'

Pet godina od smrti Borisa Dvornika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: teatar.hr
Jedan od najistaknutijih hrvatskih glumaca svih vremena Boris Dvornik prije pet godina je, u svojoj 69. godini života, preminuo od posljedica moždanog udara u rodnom Splitu.

Roko iz Našeg malog mista, Dimnjačar i Meštar samo su neki od brojnih obožavanih likova od strane čitavog Balkana, a koje je utjelovio upravo Dvornik. Svojim je talentom davao poseban štih serijama, filmovima i kazališnim predstavama u kojima se pojavljivao, a najistaknutije su svakako uloge u Bitci na Neretvi, Našem malom mistu, Dervišu i smrti, Kapelskim kresovima.

Uloga u Našem malom mistu kao vrhunac karijere

Rođen je 16. travnja 1939. godine u Splitu, a svoj talent i interes za glumu pokazao je još u ranom djetinjstvu dok je nastupao u dječjim predstavama. Nakon školovanja za električara, počeo se i profesionalno baviti glumom, a ljubav prema tom pozivu odvela ga je u Novi Sad gdje je završio Srednju glumačku školu, a potom i u Zagreb gdje je završio Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

Na filmu se prvi put pojavljuje 1960. godine tumačeći ulogu mladića koji, za vrijeme Drugog svjetskog rata, pokušava spasiti mladu Židovku tako što ju želi oženiti, u filmu Deveti krug koji mu je donio veliku popularnost. Svoju omiljenost među publikom sačuvao je daljnjim filmovima; do sredine 60-ih uglavnom glumi u komedijama, a nekoliko godina nakon toga i filmovima s temom Narodnooslobodilačkog rata. Međutim, najveću popularnost i vrhunac karijere dostiže ulogom Roka u Našem malom mistu, potom ulogom Meštra u Velom mistu, nakon čega, kao priznati glumac, uglavnom radi o Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Raspad prijateljstva sa Živojinovićem kao raspad SFRJ

Osim uz glumu, njegovo ime se često vezuje i uz politiku. Tako 1992. godine ulazi u Sabor kao HDZ-ov zastupnik, na nagovor tadašnjeg prijatelja Antuna Vrdoljaka, no uskoro se iz njega i povlači. S druge strane, Dvornikov prijateljski i profesionalni razlaz s Velimirom Batom Živojinovićem metaforički je opisan kao raspad Jugoslavije.

U svom intervjuu za HRT Živojinović je izjavio kako se on i Dvornik nikada nisu posvađali, a prethodno su govorili kako se radilo o nesporazumu, mada su se u nekoliko navrata odricali jedan drugog pri početku rata. Živojinović se nije pojavio na Dvornikovom sprovodu, a svoj izostanak je tada opravdao time što su „Hrvati Srbima po Hrvatskoj još uvijek buše gume i bacaju automobile s ceste“.
 

Popularni Članci