'

'GUNDULIĆEV SAN' U UMJETNIČKOJ GALERIJI "Pokazali smo kako Dolić nije samo kipar, nego i meštar, zanatlija" (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ahmet Kalajdžić
Izložba Gundulićev san autora kipara Petra Dolića otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. 

Kustosica izložbe je Iva Korbler koja je zadužena i za izbor radova, ali i postav. 

"Bilo mi je važno Petra Dolića u Dubrovniku predstaviti sa zaista njegovim najboljim radovima, iz različitih ciklusa. To je zapravo njegovih zadnjih 10 godina djelovanja. Dugo ga pratim i mislim kako imam dobar uvid u to što radi u kontinuitetu", kazala je Korbler. 

Kako je Dolić nedavno imao svoju izložbu u galeriji Meštrović u Splitu, kustosica kaže kako je i njoj, a i samom autoru, bilo jako važno ne ponavljati te izloške u Dubrovniku 

"Dubrovnik pa i ova Galerija imaju jednu komponentu eltinog umjetničkog prostora, a i sama Galerija promiče neke nove vrijednosti i recentne radove poznatih umjetnika, među kojima je i Dolić koji je zaista jedan od najboljih kipara srednje generacije", kazala je dodavši kako je cilj izložbe bio pokazati kako Dolić nije samo dobar u stilizaciji nego je i kipar koji je jako produktivan te kako je 'meštar i zanatlija'. 

"Bez obzira u kojem materijalu radi, on pokazuje kako je primarno vrhunski meštar od zanata. Danas sam to nedostaje, a on tu savršeno funkcionira. Gotovo 70 posto svojih djela u Galeriji je napravio u svega nekoliko mjeseci, upravo za ovu izložbu", izjavila je kustosica izložbe. 

Povjesničarka književnosti Katja Bakija podsjetila je kako je izložba dobila ime po glasovitom platnu te kako ga umjetnik nije slučajno izabrao. U svom je govoru zahvalila cijelom timu Galerije na realizaciji izložbe. 

Popularni Članci