'

Tepšić u podcastu govorila o iskustvima Dubrovnika kao destinacije za digitalne nomade

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je na partnerskom sastanku projekta Remote-IT, u provedbi Dubrovačke razvojne agencije DURA i to kao gost projektnog podcasta na temu digitalnih nomada. 

Govoreći o iskustvima Dubrovnika, zamjenica Tepšić istaknula je brojne mjere koje je Dubrovnik poduzeo s ciljem osiguravanja povoljnog okruženja za osobe koje rade na daljinu, od prvih umrežavanja 2020. godine, preko pokretanja web stranice za digitalne nomade 'Dubrovnik Long Stay', uvođenja Digital nomad Passa s brojnom pogodnostima za korisnike do otvaranja prvog namjenskog coworking prostora u TUP-u ovo ljeto. Svi ovi napori, uz redovita događanja za umrežavanje, doprinijela su tome da se ove godine Dubrovnik našao na popisu najboljih mjesta za digitalne nomade, prema istraživanju britanske tvrtke Savills.

Uz zamjenicu Tepšić, na podcastu su sudjelovali i predstavnici drugih partnerskih gradova – Murcije, Španjolska i Camare de Lobos, Portugal, koji je domaćin ovog sastanka.

Bila je ovo ujedno prigoda za službeni susret zamjenice Tepšić s gradonačelnikom Camare de Lobos Leonelom Silvom. Na sastanku je bilo riječi najviše o iskustvima Dubrovnika s EU fondovima, posebice za sufinanciranje projekata u školstvu, turizmu i zelenoj infrastrukturi, s obzirom da je ovaj portugalski grad tek nedavno formirao odjel za EU fondove.

Projekt Remote-IT – Remote and Hybrid work for Thriving Cities, u sklopu 4. poziva URBACT programa mreža gradova, bavi se pitanjima kako rad na daljinu mijenja urbanu sredinu i kako sukladno tome lokalne vlasti moraju djelovati. Razmjenom iskustava kroz mrežu gradova definirat će se novi izazovi s kojima se suočavaju gradovi, a koji su povezani s budućnošću rada te sukladno tome gradovima osigurati alate za rješavanje potencijalnih problema. Rezultat će biti Individualni integrirani akcijski planovi, strateški dokument za daljnji razvoj pozitivnih politika na temu novih oblika rada.

Uz DURA-u kao glavnog partnera, u projektu sudjeluju i partneri iz Grčke, Portugala, Italije, Estonije, Španjolske, Rumunjske i Albanije.

Popularni Članci