'

Hrvati se 'oblokavaju', a Francuzi pale automobile

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Jutarnji list
Iako se inače uz Novu Godinu ne vežu tradicije velike važnosti, u novije vrijeme moderno je društvo ipak žrtva novih navika koje, nažalost, uključuju nekontroliranu konzumaciju alkohola i piromaniju.

 

Splitska bolnica ove je godine intervenirala najveći broj maloljetnika dosad te će ekipa hitne pomoći ovu proslavu Nove godine svakako pamtiti po dolasku doslovno djece s preko 2 promila alkohola u krvi. Također, česte su intervencija u slučajevima ozljeđivanja pirotehničkim sredstvima. Tako su najčešće ozljede lica, različite frakture i gušenja.

Na zapadu, točnije u Francuskoj, novogodišnja tradicija nastala još 2005. tijekom nemira uključuje delikventsko natjecanje  u što većem broju spaljenih automobila, donosi Jutarnji list. Ovakvim činom mlade bande žele iskazati nezadovoljstvo i obračun s francuskim društvom. Materijalno siromašnija pregrađa francuskih gradova za vrijeme dočeka spaljuju parkirana vozila te su ove godine dosegnuli visoku brojku od čak 1200 automobila. Ovo je prvi put da se ova priča spominje u medijima budući da je Nicolas Sarkozy smatrao da bi mediji isticanjem navedene tradicije samo potencirali njen opstanak.

Ipak, danas su društveni mediji izuzetno moćno sredstvo komuniciranja stoga mladima, poglavito onima koji su skloni alkoholu i piromanstvu, nije teško dosegnuti masu i pohvaliti se količinom popijenog alkohola ili pak motivirati kolektivno spaljivanje. Budući da je internet nemoguće zakonski ograničiti, kako stati na kraj ovakvim tradicijama?

Francuski socijalisti kao jedno od rješenja vide transparentnost prema javnosti kako bi što veći broj ljudi osvijestili o ovakvom problemu i kolektivno se protiv njega borili. A kako ćemo mi stati na kraj ovako nekontroliranom opijanju maloljetnika? Kako se čini, zabrana prodaje alkohola mlađima od 18 nije u potpunosti djelotvorna stoga će naša vlada morati smisliti neko drugo rješenje. 

Popularni Članci