Jednostavne turske pogačice
U tjednu turske kuhinje za početak Vam donosimo jednostavan, tradicionalan recept za ukusne pogačice.
Jedu se tople, odlično se slažu sa svim namazima, ali i turskim čajem.
Sastojci za pogačice:
- 1 čaša mlijeka
- 1 paketić kvasca
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žličice soli
- 2 jaja
- 125 g margarina
- 1 šaličica ulja
- 6 čaša brašna
Premaz i posip:
-1 žumanjak
- 50 grama sezama
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Omekšajte margarin na sobnoj temperaturi. U mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer u prahu. Potom dodajte sve ostale sastojke osim brašna i dobro ih sjedinite pjenjačom. Kao mjericu koristite standardnu čašu od 2 dl i šaličicu za kavu od 0,75 dl.
Dodajući brašno, umijesite mekano tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite oko pola sata.
Nakon toga, odvajajte komadiće veličine jajeta i oblikujte ih u loptice, a potom ih spljoštite. Redajte u pleh prekriven papirom za pečenje, prekrijte čistom krpom i ostavite da još malo.
Pogačice premažite žumanjkom i pospite sa dosta sezama. Pecite samo dok blago požute, odnosno 20-ak minuta.
Izvor: www.coolinarka.com