AUTOBUSERI ORGANIZIRAJU MIRNI PROSVJED Nemojte se začuditi kad na ulici vidite 50 autobusa, minibuseva, kombija...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Udruga autobusera 'Ragusa bus' sutra će održati mirni prosvjed zbog nepovoljnih uvjeta uslijed epidemije Covida-19, a kako kažu, u prvom redu zbog nepovoljnih uvjeta leasing kuća. 

Radi se o nacionalnom prosjedu koji će se održati i u Dubrovniku, a očekuje se 50-ak sudionika. Kako je rečeno iz udruge, točno u 11:55 sati iz gruške luke i s dubrovačkog mosta trebalo bi krenuti 50-ak vozila, među kojima autobusi, minibusi, kobiji... napravit će đir po gradu i tako izraziti svoje nezadovoljstvo novonastalom situacijom. 

„Nemojte misliti da se ovdje radi o malom segmentu poslovanja. U povremenom prijevozu postoji 1.200 licenci u unutarnjem i oko 800 u međunarodnom prijevozu, to je oko 20.000 zaposlenih i 15.000 vozila, kombija i autobusa, od kojih je minimalno 30% na leasingu. Preko 300 Rent-a-car tvrtki ima oko 25.000 vozila od kojih je 15.000 na leasingu. Stotinjak najvećih charter tvrtki ima ukupno oko 4.500 brodova na leasingu i oko 1.800 zaposlenih, a na njih se dodatno naslanjaju servisi, nautičke trgovine, ugostitelji na otocima i mnogi drugi,“ rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika koji su inače organizatori ovog prosvjeda.

Prijedlog Udruge Glas Poduzetnika HANFA-i i svim leasing kućama u ime preko 500 tvrtki članica UGP-a, vezan uz moratorij na leasinge u djelatnostima koje nisu u mogućnosti zbog krize uzrokovane COVID 19 plaćati puni iznos rate:

- Moratorij na leasinge od 6-18 mjeseci s minimalnom kamatom za vrijeme grace perioda, od 0,5% (6 mj.) -1% (18 mj.) uz produljenje roka otplate za isti period koliko će trajati moratorij, bez ikakvih dodatnih naknada.

- Participiranje u tzv. COVID 19 povoljnim kreditnim linijama preko HAMAG-a ako bude ponovo moguće ili HBOR-a uz ubrzavanje procedure za dobivanje istih

- Produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta na dodatna 3 mjeseca za ove djelatnosti

- Ukidanje periodičkih tehničkih pregleda za vrijeme trajanja epidemije

- Što se tiče leasing kuća, u slučaju raskida ugovora i povratka financiranog objekta leasing kući, potrebno je omogućiti i povrat PDV-a za preostalu vrijednost koji je već uplaćen državi, kako bi leasing kuće osigurale dodatnu likvidnosti i tako mogle preuzeti dodatni rizik.

"Stoga u ime svih onih čije je poslovanje ugroženo u naslovljenim segmentima, UGP traži od leasing kuća da svaki pojedinačni zahtjev prouče, a sve one kojima treba moratorij na duži period, a max. do 18 mjeseci, da isti bude odobren uz max. kamatu u grace periodu od 1%, bez dodatnih naknada. Alternativa je povratak na tisuće vozila i plovila, te slanje tisuća ljudi na HZZ, kao i zatvaranje poslovanja za minimalno trećine tvrtki od preko 5.000 registriranih za navedene djelatnosti", poručuju iz udruge Glas poduzetnika.

Popularni Članci