'

SNAŽNA PORUKA Anita Bonačić Obradović: "Djevojčice, djevojke, žene moraju biti sigurne, znati da su zaštićene u svojim domovima, na poslu, u svoje slobodno vrijeme"

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama, Anita Bonačić Obradović napisala je snažnu poruku posvećenu svim ženama. 

Prenosimo je u cijelosti: 

"Budi muškarac, a ne p…..a!

Danas se obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nažalost više od 400 žena u posljednjih 20 godina ubijeno je u Hrvatskoj, oko 200 žena ubile su njima bliske osobe.

Problem nasilja nad ženama nije samo problem loših pojedinaca, to je sustavni problem koji neadekvatno štiti žene i nedovoljno brzo i strogo reagira na počinjena djela.Nasilje nad ženama nije privatno pitanje „tako vam je to u obitelj“. Ono je pitanje društva i države i zahtjeva odgovornost svih nas, političara, sudova, policije, obrazovnih i zdravstvenih institucija.

Nećemo i ne želimo živjeti u zemlji gdje ginekolog koji je osuđen za silovanje radi u bolnici, gdje osobe zbog braniteljskog statusa dobiju smanjenje zatvorske kazne za čin nasilja nad ženama, gdje muškarci koji su i policiji i sudovima poznati obiteljski nasilnici budu pušteni od strane suda na slobodu i počine ubojstvo. Trebamo se ujediniti u borbi protiv nasilja sustavnim odgovorima koji uključuju ranu edukaciju i prevenciju uključujući građanski odgoj, zdravstveni odgoj i obrazovanje u osnovnim i srednjim školama, snažnim zakonima i uređenom sustavu koji te zakone provodi.

Djevojčice, djevojke, žene moraju biti sigurne, znati da su zaštićene u svojim domovima, na poslu, u svoje slobodno vrijeme. Želimo živjeti u ravnopravnom svijetu , u 21 stoljeću rame uz rame s muškarcima , a ne p…….a koji rješavaju svoje probleme manje vrijednosti iživljavanjem nad drugim osobama: suprugama,djevojkama, kćerima,unukama, susjedama, kolegicama.

Nasilje nije samo fizičko zlostavljanje koje ostavlja modrice i ožiljke nego i psihičko zlostavljanje gdje i riječ i uvrede mogu zaboliti jače nego što čovjek može zamisliti.

….”No postoje riječi tvrde i teške kao kamen.

One kad padnu nanesu bol

I na srcu ostave ožiljke i znamen”

Drage žene ne trpite nego prijavite jer zapamtite : nije vas mama rodila da šutite, slušate, trpite i plačete. Rodile su nas, a i ja sam rodila svoju da je naučim da je najjača i da može sve. Hrabro!"

Popularni Članci