarni Love Boat, tužno ostaje prisilno vezan u Genovi sve do kolovoza 2013. kada je za 2,5 milijuna EUR-a konačno prodan u staro željezo i otegljen u rezalište brodova Aliaga u Turskoj. Nasukan je uz bok već dobrim dijelom razrezanih putničkih krstaša ROCHDALE ONE i ANTIC, nama u Gradu nekada dobro poznatih kruzera AYVAZOVSKIY i SKY WONDER. 

Žilavi brod se nije predavao do posljednjeg trenutka, pa je nakon nasukavanja, prilikom prvih radova na njegovom rezanju, došlo do velike nesreće u kotlovnici u kojoj su poginula dva turska radnika, a više njih teško ozlijeđeno. Ni to nije bilo dovoljno, jer je ACIF prigodom nasukavanja svojim pramcem zahvatio pramac ostataka broda AYVAZOVSKIY te se sljedećeg dana opasno nagnuo na desni bok na nekih 40 stupnjeva, zbog čega su radovi na njegovom rezanju zbog velike mogućnosti prevrtanja do daljnjega obustavljeni. 

Dubrovnik posjetio 14 puta

PACIFIC PRINCESS je na svojim kružnim putovanjima ukupno 14 puta posjetio Dubrovnik. Prvi put je uplovio 16. lipnja 1985. i te godine ovamo dolazi još dva puta, sljedeću 1986. nas preskače, a 1987. uplovljava četiri puta. Kada je izgledalo da je 1988. konačno ozbiljnije započeo češće dolaziti, nakon ukupno sedam posjeta, zauvijek je otplovio 12. listopada i više se ovamo nikada nije vratio. 

Sljedećih sezona brodarska kompanija Princess Cruises je intenzivirala posjete svojih brodova prema Dubrovniku pa je umjesto dotadašnjih  PACIFIC PRINCESS i OCEAN PRINCESS koji su mogli prihvatiti oko 650 putnika ovamo poslala DAWN PRINCESS i ROYAL PRINCESS s mogućnošću prihvata 2000 putnika. 

U nastupajućoj igri velikih brojeva, skladni PACIFIC PRINCESS nažalost u Dubrovniku doista nije imao više što tražiti.

Popularni Članci