test

KUKAVICA ZDRAVKO MAMIĆ Ne znam za vas, ali meni bi doživotno ljetovanje u Neumu bila najgora moguća kazna

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL
Zdravko Mamić danima se bori za reformu pravosuđa. To je otprilike isto kao da se Adolf Hitler bori za državu Izrael

Zdravko Mamić je danima top tema u Regionu, čak je zasjenio i koronu. Ako ste jedan od onih koji se u čudu pitaju što se tu, ustvari događa, objasnit ću vam to na jednostavnom primjeru Adolfa Hitlera.

Zamislite da je 45. i Saveznici su uhvatili Führera. Osudili su ga na smrt vješanjem, ali im je ovaj pobjegao u Španjolsku. Adolf tamo otvara Facebook profil, pa se obračunava sa Saveznicima koji su ga osudili. Vadi neke stare fotografije njega i Staljina iz Dubaija govoreći kako je ruskom diktatoru platio avion u biznis klasi zajedno s njegovom ljubavnicom i kćeri. Bilo je to u vrijeme rusko-njemačkog primirja – Staljin i Hitler bezbrižno su slavili Novu godinu, a na rastanku je Hićo Josifu dao i neki skupocjeni sat.

Međutim, korumpirani Staljin kasnije se u Drugom svjetskom ratu okreće Britancima i Amerikancima, što naposljetku rezultira smrtnom kaznom za njemačkog vođu, pa stoga Hitler danas poziva na reformu pravosuđa u Rusiji – smatra da ga Saveznici u koje spada Staljin ne mogu osuditi na smrt vješanjem, ako im je plaćen avion do Dubaija. Židovi u komentarima su oduševljeni, dio njih je na Hitlerov Facebook profil stigao direktno iz Auschwitza.

-Zgazi korumpiranu stoku – piše jedan Židov.

-Adolfinjo, jebi im mamicu hohštaplersku – dodaje drugi.

-Veliki si čovjek Hitleru, samo tako nastavi – podržava ga treći, koji je inače majku, sestru i brata izgubio u njemačkim konc logorima.

Hitler im obećava da neće stati sve dok se ne provede reforma pravosuđa u Rusiji i dok Josif Visarionovič Džugašvili Frutek Staljin ne postane prošlost. Onda opet odnekle vadi podatak da je Lenjin svoju suprugu poslao na psihijatriju, a da je Hruščov uzeo neke poticaje za sadnju voćaka, pa ih preprodao Ruskim cestama za gradnju prometnice.

Židovi u komentarima svršavaju. Kao šlag na kraju Adolf Hitler im govori da će se boriti za nezavisnu državu Izrael slobodnu od ruskog pravosuđa.

-Neprekidno ću maltretirat Lava, ne dat mu da mirno spava – poentira Hićo aludirajući na Lava Trockog dodatno pojačavajući ekstazu Židova u Facebook komentarima.

Eto tako otprilike izgleda ovaj igrokaz kojem svakodnevno svjedočimo – klasični kriminalac se bori protiv kriminala, a podržavaju ga oni koji su oštećeni istim tim kriminalom. Naravno da je pravosuđe u Hrvatskoj nešto daleko najgore što imamo, ali opet s druge strane presuda Mamiću je nešto najbolje što inače možemo očekivati od tog katastrofalnog sudstva.

Ali mene nešto drugo muči u toj priči. Mamić je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu kako ne bi služio zatvorsku kaznu. Ja kad to gledam ne mogu se oteti dojmu da je Maminjo već na odsluženju kazne. Evo već godinu dana traje ova korona, pa se i sam osjećam kao u zatvoru. Ne mogu preko granice, ali tješim se da će to proći, pa da ću jednog dana, za 10, 15 godina, možda opet moći otići u inozemstvo. Mamić to neće moći nikada. Cijeli život ostat će u BiH i meni je to samo po sebi ogromna kazna.

Prošlo ljeto Mamić je otišao na more u Neum. Taj mali, neugledni i ružni komadić jadranske obale je sve što će od mora vidjeti do kraja života. Tijekom svog ljetovanja gospodar hrvatskog nogometa bio je i na gliseru. Zamišljam tu Monty Python scenu – kapetan plovila malo doda gas, a Zdravkec ga ošine s pogledom, jer je teritorijalno more Bosne i Hercegovine otprilike veličine kišne lokve.

-Pazi čovječe, izletjet ćemo iz BiH u Hrvatsku! – upozori ga Maminjo mičući mu ruku s gasa.

Umjesto da k'o čovjek ode u zatvor na šest godina (garant bi zbog dobrog vladanja izašao za upola manje), on je tolika kukavica da radije bira provesti ostatak života vozeći se gliserom u kadi kupaonice. Ne znam za vas, ali meni bi to bila najgora moguća kazna.

Još uvijek ima milijune po ormarima i madracima, a ljeta - pored svih tisuću dvjesto četrdeset i četiri hrvatska otoka od kojih je dobar dio proglašen među najljepšim na svijetu – mora provoditi na bespravno unakaženom djelu Jadrana bez ijedne lijepe vale pri tom pazeći da kapetan ne doda previše gasa kako se ne bi nasukali na hrvatsku granicu.

Da ne bi poludio od dosade, Mamić u Bosni i Hercegovini izigrava borca za malog čovjeka navodno želeći reformu pravosuđa – želi transformirati isto ono pravosuđe koje mu je fenomenalno odgovaralo dok je bio moćan. Ovaj bijes koji izbija iz njega događa se samo zato što mu je to isto pravosuđe okrenulo leđa i što je on nad njim izgubio kontrolu – da nije dobio zatvorsku kaznu, i dalje bi Dubaijima, eurima i satovima zdušno pomagao hrvatskom pravosuđu da se nalazi na što tužnijem mjestu ljestvice najkorumpiranijih svjetskih sudstava.

U sljedećim danima i tjednima nastavit će prodavat priče na Facebooku NeUm ljudima – ljudima koji su svojem umu davno rekli ne – pa će za koji mjesec kad se umori od reforme pravosuđa – koju by the way od tolike kaljuže ne može sredit ni najveći reformator u povijesti Martin Luther - otići u Neum na svoje plovilo i mrko gledati kapetana da ga gas ne prevari.

Što se mene tiče, nikad ni ne mora u zatvor. Kazna doživotnog ljetovanja u Neumu je nešto najgore što europsko zakonodavstvo uopće pozna.

Popularni Članci