'

Proslava sv.Vlaha, prva trgovina lopti, prvo dijete iz epruvete

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: business.croatia.hr
I danas će, baš kao što su kontiunirano radili još od 972. godine, stanovnici Dubrovnika pohrliti na Stradun i odati počast svom nebeskom zaštitniku. Tradicija je to koja se ne prekida, a koja govori o tome koliko je sv. Vlaho srastao s Gradom i Grad s njim.

Festa sv. Vlaha danas se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske baštine u Hrvatskoj, no za Dubrovnik znači i više od toga. To je ujedno bila i ostala festa svih građana, a u prošlosti su čak i prognanici i kažnjenici smjeli dva dana prije i dva dana nakon blagdana ući u Grad i slaviti, bez da im itko prigovori zbog njihovih nedjela. Taj zakon zvao se „Sloboština sv. Vlaha“, a kasnije je rok promijenjen u sedam dana prije i sedam dana nakon blagdana.
Proslava se temelji na legendi prema kojoj je ovaj svetac zaštitio Grad od Mlečana, a on mu i do današnjeg dana iskazuju svoju zahvalnost. Osobito važan dio cijele manifestacije je procesija u kojoj biskup i svećenici nose moći sv.Vlaha, dok vjernici dodiruju relikvije i mole se svom parcu. Osim same procesije, tu su još i narodne pjesme, običaji, trombuni i barjaktari.

Na današnji dan također je otvorena i prva trgovina koja je proizvodila prve službene lopte za nogomet, golf, košarku, tenis i baseball. Otvorio ju je Albert Spalding davne 1876. godine, a ludilo nikada nije prestalo; danas je nekima razbibriga, dok je drugima najvažnija sporedna stvar na svijetu.

No, današnji datum nije važan samo za šport, nego i za umjetnost i medicinu. Tako je, na današnji dan 1916. godine, Tristan Tzara objavio manifest dadaizma u Zurichu, iz kojeg se izrodio veliki broj inventivnih umjetničkih pravaca. Osim toga, 3.veljače je važan i za medicinu, budući da se upravo tada, 1984. godine, rodilo prvo dijete iz epruvete. Tako je Louise Brown donijela nadu brojnim majkama koje nisu mogle začeti prirodnim putem.

Palestinski nacionalni kongres je na današnji dan 1969. godine proglasio Yassera Arafata vođom PLO-a, odnosno militarnog krila koje nije biralo sredstva kako bi porazilo Palestince u njihovoj dugogodišnjoj međusobnoj borbi za teritorij. Osim toga, današnji dan je važan budući da se 3. veljače 1919. godine održala prva sjednica Lige naroda koja je osnovana nakon Prvog svjetskog rata i danas predstavlja preteču UN-a.

Na današnji dan rođeni su Daddy Yankee, Bridget Regan, Isla Fisher, Frederic Lehne, Felix Mendelssohn, Gertruda Stein, Nathan Lane, Maura Thierney i Blythe Danner.
 

Popularni Članci