'

Asteroid ko Markov trg

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Tehnološki napredak 20. stoljeća bio je fascinantan, ali i pomalo zbunjujući. Recimo na primjer, Amerikanci su već 1969. radi političkog prestiža nad Rusijom, poslali ljude na Mjesec.

Za ostatak čovječanstva koji su ostali na Zemlji, tek pred kraj stoljeća izumili su rote na valižama. Takvi su eto bili prioriteti. U još naprednijem 21. stoljeću, naš Mate je izgradio najbrži električni auto na svijetu za bogataše, a tek ovih dana i robo taksi za obične građane. Istina, na predstavljanju naš Mate nije imo sreće. Jer, kad je pred premijerom i njegovom balicom mobitelom naručio taksi, on - ni makac.  

A probali su to sto puta prije svečanog testa! Razlog - kočnice su toliko dobre da ne daju autu da krene. Ništa to nije zasmetalo premijeru koji je sjedeći u taksiju pohvalio komfora. Mogo je mijenjat mirise i igrat igrice na iznimno velikom ekranu. Ostalo, eto, nije uspjelo. 

Priča se da Mate nije uspio ni u braku. Mnogi još pamte raskošno crkveno vjenčanje prije tri godine. Osobito pamte pečenog vola od 800 kila. Ali eto, Mati i Kati nije se dalo čekat dok ih smrt ne rastavi. Jednom eminentnom zagrebačkom taksistu, u cijeloj priči, žao jedino - vola. Po njemu, što veći vol, to kraći brak.  

I dok Hrvati nikome ne opraštaju uspjeh, pa u dokolici vole sve komentirat, dotle mediji ne prestaju s pitanjima. Zašto se rastaju? Ako je istina da iza svakog uspješnog muškarca stoji njegova žena, nije valjda da iza neuspješnoga stoji - tuđa žena? Je li se žena miješala u njegov ljubavni život, ili se Mati ispraznila baterija? Ili je to 'ko fol razvod', za smišljeno prepisivanje imovine… Ko pokojni Bandić. Hoće li Kate dobit otpremninu iz fonda EU? Ili će Mate i Kate pare da vrate? 

U nas u Gradu, predsjednik Gradskog vijeća, nakon izvješća gradonačelnika, oštro je kritiziro nepoštivanje zabrane bučnih radova u visokoj sezoni od strane odgovornih iz hotela Argentine koji smetaju građanima i njihovim gostima. Inspektori, istina, naplate kaznu, ali prije nego zamaknu iza kantuna, bageri iznova navale. Ne razumiju građani da su inspektori preopterećeni kontrolom reda i zabranama, pa moraju dalje; kontrolat glasnu glazbu, buku i čednost u Gradu, oduzimat prekobrojne trpeze na javnim površinama. A uskoro, nakon zabrane novih apartmana u Gradu, ali i u višestambenim zgradama van Grada, uvalit će im još posla.   

I tako, dok se građani – iznajmljivači neumjereno bogate, hotela fali, pa će potomci sirotih iseljenika (vlasnici hotela), dobit još veću podršku novog Ministarstva demografije i useljeništva, kojega vodi resorni ministar, dipl. teolog i vjeroučitelj.  

Samo ispadanje Srpske nogometne reprezentacije s Eura nije toliko tragično primljena u Beogradu koliko afera ili skandal izazvan organizacijom njihova leta avionom. Umjesto da lete pod znakom orla Air Serbie, arapskog vlasnika, avion im je bio skockan šahovnicom i registriran u - Zagrebu. 

Predsjednik Srbije je to doživio ko bombu u avionu. Bio vidno uznemiren, očajan čak, a igrači prevareni, jer su ušli u njemački avion, iznutra punom srpskih boja i Orlova, a onda su saznali da vlasnik nije omiljeni Arapin, nego mrski Hrvat iz Njemačke. Neki su htjeli i odustat od putovanja. Još uvijek je u tijeku istraga o detaljima; čiji je bio kerozin? Koje nacionalnosti je bio pilot, čiji sok se pio u avionu? Ovo ni David Coperfield nije mogo izvest u najboljim danima; uđeš u njemački, a izađeš u hrvatskom avionu.  

I dok brojni mladi Srbi nemaju ništa protiv šahovnice radeći u nas na moru, u njihovoj domovini, zbog vožnje u 'ustaškom avionu', traže se demoni iz šahovnice koji su urekli 'bele orlove'. Od orlova ostadoše samo - vrapčići. 

Nego, kad smo kod Srbije i pernatih grabljivica, u skupštinskom gnijezdu Crne Gore, uz malešna jaja crnogorskih ptića, našlo se i kukavičje jaje iz Srbije. Izlegla se velika kukavica koja po defaultu sve male opozicijske ptiće baca iz gnijezda. Tako se izlegla Srpska Rezolucija o genocidu u Jasenovcu koja se nije smjela izleć u parlamentu Srbije, kako se ne bi zaustavio europski put te zemlje. A dobrosusjedski odnosi Crne Gore i Hrvatske i crnogorski put u Europu, čekat će neko novo gniježđenje, isključivo njihovih, endemskih ptica. 

U Americi najnovije dvojbe Demokrata o tome treba li se njihov vremešni i pomalo zamantrani predsjednik opet kandidirat na novim izborima. Vjeruje se da će ga Trump glatko pobijedit. Cijeli svijet se već odavno pita je li moguće da usred najveće ratne opasnosti na globusu, ni Demokrati ni Republikanci najjače zemlje svijeta, nemaju nijednog drugog kandidata, osim senilca i lažljivca. I onda se svi čude da su istočnjačke despocije digle glavu, čekajući mogućnost stvaranja nove svjetske podjele i sfera utjecaja.                                                                                                                                Radikalizam raste, a dobra vremena su iza nas. Nažalost, ta dobra vremena su stvorila loše političke vođe. Sad loše vođe stvaraju loša vremena, koja traže jake vođe. U protivnom će novi Neron zapalit Rim (svijet). 

Ako je neka utjeha, moglo je bit i gore, da nas je npr. pogodio asteroid 2024 MK promjera velikog nebodera. Iz Domovinskog pokreta bi to nazvali prijetnjom tisućljetnoj opstojnosti Hrvata. O toj prijetnji smo doznali samo dva dana prije. Stručnjaci su procijenili da će proć na sigurnoj udaljenosti od 300 tisuća kilometara. Što se veličine asteroida tiče, procijenili su da taman stane na Markov Trg. Zasigurno bi pokvario sezonu turističkih posjeta našim državnim institucijama. 

A odlukom UEFA-e, nizozemski nogometni sudac više neće sudit u Njemačkoj. Kažu, ionako mu je bilo vrijeme da ode s talijanskim bračnim drugom na more. Zasigurno ne Jadransko! Iako ga nisu izbacili zbog suđenja Hrvatskoj, opće raspoloženje u nas je da je on kriv što su nam ga Talijani zabili. I zato što je Luka izgrizo - novi dres. Apropo dresa, neki pažljivi promatrači tvrde da je navedenom sucu ispod sudačke majice virio talijanski dres. Kažu, da Talijani nisu zabili u onih 8 minuta, on bi vjerojatno produžio još minutu, dvije, sve dok ne zabiju. Sve se na koncu svodi na – zabijanje! 

Mario Klečak

Popularni Članci