test

Kronika povijesnih stranputica Maria Klečka: Joga kontra Boga

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Radi li se o širenju lažnih vijesti ili ne, ali nekoliko Hrvata je svršilo u bolnici nakon osvježenja u kafićima. Uz sve istrage, u bocama mirisne i zašećerene vode poznatog svjetskog diva, samo u jednome su našli nekakvu kiselinu.

Iako neki tvrde da se takvi napitci i bez dodatne kemije koriste ko sredstvo za skidanje kamenca u wc školjci, većina uživa u omiljenom piću i nemaju nikakvih zdravstvenih tegoba. Kažu, cijeli život piju na litre gaziranih pića, ali osim što im se malo prorijedila kosa i zubi, (a i jetra mrvicu stradala), zdravi su ko cekin. Uvjerljiviji od njih su samo oni koji piju rakiju tvrdeći da oni baš nikad nisu imali takvih problema. Nije baš primjeran savjet za mlade, ali koji jest?

Ministrica kulture i medija osobnom je odlukom i bez javnog natječaja isplatila 19 milijuna kuna Geodetskom fakultetu za dubinsko snimanje zgrada nakon potresa 2020. godine.

Napravila je to u dobroj vjeri, pojma nemajući da će tamošnji dekan i kolega mu profesor pisat putne naloge za dubinsko snimanje, pa jedan od njih s familijom svršit na Maldivima i Dubaju, a drugi na odmoru u Istri, đe potresa uopće nije bilo. A Europsko tužiteljstvo baš to tvrdi, pa su ih naši uhitili. I još tridesetak učesnika u podjeli dva milijuna eura. Ministricu nisu uhitili jer ona nema s tim veze. 

Vjerojatno nemaju ni profesori, (jedan od njih je iz Grada), koji su već objasnili da su najskuplji terenac i jahtu kupili u naučne svrhe, a samo povremeno za najam turistima. Neće valjda na Vis svoje kolege iz Splita vozit barkom na vesla. Ili do Splita autobusom. Malo 'ko vjeruje da je tako što moguće u akademskoj zajednici. Pa predviđaju kako će osumnjičene tretirat sportsko-ribolovnim pravilom: uhvati, uslikaj, pusti. Ko kemičara Glavaša.

U Lapadskoj školi je časna učiteljica pitala djecu ide li 'ko od njihovih na - jogu. Kad su neka djeca nespretno priznala da su im majke sretne kad vježbaju, časna im je ispričala kako je jedna njezina prijateljica išla na jogu, a onda se ubila. I kako će se svakome 'ko to radi dogodit nešto loše. I znaju li oni uopće kako se kršćani nipošto ne bi smjeli rastezat, meditirat i slično.

I to nije sve; hinduističke predmete u kući treba spalit, nikako baciti, jer ako se samo bace, onda će iz tih predmeta izaći duhovi. 

Riskirajući najezdu zlih indijskih duhova, neki roditelji su zaključili kako je ovo dokaz kako Crkva kroz stoljeća straši ljude svim onim što je "drugačije". Ako to ne upali, onda ide prijetnja nevjernicima odlaskom u pakao. Kažu, možda bi ovako stručnim nastavnicima bilo bolje da prouče nešto što je postojalo skoro 4 tisuće godina prije grešnicima namijenjenoga - pakla. 

Ma bi li ovo vragu palo na pamet?

Na zagrebačkom Županijskom sudu nova istraga protiv bivše gradonačelnice Knina i državne tajnice Josipe, ali sad s novim prezimenom. Kažu, radi se o novoj aferi nje i bivše rektorice Zadarskog sveučilišta Dijane. Na mobitelu su im našli hrpe materijala o trgovanja utjecajem, davanju mita za isto i zlouporabe položaja i ovlasti. Ponosne što su 'njih dvi Vlajinje', sve su optužbe fino razjasnile u porukama nađenim na mobitelima, osim imena glavnog pokrovitelja, kojega još uvijek nazivaju A.P. Ma, 'ko li je taj A.P.?

U Dalmaciji čeljad ima razumijevanje za uspješne Vlajinje tvrdeći kako je njihov stalni napredak u društvenom statusu neupitan. Nekad su Vlaji bili zadarski i splitski pometači ulica, a danas vode sveučilišta i ministarstva. A očit je i znatan napredak i na području ravnopravnosti spolova - "njih dvi Vlajinje".

Svi fazani, zečevi, srne i veprovi, čiji je život pošteđen prometnom nesrećom ministra obrane, slavit će Martinje ko svoj dan. Predsjedniku vlade je taj svečarski dan prisjeo, jer je bio prisiljen krivca za smrt oca dvoje djece - smijenit. A to je svakako nenadoknadiv gubitak za hrvatsku Vladu, za hrvatsku akademsku zajednicu, lovačko društvo.  

Porodici stradalog u nesreći premijer je poručio da će vlada nać rješenje da im pomogne. Baš humano. Kad bi vlada, umjesto štićenih političara štitila ljude u njihovoj blizini, bilo bi manje magle i stradalih. 

A u Londonu, na turističkom sajmu WTM, šef dubrovačkog studentskog doma nudio je Englezima smještaj u studentskom domu za sezonu 2024. Nekim građanima su sporni troškovi puta i njegova boravka tamo, a neki tvrde da smo svi mi financirali studentski dom, a oni ga iznajmljuju i konkuriraju onima koji nisu na proračunu, nego su se doživotno zadužili za gradnju vlastitog smještaja. I još bi im gradska vlast ukidala apartmane! 

Na Supertalentu Nove TV, doktorica iz Australije je svirala flautu s 'onom stvari'. Iako je talent, ma kakav god on bio, talent, gologuza scenografija je posvađala žiri koji se podijelio. Muški dio za, ženske – protiv, nazvavši nastup - freak show. Publiku je više zanimalo kojom slučajnošću je čudesna flautistica otkrila svoj glazbeni talent. Je li joj mužu omekšalo gudalo, pa se flauta tu našla ko zamjenski rekvizit, pa – prosvirala? Neki žale što nije prošla dalje. Slijedeća točka bi vjerojatno bila koncert za - dvije flaute. 

Mario Klečak

Popularni Članci