'

SNIMILI POSKOKA NA PELJEŠCU 'Zmija je u defenzivnom položaju, no ja ću napraviti korak...' (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Facebook stranica Pelješac hiking nerijetko objavljuje zanimljivosti s planinarenja i iz prirode, u što spadaju i susreti sa zmijama. Prije nekoliko dana objavili su i susret s jednom otrovnicom na našem području - poskokom. 

Na videu tako muškarac govori kako je slučajno naletio na poskoka koji je zauzeo defenzivan položaj tijela. Naime, riječ je o položaju u kojem dobar dio tijela može izbaciti prema naprijed, ako se odluči za obranu. Potom kaže kako će napraviti korak prema zmiji, mada je ona 'napadački' raspoložena. Dogodilo se to da se zmija - povukla i pošla svojim putem. 

Poanta ovog videa je kako će poskok uglavnom izmaknuti pred čovjekom, ako ima gdje i ako ima kako. Naravno, riječ je o ekipi koja s ovakvim susretima ima velikog iskustva. Za sve one koji su neiskusni, svakako se preporučuje da, ako ugledaju zmiju, pođu svojim putem, a nju ne uznemiravaju kako ne bi izvukli deblji kraj. 

Inače, poskok je jedina otrovnica na širem dubrovačkom području, ili barem jedina čiji otrov može naštetiti čovjeku. Specifičnog je izgleda, a od drugih se zmija razlikuje jer ima 'roščić' na glavi i rombove po tijelu. Ne spada među agresivne zmije i radije će pobjeći pred čovjekom, što dokazuje i objavljeni video, a ugrizom se obično brani ako nema drugog izbora. 

Popularni Članci