'

Ubijen Mahatma Gandhi, prvi put izvedeni Romeo i Julija, Hitler postao kancelar

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Stranice povijesti ispisuju brojni događaji koji su od velike važnosti za ljudski rod. Ti događaji trebali bi služiti čovjeku kao škola. Jer ne kaže se zaludu "Povijest je učiteljica života". Tako su današnji dan obilježili neki od važnijih političkih, kulturnih događaja ali i događaji koji nažalost ne poštuju niti ljudska prava niti bilo kakva etička načela.

Na današnji dan davne 1595. godine prvi put izvedena je, najpoznatija tragična ljubavna priča svih vremena, Romeo i Julija, Wiliama Shakespearea.

Tema Shakespearove tragedije Romeo i Julija iskrena je, neobuzdana i bezgranična ljubav dvoje mladih čiji su roditelji u krvnoj zavadi. Shakespearove drame, odnosno djela možda najbolje opisuje Charles von Doren, koji je jednom prigodom izjavio: "Kad Shakespearove drame ne bi postojale, ne bismo znali koliko duboko književnost može prodrijeti u ljudsku dušu".

Datum 30. siječnja u povijesti ostat će zapamćen i kao dan početka nacističkog režima koji je preko jednog desetljeća harao Europom. Naime, na današnji dan 1933. Adolf Hitler prisegnuo je za njemačkog kancelara. Adolf Hitler i njegov kabinet položili su prisegu u berlinskoj palači tadašnjeg predsjednika Paula von Hindenburga. Iako se predsjednik dugo vremena opirao Hitlerovom imenovanju jer jednostavno od samog početka nije imao povjerenja u Hitlera i njegove sljedbenike na kraju je morao popustiti i to zbog rezultata Hitlerove stranke NSDAP na cijeloj seriji izbora. Te 1933. Hitlerova partija je bila najjača politička snaga u krhkoj Vajmarskoj republici.

Veliki narodni vođa Indije, veliki borac za ljudska prava Mahatma Gandhi ubijen je 30. siječnja 1948. godine i to ispred svoje kuće. Mahatma Gandhi izašao je u vrt svoje kuće kako bi primio skupinu indijskih građana i novinara koji su ga došli pozdraviti u povodu njegova štrajka glađu zbog krvavih sukoba muslimana i hindusa na indijskom subkontinentu. Iznenada, jedan je fanatični hindus potegao pištolj i ispalio tri metka u Gandhija. Tako je ubijen jedan od najcjenjenijih političara svih vremena.

Bio je duhovni i politički vođa svojeg milijunskog naroda, boreći se za slobodu i nezavisnost Indije na načelima nenasilja te pasivnog, civilnog otpora i mirne političke borbe. Britanske vlasti često su ga zatvarale, a zatim nakon pritiska mnoštva puštale na slobodu. Ukupno je proveo u zatvoru sedam godina. Mahatma se rano povukao iz aktivnog političkog života, ali je zauvijek ostao duhovni narodni vođa. Često je štrajkao glađu kako bi sunarodnjake i svijet uvjerio u ispravnost svojih stajališta i u djelotvornost pritiska bez nasilja. Narod ga je nazvao Mahatma što znači velika duša.

“Postoji samo jedan put da se ostvari nezavisnost, a to je kroz nenasilje; ako umremo, mi ćemo i dalje živjeti, ako ubijemo nećemo više nikada živjeti.” - Mahatma Gandhi

Popularni Članci