'

Susret premijera u Beogradu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Pixell
Premijer Zoran Milanović sastat će se u srijedu u Beogradu sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem a razgovarati će o aktualnim pitanjima, donosi HINA.

Prvi neslužbeni sastanak dvojice premijera održat će se na inicijativu hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Prije nekoliko dana Dačić je izjavio da se odnosi između Srbije i Hrvatske moraju „odlediti, resetirati i početi iznova“.

Ovaj sastanak hrvatski političari ocijenili su dobrim i očekuju da će se iz Beograda poslati pozitivne poruke hrvatskoj i srpskoj javnosti, ali i generalnoj europskoj javnosti. Dobri odnosi između ove dvije zemlje potrebni su ne samo Hrvatskoj i Srbiji već i cijeloj regiji.

Ministrica Vesna Pusić potvrdila je da se ovaj sastanak na vrhu priprema već neko vrijeme.

"To je sastanak između Hrvatske i Srbije na vrhu, on je pripreman već neko vrijeme... Očekujem pozitivnu poruku hrvatskoj i srpskoj javnosti, ali i generalnoj europskoj javnosti o uspješnoj mogućnosti kvalitetne regionalne suradnje u rješavanju problema kroz regionalnu suradnju, a ne kroz konfrontaciju. Na razini ministara vanjskih poslova mi radno surađujemo kontinuirano, dogovorili smo i tri područja na kojima treba raditi: jedno su teme preostale iz rata, drugo su ekonomske teme, u prvom redu vezano za hrvatski izlazak iz CEFTA-e nakon ulaska u EU i treća grupa tema su europske, zajednička europska budućnost jer je Hrvatska pred članstvom, a Srbija i ostali susjedi su kandidati“ – izjavila je Vesna Pusić.

Prema brojnim nagađanjima susret je organiziran zbog pritiska iz EU, jer napetosti između Hrvatske i Srbije konstantno rastu, a posebice su porasle nakon oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, što su Srbi dočekali kao pljusku od međunarodne zajednice.

Ovaj najavljeni susret premijera trebao bi pokazati Europi da su strasti splasnule.

 

Popularni Članci