test

KOLUMNA VJERE ŠUMAN: Idemo delati, tko pobijedi moći će uhljebiti barem 100 svojih pulena

Autor: Vjera Šuman
Nova kolumna Vjere Šuman 'Utijavanje na hladno'

Dosad je u Zagrebu, ako sam dobro brojala, šesnaest kandidata objavilo ulazak u borbu za gradonačelnika. Po svemu sudeći bit će ih još. Koje kvalitete mora imati onaj tko želi biti gradonačelnik Zagreba? Glupo pitanje. Kao da je to neka mudrost. Usta moja hvalite me, malo stranačke infrastrukture, malo šarma i puno obećanja. E, da, i jako je važno odmah na početku objasniti kako nitko od zaposlenika u gradu i u pripadajućem Holdingu, baš nitko neće dobiti otkaz. Ne treba smetnuti s uma da je u Holdingu zaposleno 12 tisuća ljudi, u gradu oko 4 tisuće dok je broj onih koji direktno i indirektno ovise i obavljaju poslove za grad još četverostruko veći. Tu ne računamo građevinske firme, odnosno, firmu koja dobiva sve natječaje za izgradnju i slične poslove.   I upravo  zato neka posebna znanja i vještine za dobivanje izbora u Zagrebu nisu potrebne, kao ni za upravljanje  glavnim hrvatskim gradom. Samo sve one koji žive na jaslama Zagrepčana treba uvjeriti da će i dalje tako živjeti. Uzme li se u obzir da prosječna hrvatska obitelj, ne računajući punice, svekrve, zaove i ostalu bližu svojtu, ima četiri člana, pomnožimo li ih s onih četrdesetak tisuća koji sisaju Zagreb, dobit ćemo cca 160 tisuća glasova. Bandić je pobjeđivao s nekih 120 tisuća glasova pa se čini da su se neka djeca odmetnula, što ga ni najmanje nije omelo u suverenoj pobjedi „delanja“ za Zagreb i to punih dvadeset godina. Računica je jednostavna i sve to funkcionira i bez tvornice za cjepiva protiv Covida i raka.

Izabrana je Zagrepčanka godine, tko drugi doli članica stožera Alemka Markotić. To je nagrada koja je formulirana nešto u smislu „žena koja je vratila nadu Zagrepčanima i obilježila godinu.“ U užoj konkurenciji bila je i gospođa Prica, ali odlučeno je da ona nije ništa posebno učinila u 2020. godini. Možda uspije dogodine, za svoj doprinos u 2021.

Zdravko Mamić imao je veliki show u Mostaru, kojem su nazočili svi hrvatski i bosanski mediji. Bilo je tu svega, ali ono što je izrekao o korumpiranosti sudaca, usprkos tome što  Maminjo ne spada u red vjerodostojnih svjedoka, sjetimo se samo afere s lažnim SMS-ovima, ipak su njegove riječi izazvale  veliku dramu u našem pravosudnom sustavu, a ništa manje u politici. E sad, što je na sticku koji je poslao u USKOK, za sad nemamo pojma, ali znamo da im je taj stick u uredu,  leži od listopada prošle godine. Sad su se oglasili i objavili da provjeravaju podatke s Mamićevog sticka. Gotovo pet mjeseci. Tako da se eventualni krivci, ni prozvani suci ne trebaju uzrujavati. Možda tek za pet ili šest godina USKOK nešto od toga uspije provjeriti. Predodžba  koju hrvatski građani imaju o pravosuđu posve se podudara s Mamićevim izjavama, ali predodžba i stvarnost nisu uvijek identični. Istina je kao i obično negdje na sredini. Hoće li se ipak klupko svih notornih devijacija u našem pravosudnom sustavu, koje je, ne bez razloga,  najveća rak rana Hrvatske, početi odmotavati,  teško je prognozirati. Afere se gomilaju, podaci izađu u javnost i nekoliko dana ili tjedana su glavna tema medija i onda samo nestanu s obzora. Kao da ih nije ni bilo. To je ono što su svi akteri afera, od sudaca do političara, brzo naučili. Pusti da prođe, psi laju, a karavane prolaze. Brzo će se zaboraviti i idemo dalje „delati“.

U Gradu za sad imamo, čini mi se sedam kandidata za gradonačelnika. Uglavnom sve već dobro znana lica i barem za sad ništa, ni nitko o kome Dubrovčani već nemaju mišljenje. Za sad jedino 'Srđ je grad' na krilima uspjeha 'Možemo' i s jačom infrastrukturom i financijskom podrškom svojih iz ' Možemo' ide nešto agresivnije, ali treba pričekati jer kampanja još službeno nije ni počela. Za razliku od Grada, u Županiji ima novih lica od „vječne posvuduše“,  Tolića, koji se konačno i kandidirao uz potporu SDP-a i HNS-a, do Mostovog bi, ne bi, ipak bi, Boža Petrova. Osobno sam malo slaba na Mara Hajdarhodžića. Uhljeb je najpopularnije zanimanje u Hrvata pa ni ne čudi da se sve stranke slažu oko toga kako ne treba smanjivati broj županija, kao ni općina i gradova u Hrvatskoj. Upravo zato je  tolika inflacija kandidata  za gradonačelnike i  za župane. Idemo dečki „delati“, tko pobijedi moći će uhljebiti najmanje stotinjak svojih pulena. Tko to ne bi htio. Eto vas.Popularni Članci