'

LOVNO STRELJAŠTVO I LOVNOKINOLOŠKI KUP Svečano otvorena dva državna prvenstva u Slanome (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Streljački klub „Dubrovačko primorje“ Visočani, Streljački klub "Dubrovačko primorje" Visočani.
Državno prvenstvo u lovnom streljaštvu i Lovnokinološki kup svečano su otvoreni u petak, 18. listopada, u sportskoj dvorani Osnovne škole  „Slano“, u Slanome. 

Organizator 29. Državnog prvenstva i 19. revijalnog natjecanja Hrvatskog lovačkog saveza u lovnom streljaštvu, 15. državnog prvenstva u lovno kinološkom kupu Sv. Hubert i 13. utakmice pasa glasnog gona u gateru te državno prvenstvo u radu engleskih i kontinentalnih pasa ptičara s odstrjelom CACIT je Hrvatski kinološki savez. 

Natjecanja će se održati na streljani u Visočanima u Općini Dubrovačko primorje te u lovištu Lovačkog društva „Konavle“ na Grudi. Uz prisutnost velikog broja lovaca i lovkinja na otvorenju su prisustvovali župan Dubrovačko – neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, načelnik Općine Dubrovačko primorje, Nikola Knežić, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza, Branko Šare, predsjednik lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije, Matko Knežić te dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Ivan Halapira.

Matko Knežić, predsjednik lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije, u svom obraćanju istaknuo je važnost ovog natjecanja za lokalnu zajednicu te izrazio nadu da će sudionici ostvariti vrhunske rezultate. Osvrnuo se i na uložen trud domaćina kako bi svi natjecatelji imali najbolje moguće uvjete. Posebnu zahvalnost uputio je organizatorima iz Hrvatskog lovačkog saveza i Hrvatskog kinološkog saveza, koji su omogućili da se ova natjecanja po prvi put održe zajedno.

Lovstvo, kao sport i hobi, u Hrvatskoj nije samo oblik rekreacije, već ima značajnu ulogu u očuvanju ekološke ravnoteže i upravljanju divljači. Kinologija, koja se bavi uzgojem i obukom lovačkih pasa, neraskidivo je povezana s lovstvom. Oba ova područja predstavljaju spoj tradicije, vještine i ljubavi prema prirodi.

-U ime Općine i u svoje osobno ime zahvaljujem se svima na dolasku u tako velikom broju. Moram reći da ćemo se kao domaćini potruditi ove dane učinit što boljima kako bi vam ovo natjecanje ostalo u najboljem sjećanju kako u streljaštvu tako i u kinologiji. Zahvaljujem se Hrvatskom lovačkom savezu na ukazanom povjerenju te da ovako jedna mala Općina zajedno sa susjednom Općinom Konavle organizira ovako veliko natjecanje, a hvala i Hrvatskom kinološkom savezu jer je ovo po prvi puta da se ova dva natjecanja odvijaju na istom mjestu – rekao je načelnik Općine Dubrovačko primorje, Nikola Knežić.

Doprinos kinologa i uloga lovačkih pasa

Branko Šare, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza, istaknuo je važnost kinoloških natjecanja koja su sastavni dio ovog događaja. Kinologija ima posebnu ulogu u lovstvu jer lovački psi, obučeni za različite discipline, omogućuju lovcima da na što učinkovitiji način iskoriste svoje vještine. Šare je naglasio kako su upravo kinolozi i njihovi psi ti koji u velikoj mjeri doprinose uspjehu lovačkih aktivnosti.

Lovstvo kao dio kulturnog i prirodnog naslijeđa

-Svima želim srdačnu dobrodošlicu u Dubrovačko primorje i mjesto Slano čiji sam i sam žitelj te se zahvaljujem organizatorima i drago mi je da ste tu, kako u Slanome tako i u Općini Konavle. Mi smo turistička županija i ovo je turistička Općina međutim u našoj županiji lovstvo ima dugu tradiciju i možemo se pohvaliti kako imamo odlična lovačka društva kao i uzoran lovački savez. Na taj način pronalazimo ravnotežu prirode kao i njezinom očuvanju te kvaliteti života naših sugrađana. Pohvaljujem Streljački klub „Dubrovačko primorje“ iz Visočana koja je sjajno uredila streljanu koja još nije dovršena, ali predstavlja jedan važni objekt na kojem će se održavati i dio vaših natjecanja te će biti domaćin i brojnih drugih natjecanja u budućnosti – rekao je župan Nikola Dobroslavić koji je ujedno proglasio Državno natjecanje u lovnom streljaštvu i Državno prvenstvo u kinološkim disciplinama otvorenim.

Povezivanje lovstva i turizma

Osim sportskog i kulturnog značaja, organizacija ovakvih događaja ima i turistički aspekt. Općina Dubrovačko primorje koristi priliku da predstavi svoju prirodnu ljepotu i turističku ponudu velikom broju posjetitelja. Lovni turizam postaje sve popularniji oblik turističke ponude, a ovakva natjecanja predstavljaju izvrsnu priliku za promociju okruženja i njegovih resursa.

Na kraju, Državno prvenstvo u lovnom streljaštvu i Lovnokinološki kup ne samo da okuplja najbolje lovce i kinologe iz cijele Hrvatske, već i dodatno jača veze između sporta, turizma i očuvanja prirode, pridonoseći cjelokupnom razvoju zajednice.

Popularni Članci