'

HZZO će donijeti odluku u roku od 48 sati

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Petogodišnja Nora Šitum koja boluje od akutne limfoblastične leukemije ovih dana je osvojila srca ljudi diljem Hrvatske koji zajedničkm snagama prikupljaju novac, ali i mole Vladu da pomogne djevojčici kojoj je hitno potrebno liječenje u SAD-u. Prema najnovijim informacijama, HZZO bi odluku trebao donijeti u roku od 48 sati.

I zaista, od milja nazvana Nora Fora bori se kao lav, ali novac je, kao i uvijek, problem. HZZO u pravilu ne pokriva troškove eksperimentalnog liječenja u inozemstvu, ali narod je spremno reagirao na nepravdu jer život malene djevojčice važniji je od svih pravila i regula. "Hvala vam na vjeri. Obavijestili smo HZZO iz kojeg javljaju kako je ravnatelj HZZO-a već upoznat sa slučajem. Kada se radi o maloj djeci takvi se slučajevi rješavaju u roku od 48 sati", odgovor je na brojne upite i molbe na službenoj Facebook stranici Vlade, a što je sinoć potvrdio i ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

1. prosinca 2010. godine Nori Fori, kako je odmilja nazvana, dijagnosticirana je akutna limfoblastična leukemija koja je njeno djetinjstvo podijelila na prije i poslije kobnog datuma. Bezbrižni dani njenog djetinjstva, kakvi bi trebali i ostati, pretvorili su se u borbu za život. No, Nora je strašni lav, kao što i sama kaže, pa se ubrzo probudila iz jedanaestodnevne kome u koju je upala 27. dan od početka liječenja te započela svoju borbu. Svoj život je započela praktički ispočetka. Učila je ponovno pričati, hodati i igrati se te je gotovo ozdravila, uz pomoć terapije. Međutim, bolest se vratila, i to dvaput. „Liječnici nisu bogovi, ali zaista su dali sve od sebe kako bi izliječili Noru, ali i drugu djecu koja boluju od navedene bolesti. No, opaka bolest postala je imuna na sve“, navela je Norina mama u svom pismu čije je dijete nažalost među 20 posto djece koja se nisu uspjela izliječiti od leukemije terapijom.

Međutim, kako to obično biva u najcrnjim vremenima, uvijek postoji tračak nade, a ta nada za Noru znači liječenje u SAD-u koje stoji više od 3 milijuna kuna. Budući da HZZO ne pokriva te troškove, u Hrvatskoj je zaživjela akcija kojoj su se pridružili brojni građani, ali i poznate osobe, a neki od njih su Dean Lovren, Vedran Čorluka, Jorge Sammir, Franka Batelić, Saša Maček, Ornela Vištica, Filip Jurčić. Osim toga, Grad Imotski je donirao 100 tisuća kuna za liječenje. Pomoći mogu i svi građani pozivom na broj hrabrog telefona 060-800-588, koju je otvorila udruga Hrabro dijete, čiji je član i sama Nora. Uplatu je moguće izvršiti i na žiro račun Privredne banke Zabreb, 2340009-3110426252 (vlasnik računa Đana Atanasovska, majka), poziv na broj 00 25052007, Nora Fora – „Strašni lav“.

“To je naša jedina i posljednja šansa. To ili čekati bespomoćno uz bolnički krevet i brojati sate i dane kada će se život mog malog lava ugasiti. A koji roditelj to može kad zna da negdje postoji nada? Kontaktirali smo bolnicu u Philadelphiji, a liječnici su već poslali medicinsku dokumentaciju. Oni nas čekaju a vrijeme nam je najgori neprijatelj jer brzo curi, a bolest je razara svakim danom sve više. U ovakvom stanju, bez terapije, ne može dugo živjeti.

U roku od osam dana trebali bismo sjesti u avion koji će nas odvesti u novu borbu. Onu najvažniju, onu posljednju. Prsa o prsa, Nora Fora VS Leukemija. Ona to može! Ako itko to može izdržati, to je mamin lav! To je naša Nora Fora. Ne znate je vi! Ali morate je upoznati. Vrijeme je da nakon toliko bitki dobije i rat. Zaslužila je. I otvorit će put novoj metodi liječenja. Otvorit će put svoj drugoj djeci i taj će postotak izlječenja biti 100 posto, a ne 80 posto. Problem je, kao i uvijek, novac.

Troškovi liječenja su 575 000 dolara. Oko 3,3 milijuna kuna. Iznos od kojeg nam se vrti u glavi. Mi ga nemamo. Pomozite nam, molimo vas! Za Noru Foru. Za maminog lava! Za svu djecu koja će, ne daj Bože, biti u ovakvoj poziciji. Pomaknimo granice zajedno! A kad se vratimo, upoznat ćete našu Noru Foru. Zanimljivo je to ljudsko biće, rekla sam vam... Vidjet ćete sami. Pobijedit ćemo! Jednostavno...MORAMO!”, zaključuje Norina majka u svom pismu.
 

Popularni Članci