test

Jučer je Pelješkim mostom prošlo milijunto vozilo!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
Pelješkim mostom u gotovo četiri mjeseca od otvaranja prošlo je milijun vozila, što je u prosjeku više od 250 tisuća mjesečno. Prema podacima Hrvatskih cesta, najviše vozila, oko 460 tisuća, mostom je prošlo u najprometnijem turističkom mjesecu - kolovozu.

U 12:52 juečr je Pelješkim mostom prošlo milijunto vozilo. Tko je sretni putnik – nije poznato jer, kažu iz Hrvatskih cesta, nisu željeli zbog toga zaustavljati promet, piše HRT.

“Želimo time pokazati da taj projekt, kad govorimo o prometnoj funkciji, zadovoljava, ispunjava one nekakve kriterije koji su bili prije navedeni u feasibility studiji, čak i više od toga”, ističe Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

“Izgradili kvalitetan sustav zaštite od vjetra”

Dnevno u prosjeku mostom prođe gotovo osam i pol tisuća vozila, a sada je zabilježen okrugli broj.

Otkako je Pelješki most otvoren, na ovom dijelu Hrvatske zapuhalo je prvo jače jugo, no bez obzira na takvo vrijeme promet mostom teče bez ikakvih poteškoća.

“Zbog nekih meteoroloških prilika, prije svega vjetra, neće biti zatvaranja prema svim našim izračunima s obzirom na to da smo izgradili kvalitetan sustav zaštite od vjetra”, objašnjava Škorić.

Svakim danom sve se više primjećuje i njegov utjecaj na gospodarstvo. Stanovnicima Pelješca mnogo je toga sada dostupno.

- Sad stvarno možemo reći da smo jedna županija, a ne više Dubrovačko-neretvanska na papiru, a uvijek je bio Dubrovnik na jednu, Metković na drugu stranu. Sad su nam Opuzen, Metković, ta Neretva, bliži. Srodni smo s poljoprivredom, znači po sve potrepštine, po sve šta možemo idemo preko mosta za pola sata, kaže Ante Grgurević, Drače.

Na odmorištima se uvijek nađe prolaznik, čak i po lošem vremenu.

- Baš je ovaj posebno nekako, stvarno je posebno. Jugo ne smeta. Što je, tu je, Bože dragi, bilo bi bolje da je sunce, ali eto, rekao je Nenad Alfirev, Vodice.

Više prednosti tek se očekuje. Dovršetkom četvrte dionice pristupnih cesta sljedeće godine zaokružit će se cijeli projekt.

Popularni Članci