test

Glup, gluplji, najgluplji...

Autor: Vjera Šuman
Dočekali smo objavu rezultata 'istrage' pa znamo kako  u letjelici koja je pala u Zagrebu jest bila avio bomba, ali nije.

Imala je upaljač, neki vrag je eksplodirao, ali nije TNT nego neka nepoznata tvar koju naši  forenzičari, vojni i drugi stručnjaci za eksplozije, nisu uspjeli detektirati. O toj svojoj  ekspertizi nisu obavijestili NATO(?!).  Možemo mirno spavati jer je sve u najboljem redu. Eksplodirala je bomba, ali nije baš prava bomba pa je rezultat između predsjednika i premijera 1:1. A to nam je ipak najvažnije. Posebno zato što Banožić nije ispao neka tamo obična budala. Pošteno. Win- win situacija ili kako bi naš narod rekao:'I vuk sit, i sve koze na broju.' Đe ćeš bolje. Tako imamo još jedan dokaz koliko sjajan posao  radi naše učinkovito Državno odvjetništvo.  

Za to vrijeme koronu smo skoro zaboravili zbog čega  su nam se, kako je i red, vratili ustaše i partizani.  Skandiralo se 'Za dom spremni' kao da je sam Pavelić svratio na obljetnicu HOS-a. Bilo je dirljivo vidjeti sretno i ozareno lice bivšeg nam ministra kulture Hasanbegovića. Državno odvjetništvo se time nije moglo pozabaviti, što je logično jer su imali puno posla oko drona. Policija je slučajno zaboravila na taj skup poslati svoje ljude. Razumljivo, posla je puno, a ljudi malo. Onda je Plenki zaključio kako je kriv Vrhovni sud jer nije ništa napravio po tom pitanju. Dobronić je odmah objasnio da Vrhovni sud ne može ništa ako mu predmet ne dođe na stol. Plenki je valjda mislio, ako može Državno odvjetništvo istraživati vojnu eksplozivnu napravu, onda se može i Dobronić baviti eksplozivnim uzvicima. Majku mu, ne treba se držati zakona kao pijan plota. Dobroniću, Dobroniću!

U očekivanju dobre sezone imamo, već uobičajeno,  problem s nedostatkom radnika. Situacija je sve dramatičnija i država je nekako uspjela dokučiti da je propisivanje kvota čista socijalističko - administrativna i potpuno besmislena metoda, koja nikom ne koristi, ali zato poslodavcima, koji pune državni proračun, otežava i onemogućuje odvijanje poslovnih procesa. Onda je država napravila aplikaciju za prijavljivanje stranih radnika koji su u nekoliko klikova, dobro malo više klikova, mogli jednostavno dobiti radnu dozvolu. To čovječe! Taman kad smo se ponadali kako se stvari kreću na bolje u miloj nam, navodno digitaliziranoj državnoj upravi, neki se 'ćata' dosjetio kako svima opet otežati život. Putem te genijalne aplikacije mogu se prijaviti samo oni koji će raditi do tri mjeseca, dok ostali moraju pješke stati u red pred policijom i čekati satima samo da bi zahtjev predali. Na samu dozvolu, kako gdje, ovisno o kapacitetu zaposlenika policijskih uprava, čeka se od 15 do mjesec dana. U zemlji u kojoj se dičimo predsezonom i posezonom, dakle turizmom u trajanju od najmanje šest mjeseci,  što nam je pritom glavni državni prihod, u zemlji koja je tragično razrušena potresom i nedostaje građevinara, mi imamo aplikaciju za rad na tri mjeseca. Možemo li biti blesaviji, nesposobniji ili što? Kao da sudjelujemo u nekom tajnom reality programu za biranje glupog, glupljeg i najglupljeg. Tko se uopće usudi raditi  takve lakrdije bez imalo posljedica? Takve idiote koji su se usudili napraviti ovakvo pravilo pa onda i ovakvu aplikaciju  trebalo bi konačno i trajno, s aplikacijom ili bez nje, poslati zauvijek iz državne službe. U neki 'Putinov gulag'.  Zajedno sa svim šefovima, pod- šefovima, nad-šefovima, ministrima i s kim god. Zauvijek. Ali, već uobičajeno, tko je winner, odnosno, mister najgluplji, nikad nećemo saznati. U nas je sve  kolektivna odgovornost pa tako i kolektivna naj-glupost.  Iako, bez zavaravanja, konkurencija za naj glupana velika je i u svim ostalim domenama naše državne uprave. Kad bi to bio izvozni proizvod, bili bismo bogatiji od Kuvajta. Slava Ukrajini. Eto vas.

Popularni Članci