KOME SMETA INSTRUKTOR POZITIVNE GEOGRAFIJE? Srbin će da vam peva u Revelinu, prebolite to!

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: bajaga.official.fan.page
Nije  bacao bombe, nije palio, nije huškao na rat. Svirao je svoje pjesme kako radi već 30 godina. Pa opet, nekima smeta što dolazi u Revelin.

Kada bi me pitali gdje je Bajaga u životu pogriješio rekao bih im da je to bilo kada je pjevao s Rozgom na turneji koju je financirala Karlovačka pivovara. Ne zbog Karlovačke, nego zbog Rozge. Ali, bože moj, glazbenik od svirki živi. U ratu i u miru.

Bajaga već duži niz godina nastupa u Hrvatskoj. Od 2000. godine svirao je u svim većim gradovima, a ove se vratio na 'mjesto zločina'. Ne u Knin, nego u Zagreb. Tamo je, točnije u klubu Kulušić, pred 300 ljudi održao svoj prvi samostalni koncert. Bilo je to 12. travnja 1984. godine. Par mjeseci prije toga objavljen je prvi album Instruktora 'Pozitivna geografija'. Kada se četiri mjeseca poslije vratio, već je bilo 600 ljudi. Nakon toga Bajaga svakim sljedećim albumom postaje sve popularniji, a klubove zamjenjuju dvorane. Vrhunac je album 'Prodavnica tajni' i mega hit 'Plavi safir'.  

Onda dolazi do rata. Glazba više nije bitna, osim limenih truba. 'Limene trube duvaju, ne volim vojnu muziku' pjevao je Bajaga prije 30 godina. Vjerujem da je tako i mislio. No, rat je kurva. U ratu i glazbenici moraju živjeti. Ne od preprodaje tvornica i mešetarenja s nekeretninama.

Istina, 'koketiranje' s Rozgom je umjetnički grijeh. Onaj drugi, ideološki, koji mu prebacuju dušebrižnici desne strane jest inkriminirajući nastup u Kninu.

Ok. Bajaga je nastupio u Kninu. Bilo je to 1993. (iako se prema nekim izvorima taj nastup dogodio 1991. godine).

Tamo je, kažu, urlao neku novokomponiranu četničku himnu sa stihovima: 'Kreće armija, najjača na svetu, kreće armija u osvetu, i jednom zauvek armija sprska i jednom zauvek sve će da vas smrska.' Činjenica: To su stihovi pjesme neke periferne kninske grupe Minđušari koja je snimila opskurni spot na kninskoj tvrđavi. Navodno je prste u pjesmi imao Bora Đorđević. Bajaga nije.

Da je pogriješio priznao je i predsjednik zadarskog ogranka udruge Zavjet, Boris Mužanović. –'To nije on, riječ je o nekoj grupi Minđušari iz tog vremena iz Knina koji su pjevali te pjesme, a ne Bajaga', rekao je Mužanović nakon što se digla hajka zbog Bajaginog koncerta u Zadru 2011. To je bila ta turneja s Rozgom.

Pjesma je uz to vrijeme glasila kao neslužbena himna vojske Republike srpske krajine. Ne postoji snimka koja bi potvrdila da je Bajaga ikada pjevao tu pjesmu. Za razliku od spomenutog vođe Riblje Čorbe koji jasno i glasno podržava četništvo ili, kod nas, Thompsona kojeg smo čuli kako urla 'crnce Francetića Jure' i ostale 'budnice'.

U kopanju po njegovoj biografiji, oni koji su do jučer slušali gusle, Bajagi zamjeraju što je kao golobradi gitarist svirao s Ribljom Čorbom na njihovih prvih nekoliko albuma. Bilo je to prije nego je pokrenuo samostalnu karijeru i okupio Instruktore. Za Čorbu je Bajaga napisao nekoliko hitova, među njima i baladu 'Kada hodaš', koju i danas često izvodi uživo. Možda je Bora Đorđević tada Bajagu zarazio nekim supernaprednim virusom četništva? Kažu da se prenosi zrakom i da kad jednom oboliš povratak u normalu je neizvjestan. Ne pomažu tri prsta u usta, antibiotici znaju samo pogoršati stvar. Možda je to ono što se dogodilo? Bajaga se jedva jedvice izliječio, pa se bolest potaknuta ratom nakratko vratila 1993. Onda je zapjevao nepismenu koračnicu o srpskoj armiji.

Zanimljiv smo komentar pronašli na forum.hr. Iako datira iz 2005. godine pogađa u srž: 'Bora Čorba po svom mentalitetu srpska je inačica The Domoljubnog Hrvata. Isti šovinizam i mržnja. I normalno da će biti puno prihvatljivi The Hrvatima od Đoleta, Bajage ili bilo kog drugog. Đole ne bi klao, nit bi Bajaga klao, a Čorba bi klao. Iz tog razloga The Hrvati potajno obožavaju Čorbu. Na A strani kazete vrti se Thompson, na B strani Čorba. Bitno je da se zove u rat', zapisao je jedan korisnik foruma.

Što je Bajaga o tome rekao?

-'A da li sam ja svirao neke nacionalističke pjesme? Da li sam se zapalio za nekog? Nisam! Ja sviram, i što da radim, to je moj posao', izjavio je Bajaga za Nacional o svirkama u Kninu i Banjoj luci. Bilo je to 2009. pred novogodišnji nastup u Rijeci kada se, protestirajući, na noge digla braniteljska populacija.  

