NAKON IZBORA: Dubrovački SDP u listopadu bira novog (starog) čelnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Stara izreka govori: Kako siješ – tako žanješ, no u političkim strankama također vrijedi pravilo kako su za uspjeh zaslužni svi, a za neuspjeh onaj kojega se prvog okrivi. Rezultat lokalnih izbora u Dubrovniku sigurno će se odraziti i na lokalna vodstva stranaka, a izbori slijede uskoro.

Prva stranka 'na tapitu' koja će se analizirati, a radi iznimno zanimljive borbe iz 2010. godine, je gradska organizacija SDP Dubrovnika. Iako su bile pobjedničke stranke, članovi SDP-a, ali i HNS-a, smijenili su čelnike svojih stranaka i samim time pružili dozu čuđenja poznavateljima prilika u te dvije stranke.

Za HNS i Antuna Pravedana se zna, ukoliko se uopće i kandidira, da nema teoretske šanse da po drugi put postane predsjednik dubrovačke podružnice, dok je još uvijek upitno u SDP-u da li će Olga Muratti preživjeti četverogodišnje turbulencije koje su rezultat političkog preživljavanja u zahtjevnoj koaliciji sa samo trinaest vijećnika.

No, jesu li Olga Muratti, ali i Antun Pravedan koji su s pet - šest glasova razlike nadglasali svoje izborne protivnike, spremni za novu avanturu. Za SDP-ovu Muratti se zna kako će uskoro istaknuti svoju kandidaturu, jednako kao što je izgledno da to urade i njen potpredsjednik Mladen Gojun te europarlamentarac i član gradskog odbora SDP-a Oleg Valjalo.

Mladen Gojun za Dubrovački dnevnik izjavio je kako kako su šanse 50 – 50 da se kandidira te da će definitivno donijeti odluku u rujnu. Kako je poznato, Gojun već dulje vrijeme nije u dobrim odnosima s predsjednicom Muratti, a sam sukob je počeo kada je Gojun dao ostavku na mjesto člana gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a potom i sudjelovao u radio-emisiji 'Pogledi' Radio Dubrovnika. Tada je predsjednica Muratti izjavila kako je pored nje žive nema što mijenjati potpredsjednik organizacije.

Oleg Valjalo, bivši zamjenik ministra, direktor sektora financija, managementa i kontrolinga, današnji europarlamentarac također je jedan od kandidata. Iako nije bio dostupan za Dubrovački dnevnik, debelo se 'šuška' kako bi upravo on mogao biti treći kandidat za tu funkciju.

Iako se u medijima govorilo o mogućem kandidiranju Igora Jurišića te Karla Dekovića na mjesto predsjednika organzizacije do toga, kako doznajemo, neće doći. Izglednija je opcija kako bi se jedno od to dvoje kandidata moglo kandidirati za potpredsjednika ogranka.

Sukladno odluci Glavnog odbora te stranke, izbori predsjednika će se održati za cijelu Hrvatsku 19. listopada, dok će se drugi krug eventualno održati 14 dana poslije. Konvencija, gdje će se birati sve funkcije osim predsjednika će odlukom gradskih odbora lokalnih podružnica biti održane najkasnije do 19. studenog ove godine kada ističe šest mjeseci od završetka lokalnih izbora, a u kojem roku su dužni održati konvenciju.

Kandidati će se birati po načelu jedan član – jedan glas pa će zanimljivo biti vidjeti kome će članovi te stranke pokloniti svoj glas.

Dubrovački dnevnik

 

 

Popularni Članci