test

Koji udarac šakom možda bi nas malo relaksirao

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Miroslav Lelas/PIXSELL
Performer Zekanović opet je imao nastup u Saboru, zbog čega  je u Saborskom hodniku skoro došlo do šaketanja između njega i Bulja. Za vraga, tu se  umiješao nejaki Glavašević i razdvojio ljutite  nasilnike pa se nije dogodilo ništa. Šteta!

Koja šaka sasvim bi lijepo relaksirala narod koji takve lakrdijaške nastupe mazohistički konzumira. Inače, uspaljeni Zekanović bio je u stranci Suverenista. Ušao je u Sabor na HDZ-ovoj listi. Najglasniji je bio u gnjevnom prozivanju HDZ-a zbog već odavno zaboravljene Istanbulske konvencije. Sad se 'dite vratilo materi' pa dokazuje svoju vjernost i ljubav stranci na vlasti, radeći neprekidne ispade, kako ga vladajući  ne bi, nekom greškom, zaboravili  i propustili staviti  na listu u sljedećem izbornom ciklusu. Ovog profesora zemljopisa sasvim logično  ni najmanje ne zanimaju teme profesorske potplaćenosti jer je naumio što duže ostati na lijepoj 'plaćici' saborskog zastupnika. Ako mu ne upali s HDZ-om, možda nađe zajednički jezik i bliskost  s Mostom, Domovinskim pokretom  ili sličnim opcijama. No ni slična opcija nije obavezni uvjet. Svejedno. Cilj opravdava sredstva. Nije ni prvi niti jedini zastupnik s ovako pragmatičnim stavom.  Odavno je ta institucija prestala biti mjesto hrvatskih intelektualaca s 'težinom'. Svakoj političkoj opciji intelektualci s dignitetom posve su nepotrebni balast. Netko, poput svojedobno  Vlada Gotovca, nigdje se ne bi 'uklopio'. To jednostavno nije roba koja se traži među našim političkim lakrdijašima. 

Za to vrijeme premijer je održao izvješće, točnije govor o stanju nacije u polupraznom Parlamentu zbog bojkota dijela oporbe  i izvijestio nas koliko nam je dobro i koliko je  divnih i velikih stvari napravila ova Vlada. Nije se pohvalio s baš neki dan završenom šestom zamjenskom kućom na Banovini jer on se ne hvali. Radi. U tri godine čak šest! Bravo!  No, pohvalio se odlukom kako će sva dječica imati obrok u školskim kuhinjama, što je sasvim sigurno kolosalan uspjeh njegove vlade. Reforme zdravstva, školstva i državne uprave nije spominjao jer je trenutno u fokusu pomoć umirovljenicima i ostalim siromasima da prežive zimu bez težih ozeblina.  Naravno, i dalje je jedan od prioriteta Vlade, što drugo do li borba protiv inflacije korupcije. Pardon, inflacije i korupcije. O Ini nije govorio. Čemu? To je posao Državnog odvjetništva koje sjajno radi svoj posao. U svim velikim aferama jedini dokazi koje su pribavili su tzv 'pokajnici'  što u drugim državama nikad nije i 

ne može biti jedini i dovoljni dokaz kaznenog djela. Dobro, ne baš svugdje, u Rusiji ne treba ni 'pokajnik', ali ni DO. No, to ipak nije za usporedbu. 

U međuvremenu, našem drugom ili prvom, kako god, velikom performeru 'Zokiju je sjela plaća' pa je opet živnuo. Komentira čak i svađe u Saboru uz preporuku Zekanoviću i Bulju da izađu lijepo izvan Sabornice i tu se kao ljudi razvale šakama.  Uz to, uspio je opet postati  glavna  zvijezda i omiljeni zapadni političar u Rusiji. Izjava koja ga je tamo dovela u sam top deset Putinovih najdražih, odnosi se na zabranu našoj vojsci obučavanja ukrajinskih vojnika. Vrlo osjetljiva tema koja ima puno argumenata, i za, i protiv, nikako nije tema o kojoj bilo koji predsjednik neke, barem koliko toliko ozbiljne države,  laprda čim mu netko stavi 'krušku pred njušku'. To je tema o kojoj bi cijeli državni vrh trebao vrlo ozbiljno i  argumentirano razgovarati iza zatvorenih vrata i potom izaći sa stavom, odlukom ili čime već. Potpuno je irelevantno vole li se međusobno. To je isključivo pitanje odgovornosti  za državu koja vam je povjerena na upravljanje. Nažalost, uz poneku časnu iznimku, u nas je na svim razinama ključno i jedino važno; JA, pa JA!

Neki dan nas je napustila  jedna izuzetna intelektualka i posebna umjetnica, Jagoda Buić. Ovdje u Gradu bio je njen drugi ili bolje rečeno prvi pravi dom. Prije gotovo pedesetak godina izabrala je Grad, umjesto rodnog Splita, za mjesto gdje želi živjeti, raditi i osjećati se baš onako kako se osjećala. Kozmopolitski. Sve drugo bilo bi skučeno i premalo za takvu izuzetnu ženu. Sad joj je, kao i za života, cijeli svijet pod nogama. Čast  je bila poznavati je. Eto vas.

Popularni Članci