-'Svirali smo na svim mogućim trgovima u antimiloševićevskim kampanjama i mitinzima od 9. ožujka i studentskih šetnji početkom devedesetih, do suzavca na pozornici pred Skupštinom. Ako sve ovo nekome još nije jasno, stvarno me zaboli ona stvar. Dosta mi je više takvih insinuacija i ubuduće stvarno više ne želim pričati o tome', zaključio je glazbenik u izjavi za Jutarnji list te iste godine.

Bajaga možda nije bio toliko glasan protivnik rata poput Milana Mladenovića (EKV) i Gileta iz Električnog Orgazma. U svakom slučaju, velikosrpsku ideju nije podržavao.

Netko tko je ikada u životu slušao Bajagu i Instruktore, pročitao barem jedan intervju s Momčilom Bajagićem teško može zamisliti da su preko njegovih usta prešli ovi stihovi. To je čovjek kojeg zanima samo muzika, a ne prikriveni četnik. Rijetko, ako ikada, je politika ili neki njen oblik bila inspiracija Bajagi. Očito ustašoidi imaju neki paralelni You Tube, isto kao što imaju svoju Wikipediu.

Spočitavaju Bajagi i što je 2001. na albumu 'Zmaj od noćaja' kao bonus pjesmu uvrstio himnu Crvenoj zvezdi. Skandalozno, jel' da? Čovjek koji je Srbin i voli nogomet snimio je pjesmu o srpskom nogometnom klubu. Pa izdajice neviđene!

Tko je Bajaga?

Nemam pojma zapravo. Imam određenu percepciju glazbenika preko njegovih pjesama, nastupa, izjava, intervjua. Po profesiji rocker, po političkoj opredjeljenosti romatičar, vješt skladatelj, pametan tekstopisac, blag i pristupačan u nastupu, ostavlja dojam skromnosti. Dijete beogradskog asfalta s imidžem pametnog klinca koji u školi nikada nije 'bubao', a ipak je prolazio s vrlo dobrim.

Tko je Bajaga kao glazbenik? Autor je to koji se je vješto i bez većih oscilacija u kvaliteti materijala provukao kroz 30-godišnju karijeru. Snimio je i neke manje dobre albume, ali nikada nije izgubio umjetnički integritet. Još 1989. godine kiritičari su mu zamjerali 'Plavi safir'. Moglo se onda čuti da pjesma opasno koketira s folkom. Moguće. No, Bajaga je jedan on onih koji se s takvim izletima može izvući. Sviđala vam se ili ne, osobno mi nije posebno draga, to je prokleto dobra pjesma. ' Kuda si pošla sa tim tamnim očima'. Zašto nema više pjesama koje tako počinju? Bajaga je prihvatljiv i onima koji slušaju Beatlese i Stonese, EKV ili Partibrejkerse. Nije nerazumljiv ni onima koji muziku ne shvaćaju preozbiljno, pa kad piju neka svira što god, ima tu pjesama i za takve.

Osobno Bajagu nikad nisam studiozno slušao. Bio je okolo dok sam odrastao. Kužili smo se, onako na daljinu, usput. Urbano dijete, romantik s tekstovima koji nisu nešto posebno duboki, a ni plitki, ne pretvaraju se, jednostavni su, a inteligentni, pristupačni, sentimentalni, a nisu bljutavi ni patetični. Poznajem sve njegove ploče do 90-tih, one nakon toga polovično. Neke njegove pjesme volim, posebno 'Berlin', 'Limene trube', 'Poljubi me', 'Dobro jutro džezeri', 'Otkada tebe volim' i 'Grad'. Također, osobno smatram da je stih 'Sijaju zvezde kao oči konobarice, da si bar ovde pa da dođu i drugarice' njegov najbolji stih, istovremeno sjetan i slavljenički, pa ubijte me. Ponovno sam se njime susreo kada je Dallas Records 2012., kao službeni izdavač za cijelu regiju (ako vam se ne sviđa riječ, molim vas dajte mi neku drugu samo da nije Jugoslavija), objavio solidan album 'Daljina, dim i prašina' i pripadajuću zbirku pjesama.

Ove godine Bajaga i Instruktori obilježvaju 30 godina karijere serijom nastupa. U Tvornici su svirali tri dana zaredom. U čast Draženu Vrdoljaku. Svaki dan s drugačijom setlistom. U Dubrovniku će nastupiti 30. travnja. Prvi put nakon dva desetljeća.

I bit će pun Revelin. I neka bude. Većina njih doći će se prisjetiti dragih pjesama iz mladosti. Neka. Malo nostalgije nikome ne smeta. Vjerojatno nakon koncerta nećete pročitati da je Bajaga zapalio Revelin, ali dobro došao, 'my brother from another mother'.  

A vama kojima Bajaga smeta? A da jednostavno prebolite to? I slušate Olivera i Miša, jer jedino oni od naših glazbenika nisu još pjevali u Srbiji. Govor mržnje očekujem, imate komentare pa slobodno 'opalite'.

Ovaj tekst reakcija je na glupav članak objavljen na portalu Dnevno.hr.

Vezani Članci

Popularni Članci