'

Izglasana nezavisnost Bosne i Hercegovine

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na današnji dan 1992. godine na referendumu je izglasana nezavisnost Bosne i Hercegovine. Na glasovanje je izašlo oko 64% biračkog tijela, od čega je 99% glasovalo za nezavisnost.

Stoga, danas se u Bosni i Hercegovini slavi Dan nezavisnosti, jer je na taj dan na referendumu izglasana nezavisnost te države. Referendum su bojkotirali srpski glasači, jer je već nešto ranije donijeta odluka o ustroju Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

Održavanje referenduma podržavale su stranke SDA i HDZ BiH. Te su stranke pozivale glasače da izađu na izbore i odluče se za nezavisnost. Na glasovanje je izašlo oko 64% biračkog tijela, od čega je 99% glasovalo za nezavisnost. Na temelju rezultata referenduma Europska je zajednica 6. travnja 1992. godine priznala novu državu.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je 29. veljače i 1. ožujka 1992. Referendumsko pitanje glasilo je: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

Na referendumu o neovisnosti, održanom 29. veljače i 1. ožujka 1992., hrvatska i muslimanska  većina, brojčano iskazana sa 62,68 posto, glasovala je za neovisnost Bosne i Hercegovine i tako spriječili njezin ostanak u „krnjoj Jugoslaviji“ (bez Slovenije i Hrvatske). Većina bosanskih Srba bojkotirala je referendum, a srpski su politički predstavnici toga 1. ožujka 1992. proglasili Ustav Republike Srpske.

Popularni Članci