test

Lipe cvatu, sve je isto ko i lani

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: DD
Izborni kazini u susjednoj Crnoj Gori obilježili su proteklo razdoblje tog našeg, itekako nam važnog susjedstva.

Punih trideset godina trajala je vladavina 'vječnog' i 'jedinog' predsjednika Mila Đukanovića, čiju je vladavinu obilježila sveprisutna korupcija, neprovođenje reformi, krimi hobotnica dugih pipaka, od najbližeg kruga njegovih suradnika do samog Mila i njegove obitelji. Jednako tako obilježilo je i jasno distanciranje od Srbije, kao i ulazak u NATO, status kandidata Crne Gore za europske integracije, ali i tapkanje na mjestu pred ulaznim vratima Unije, kao i izbjegavanje rezanja krimi sprega njegove razgranate hobotnice kojeg nije bilo čak ni na simboličnoj razini. Nitko se nije usudio dirati tu hobotnicu koja je premrežila cijelu ovu malu državicu. Ne budalite! Svaka sličnost s našom situacijom posve je slučajna! Sve to dovelo je do općeg nezadovoljstva i sve snažnije želje za promjenama, čak i kod onih koji su podržavali Mila, prije svega zbog jasnog distanciranja od Srbije. Takvo sveprisutno nezadovoljstvo dovelo je  do premoćne pobjede kandidata stranke 'Europa sad', istog slogana 'Europa zdaj', koji su koristili i naši drugi susjedi pred ulazak u EU! 

Izjave uzimati s velikom rezervom

U kojem smjeru će krenuti novi crnogorski predsjednik Jakov Milatović, vrijeme će pokazati. Zasad se ne izjašnjava o distanciranju od Vučićevog 'srpskog sveta', ne izjašnjava se ni o Rusiji i sankcijama što je očekivano jer su ga podržale i srpske ekstremne stranke kao i SPC. Pri tom ne treba zaboraviti kako ovaj novi predsjednik nema razgranatu stranačku mrežu, a izbori koji će uslijediti, oni parlamentarni, jedini ga mogu osnažiti u predsjedničkoj ulozi i dati mu prave alate za promjene koje je obećavao. Dok je bio ministar u Dritanovoj vladi, napravio je vrlo promišljen potez koji je sad ovom pobjedom kapitalizirao. Podigao je prosječnu plaću s cca 200 na nešto više od 400 eura. Tko mu ne bi dao glas? Hoće li ostati preblizak s opcijom 'srpskog sveta' i nakon parlamentarnih izbora, sasvim je drugo pitanje, kao i pitanje koliko će to doista 'htjeti' ili 'morati'. U svakom slučaju, tek nakon parlamentarnih izbora, put kojim će krenuti Crna Gora bit će puno jasniji. Sve izjave novog predsjednika, pa tako i one o nekoj (pre)velikoj bliskosti s 'ovima' i 'onima', treba uzeti s velikom rezervom. Nikad ne treba smetnuti s uma kako je on prije svega političar. Po zakonima politike i političara to znači  - jedno mislim, drugo govorim, a treće radim!' Politika zdaj!

Strani radnici čekaju, čekaju i čekaju...

U međuvremenu su počeli predugi i ružni redovi pred policijskim upravama diljem domovine. U Istri, Dalmaciji i u gradu, tresući se od hladnoće pod naletima bure, strani radnici čekaju, čekaju i čekaju. Od boravišne do radne dozvole i /ili privremenih dokumenata. U MUP-u i turističkim policijskim upravama su opet iznenađeni brojem onih koji su navalili po dokumente, ali jednako su tako iznenađeni i u Zagrebu, gdje očajni strani radnici koje mi isto tako očajnički trebamo, stoje danima od tri ujutro da bi na red došli tri dana kasnije. Iz MUP-a se pravdaju kako ih nisu očekivali u takvom broju. Stvarno? Inače MUP se hvalio uvođenjem redomata. Kako sam trebala novu vozačku, kliknula sam, dobila dan i sat kad se trebam ukazati na šalteru i na moje iznenađenje, broj su mi prozvali gotovo u minutu točno prema zakazanom vremenu. Ne razumijem zašto je problem istu stvar napraviti sa stranim radnicima, koji potom mogu civilizirano u skladu s europskim standardima obaviti sve potrebno u unaprijed zakazanom terminu. Ako doista u tim periodima ima premalo ljudi u policijskim upravama, neš ti problema! Samo treba privremeno premjestiti svu silu administracije iz kojekakvih agencija i ministarstava, gdje najčešće ni sami nisu sigurni što im je posao, na šaltere u policijskim upravama. Neš ti velike filozofije! Brza i funkcionalna usluga građanima, bilo vlastitim, bilo stranim, jedini je smisao administracije. I upravo taj, jedan jedini smisao i razlog zašto dobivaju plaću, nitko zaposlen u tim uredima nije dokučio. Jednako kao ni njihovi šefovi, na svim razinama. Nego su svi baš jako iznenađeni što pred sezonu dolaze strani radnici. Sve u stilu s onom pjesmom: Lipe cvatu, sve je isto ko i  lani.... To što je sve isto, ključni je dokaz naše stabilnosti pa je logično kako u nas nema nijednog jedinog razloga za traženjem nekih, ne daj Bože, promjena. Eto vas.

Popularni Članci