'

ODMOR DŽABE Sneni peru zube na parkiralištima, spavaju u šumama, a posebno vole Belveder i Mandrač

Autor: Ahmet Kalajdžić Autori fotografija: Ahmet Kalajdžić
Za razliku od dijela europskih i posebno turističkih zemalja Mediterana, Hrvatska ne dozvoljava kampiranje u prirodi na lokacijama koje za tu svrhu nisu posebno naznačene. Ipak, prije nego je to zakonom zabranjeno, nastala je praksa koju je teško iskorijeniti, a koja predstavlja posebnu opasnost zbog mogućeg izbijanja požara

Kako god bio iznenađujući, prizor je bio gotovo nadrealan: kao iz filmova rane faze Federica Fellinija, naš sugrađanin je krenuvši nešto ranije na posao, osobno vozilo parkirao u samom kantunu velikog gradskog parkirališta. Okrenuvši se ka zadnjem sjedalu, s njega je uzeo akt-tašnu sa spisima te otvorio vrata automobila kako bi izašao. S prvim se zrakama sunce iza Žarkovice tek stidljivo pomaljalo, ali naš sugrađanin nije obraćao pozornost na pjesnički splet okolnosti. Zapravo, nije ni imao vremena. Jer, pri izlasku iz vozila skoro se sudario s čovjekom razbarušene kose i pospanog pogleda koji je na sebi imao samo bokserice i atletsku majicu, te u desnoj ruci četkicu za zube, a u lijevoj čašu s vodom. Dok je neznanac ritmički i polukružno lijevo-desno te gore-dole pomicao desnicu i prao zube, nogom je nonšalantno zatvorio vrata kampera francuskih registarskih oznaka iz kojeg je tek izašao i iz kojeg je dopirala poluglasna glazba nekog evergreena iz ludih sedamdesetih.

Od Konavala do Korčule

Nije to bila jedina situacija i takav ovoljetni “susret treće vrste“. Jer, vlasnici kamper vozila samo su nastavili s “ranije utvrđenim gradivom“ i već ustaljenim navadama parkiranja i noćenja, odnosno divljeg kampiranja na lokacijama koje su im zapele za oko. Najčešće takve lokacije ove su godine bile između Zlatnog potoka i Belvedera, parkirališta na Ilijinoj glavici i bivšoj Remizi te izuzetno popularni plato Bosanke. Za razliku od dijela europskih i posebno turističkih zemalja Mediterana, Hrvatska ne dozvoljava kampiranje u prirodi na lokacijama koje za tu svrhu nisu posebno naznačene. Ipak, prije nego je to zakonom zabranjeno nastala je praksa koju je teško iskorijeniti, a koja predstavlja posebnu opasnost zbog mogućeg izbijanja požara. Iako vatrogascima nije u opisu posla da vode evidenciju o kamperima, ipak su nerijetko u situaciji da pronalaze divlje kampere.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović ističe kako takve goste upozore te da redovito i bespogovorno poslušaju.

„Uveli smo vatrogasne ophodnje, a najviše posla imali smo na području Konavala, Orebića i Korčule. Kamperi su nevjerojatno umreženi, a jedna od posebno atraktivnih lokacija bila im je ona na Lučinom brdu nedaleko groblja sv. Luke u Komajima. Uz dužno poštovanje, ti gosti mogu biti i najodgovorniji, ali i takvi mogu nehotice izazvati požar za kojeg je ljeti dovoljna samo iskra ili najmanja nepažnja. Nismo obilazili parkirališta, nego prirodu, što se pokazalo dobrim, a takvi su se turisti udaljavali kad bi se pojavili s vatrogasnim vozilom. Siguran sam kako smo ovakvom preventivom izbjegli najmanje jedan ljetni požar. Mislim da smo ove godine svoj posao dobro odradili, ali će se nadzor iduće godine trebati i pojačati te se moramo još bolje umrežiti s nadležnim komunalnim redarima, ali u sve uključiti i policijske službenike“, govori Simović.

Kazna: 130 eura

Na području Konavala i Župe dubrovačke kamperi su češće no inače ovog ljeta uočavani na području Robinzona u Dubokoj Ljutoj te u Lovornom, uz obalu rijeke Ljute. Iz naše gradske su uprave, u odgovoru na novinarski upit naglasili kako su “redari Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika od početka ove godine dosad sankcionirali ukupno 12 vlasnika kamper-vozila koji su kampirali izvan kampova i prostora određenih za kampiranje“.

„Novčana kazna na mjestu izvršenja propisana je u iznosu od 130 eura. Bitno je napomenuti kako je Komunalno redarstvo imalo više od stotinu poziva i opažanja vezanih za kampere. Međutim, prilikom utvrđivanja ovog prekršaja potreban je vremenski kontinuitet da bi se dokazalo da je riječ o kampiranju i eliminiralo eventualno parkiranje i slično. Nakon prvog obilaska stranci se uglavnom udalje i prije dolaska policije koju pozove komunalni redar. Na širem gradskom području posebno učestala mjesta gdje kamperi krše propise su područje Mandrača, Bosanke, Trstenog, Orašca i Zatona“, odgovorili su nam iz Grada Dubrovnika te naglasili kako je “činjenica da neorganizirano i neuređeno kampiranje, bez ikakvog nadzora, nosi sa sobom rizike od požara otvorenom vatrom te ostalih ugroza za prirodu“.

*Objavljeno u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika 

Popularni Članci