Nezaposleni novinari najteže nalaze novo zaposlenje

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Tribina pod nazivom „Novinarska srijeda“ održava se i danas, 23. siječnja, s početkom u 19 sati, u velikoj dvorani Novinarskog doma, a sve to u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva.

„Prema aktualnim statističkim podacima dobivenima od Zavoda za zapošljavanje, na burzi je u prošloj godini bilo 745 nezaposlenih novinara i pet nezaposlenih urednika“, podaci su koji zabrinjavaju struku. Također ističu i činjenicu kako nezaposleni novinari najteže pronalaze novo zaposlenje. Na tribini se mogu čuti različita mišljenja i priče, prvenstveno o tome kako je biti nezaposleni novinar, naći se na burzi i kakav je odnos s bivšim uredništvima nakon toga.

Posljednji skandalozni događaj koji je uzburkao duhove u novinarskim krugovima je uhićenje istraživačke novinarke Jasne Babić koja se trenutno nalazi u Remetincu. Babić je pritvorena zbog neodazivanja na sudska ročišta, a sve to zbog privatne tužbe zbog teksta iz 2009. godine koju je protiv nje pokrenuo poduzetnik Josip Radeljak Dikan, koji se ni sam ne sjeća zbog čega ju je tužio. „Tražimo da Sud hitno pusti novinarku Jasnu Babić na slobodu. Nedopustivo je da kolegica Babić čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije niti sazvana”, traži predsjednik HND-a Zdenko Duka. O njenoj sudbini, odnosno o puštanju na slobodu, odlučivat će se sutra prijepodne.
 

Popularni Članci