Muž će zadnji doznati zašto su Dubrovniku uzeli zidine

Autor: Lucija Komaić
Muž možda zadnji dozna, ali ipak na kraju sve dozna. Dubrovčani trenutno ne znaju puno više od toga da je Ustavni sud 'presudio' između ciljeva Andra Vlahušića i Denisa Orlića, u korist rođaka od muža koji je zadnji doznao i kada je sve znao.

Ustavni sud odgodio je vraćanje dubrovačkih zidina, barem na papiru, u vlasništvo Grada. One nikada nisu ni bile išta drugo nego vlasništvo Grada, sve dok se na čelu jedne udruge nije dogodila ekipa koja se na njih 2010. uknjižila. Dubrovčani generalno nisu svjesni da ih je netko toliko ponizio i prevario. Oni jednostavno ne znaju, nisu svjesni, jer muž zadnji dozna, ali ipak na kraju dozna, pa će doznati i Dubrovčani. Da, uknjižili su se na vaše zidine. Nisu rekli zašto. Nisu vas pitali želite li to. Nisu se ispričali. Da, palo im je takvo nešto na pamet. Istina, usudili su se takvo nešto napraviti.

Pravno nasilje

Ovaj nečasni potez Društvu je pravno omogućio naravno sam Andro Vlahušić 2009. ne gledavši (opet) što potpisuje. Što je zeznuo ugovorom, pokušao je ispraviti zakonom, ali bezuspješno. To tako ne ide. Nije pravnik, liječnik je. Na zahtjev pravnika Denisa Orlića koji je iskoristio stavke lošeg ugovora iz 2009. sudac je presudio da se Društvo prijatelja dubrovačke starine uknjiži na najveću vrijednost građana jednog Dubrovnika.

Likuju Vlahušićevi politički oponenti, likuje dio građana. Likuju ljudi koji ovaj potez Denisa Orlića i DPDS-a ne smatraju pravnim nasiljem na štetu građana Dubrovnika. Što promisliti o ljudima koji bi vodili Grad i koji su svi, brže bolje, pressicama i priopćenja izrazili svoje likovanje ovakvim postupkom Ustavnog suda, a da nisu jednom jedinom riječi osudili ljude koji su se uknjižili na imovinu Grada Dubrovnika? Naravno da to odobravaju. Uskoro će i kampanja, a kampanja je skupa. Zna se tko ima novca toliko da ne zna što će s njim i tko za taj novac ne mora polagati apsolutno nikakve račune.

Tko su ti ljudi

Vlahušić se upustio u pravno nasilje kako bi zidine vratio Dubrovčanima. Orlić se upustio u pravno nasilje kako bi zidine po prvi put u povijesti odvojio od Dubrovčana. Ovi neki drugi politički akteri ni u što se nisu upustili. Jer, što je danas udruga DPDS? Tko su danas članovi Malog i Velikog vijeća? Tko ih je ikada čuo da su se obratili javno građanima? Tko je predsjednik udruge? Tko je tajnik? Tko je njih birao da upravljaju najvećim dubrovačkim blagom? Nitko!

Zidine nisu ni Orlićeve, niti Vlahušićeve. One su tu bile i ostat će nakon njih dvojice i njihovih ega. Samo što jednoga ipak možemo smijeniti, dok će drugi raspolagati dubrovačkim zidinama doživotno, kako je krenuo, ukoliko to poželi.

Ugledni dubrovački odvjetnik

Kao što Grad nije Andro Vlahušić, tako ni DPDS nije Denis Orlić. Kao što Vlahušić nije odgovoran zbog političkih pogrešaka svojih prethodnika, tako ni Orlić nije zaslužan za povijesne uspjehe i značaj onih prije njega. Denis Orlić je samo 'ugledni' i 'časni' dubrovački odvjetnik. Ipak, da Dubrovčani biraju tko će raspolagati njihovim vlasništvom, bi li izabrali baš njega?

Nije se proslavio u predsjedničkim izborima 2009. U isto vrijeme kada je svojim potpisom tražio knjiženje na stare zidine, Orlić je prikupljao potpise i sudjelovao u kampanji svog rođaka Nadana Vidoševića. Nisu izborili drugi krug, a bivši predsjednik HGK, do jučer stanovnik Remetinca kojega USKOK tereti za pljačku više od 30 milijuna javnog novca iz HGK, osvojio je 15 posto glasova u Županiji, u samom Dubrovniku 17.

Komora i gomora

Njegove dubrovačke pravne poslove odrađivao je Denis Orlić, dok je Orlićeva supruga bila i ostala šefica HGK Dubrovnik. Vidošević je nagomilao neobjašnjivo bogatstvo, gradeći svoj poslovni i osobni uspjeh na krvi i znoju hrvatskih građana. Danas je jasno da ne bi bilo dobro da je još postao i predsjednik, kako nam je to njegov rođak Orlić sugerirao.

Ugledni dubrovački odvjetnik Denis Orlić direktor je i tvrtke Voss & Partners registrirane na istoj adresi kao i HGK Dubrovnik, koju će Trgovački sud ugasiti najvjerojatnije sljedećeg mjeseca između ostaloga i zbog toga što tri godine nisu prikazani financijski izvještaji, iako su po zakonu morali biti. Nekim Dubrovčanima sjećanje na poslovanje ove tvrtke iz devedesetih budi gorak okus, ali to je druga tema.

Nema pravde

Sve to nema apsolutno nikakve veze s dubrovačkim zidinama i pravnim nasiljem mnogih aktera, koje je prekinuo Ustavni sud. Zaustavljeno je pravno nasilje, ali nije stigla pravda. Ona će stići tek onoga dana kad se najvrijednije dubrovačko blago vrati na kontrolu, korištenje i upravljanje Dubrovčanima ili onima koje Dubrovčani s tim ciljem izaberu.

Muž će na kraju zadnji doznati zašto DPDS ne želi zidine vratiti Gradu. Zašto im je bilo malo 20 milijuna za obnovu baštine, iako tvrde da im je godišnje dovoljno pet. Zašto s novcima Dubrovčana kupuju jarke u Stonu te se na njih knjiže? Zašto dubrovački politikanti lupaju praznu slamu, dok nitko od njih nije osudio sramotan potez DPDS-a, knjiženje na dubrovačke zidine. Nitko nema odgovor na to. Muž zadnji dozna, ali na kraju ipak dozna, pa će doznati i Dubrovčani.

Popularni Članci