NIJE SVE KAKO SE ČINI Masoni su 'male mace' kakve sve udruge postoje u Dubrovniku

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
Ovih dana sadržaji u medijima vrve od informacija koje su vezane za masone u Hrvatskoj.

Tajno udruženje moćnika koji imaju ritualna okupljanja oduvijek se rado mistificiralo. Tako su masoni redovito sočna tema ljubitelja teorija zavjera koje ponekad graniče s ludošću. Teorije zavjere obično imaju istu priču - za sve je kriva određena skupina ljudi koja kontrolira naše živote i još kad se na kraju diskusije, koja doliči raspravi na placi, zaključi "on ti je mason", više se nema što za dodati. Čini se kako su takve priče doživjele procvat razvojem internet pa tako i komentari na društvenim mrežama nerijetko idu u tom smjeru koji na simplificiran način pojašnjavaju sve pojave u društvu. Neke detaljnije analize i posljedice masonskog djelovanja uopće nisu poznate ni potkrepljenje činjenicama.

Evo ima biti i kako masoni i nisu neki bauk.

Nedavno smo imali priliku u medijima zaviriti u masonstvo jednog od utjecajnih članova hrvatske lože kojega su novinari navodno reketarili da će objaviti informaciju o njegovom članstvu u tajanstvenoj skupini ako im ne plati oglas u njihovom mediju. Naime, riječ je o liječniku Nikici Gabriću koji je zbog iznuda otvoreno priznao kako je mason.

Ali je rekao i kako je to legalno organizirana udruga, koja u tri lože ima 750 do 800 članova među kojima su brojni liječnici, odvjetnici i političari.
Da je mason kao i Gabrić, uz medijski pritisak, priznao je i sad već bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić koji je zbog toga morao podnijeti ostavku. On je i prije Nikice Gabrić bio član udruge Veliki Orijent Hrvatske, a naveo je kako je s nekolicinom članova napustio navedenu udrugu te osnovao istovrsnu. U javnost je izašla i Jelenićeva pristupnica masonskoj udruzi koja izgleda kao najobičnije motivacijsko pismo za posao, a poznat je i novčani iznos koji članovi daju da bi pristupili ekipi u loži.

Svi ti podaci i prijepori ukazuje kako nevolja stanuje i u raju. Zapravo jasnije rečeno, i kod moćnika koji naizgled imaju sve dolazi do razilaženja u stavovima, cure im informacije, a njihove pozicije su poljuljane.

I tako, kad čovjek počne malo istraživati masone naiđe lako na službenu internetsku stranicu Slobodnih zidara koja sadrži priličan broj informacija za udrugu koja je percipirana u javnosti kao misteriozna. Piše tu kako pristupiti grupi slobodnodomislećih ljudi, koji su to masonski rituali, a tu su i ostali podaci iz povijesti udruge.

Za razliku od masonske ekipe koja je otvorena koliko-toliko u datom kontekstu i okolnostima koje ima nalažu njihova pravila i opredjeljenje, pojedine udruge u Dubrovniku čine se više tajanstvenim od Velike lože. Neke skupine građana nemaju ni internetsku stranicu s osnovnim podacima, a uz to se i financiraju iz gradskog proračuna što je za posebnu priču.

Ako pak pođete tako na stranicu Društva prijatelja Dubrovačke starine, koji su također udruga građana, itekako moćnih jer upravljaju vrijednom imovinom, dubrovačkim zidinama, nećete naletjeti na previše transparentnosti.

Na njihovoj stranici nećete naći niti detaljne i redovite financijske izvještaje, kao niti izvještaj o fazama pojedinih radova. Ne piše niti koliko je koštala pojedina sanacija, obnova ili izrada nekog projekta, u kojoj su fazi radovi, uređenja i rekonstrukcije pojedinih dijelova vrijede dubrovačke imovine i ostali slični detalji nisu precizno navedeni, a građane itekako zanimaju. Na stranici DPDS-a tamo su samo dvije godine, 2017. i 2018., na neki način financijski predstavljene. 

Prihodi od prodanih ulaznica iznose više stotina milijuna kuna, a podijeljeni su između Grada Dubrovnika i udruge građana koja se obvezala obnavljati fortifikacijski sustav po svojim pravilima i procjenama. DPDS ima praksu neodgovaranja na upite novinara stoga često u zraku ostanu nerazjašnjeni brojni aspekti njihovog poslovanja.

Očito nije sve tako kako izgleda, niti oni koji su misteriozni nisu toliko obavijeni velom tajne, a oni koji upravljaju milijunima kuna nisu baš najprecizniji. Čini se zapravo kako su masoni 'male mace' i nije strašno pošteno priznati da si član jedne takve udruge građana. Oni barem izričito navode, i time se vode, kako se ne bave "politikom, državnim poslovima ili unapređenjem poslovnih interesa".

Popularni Članci