Penkala patentirao prvu mehaničku olovku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Jedan od najznačajnih izumitelja s početka 20. stoljeća, Eduard Slavoljub Penkala na današnji dan 1906. godine patentirao je prvu mehaničku olovku. U SAD-u 24. siječnja 1984. godine u prodaju je stavljen Apple Macintosh, prvo računalo široke potrošnje koje je imalo grafičko sučelje i računalnog miša.

Eduard Slavoljub Penkala na današnji dan prije 107 godina patentirao je prvu mehaničku olovku pod imenom – penkala, a samo godinu dana nakon patentirao je i prvo nalivpero s krutom tintom,   patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta.

Ovaj veliki hrvatski izumitelj koji je svoje ime ostavio za vječnost, rodio se 20. travnja 1871. godine u Liptovskom Mikulášu (Liptószentmiklós), u Mađarskoj (danas Slovačka).

Za života je osmislio oko 80-ak izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike. Od njegovih izuma posebno treba spomenuti manometar, dinamometar, anodnu bateriju, obrnutu turbinu, propeler za pokretanje helikoptera, uređaj za mjerenje protoka tekućine, pečatne voskove. Naravno, nisu ni drugi njegovi izumi zanemarivi, jer upravo svojim izumima Penkala je pokazao i dokazao da je bio ispred svoga vremena.

Umro je 5. veljače 1922. godine u Zagrebu od upale pluća.

Na današnji dan 1984. godine u SAD-u u prodaju je stavljen i Apple Macintosh, prvo računalo široke potrošnje koje je imalo grafičko sučelje i računalnog miša, umjesto do tada standardnog tekstualnog sučelja.

Rad na Macintoshu započeo je 1979. godine, a prvi Macintosh bio je u radnom stanju već u prosincu 1980. godine. Zahvaljujući briljantim idejama Steva Jobsa uvedene su novine u Machintos: miš, ikone, vektorska grafika, sučelje za lokalnu mrežu ugrađeno u računalo, fontovi i sve ostale karakteristike bez kojih se ne može danas zamisliti ni jedno računalo.


Popularni Članci