'

Policija podnijela kaznenu prijavu protiv čovjeka o čijim je malverzacijama pisao jedino Dubrovački dnevnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Policija je podnijela kaznenu prijavu, jer sumnja da je Nandor Rajšli oštetio brodogradilište Leda za 3,2 milijuna kuna

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave 43-godišnjak s područja Sislačko-moslavačke županije sumnjiči se za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta.

Utvrđeno je kako je, kao jedini član uprave i osoba ovlaštena za zastupanje brodograđevnog trgovačkog društva iz Korčule, od kraja 2015. do kraja 2019. g. na različite načine otuđio i oštetio imovinu društva kako bi pribavio protupravnu imovinsku korist trgovačkim društvima, obrtima i odvjetničkim društvima s kojim je povezan vlasničkim odnosima, upravljačkim funkcijama i obiteljskim vezama.

Tako je osumnjičeni željezni otpad nastao rezanjem trupa broda oštećenog trgovačkog društva prodavao kao imovinu drugog trgovačkog društva čiji je bio jedini vlasnik, na štetu imovine oštećenog trgovačkog društva, bez pravne osnove, lažnim računima plaćao i uplaćivao novac trgovačkom društvu u svom vlasništvu i obrtu koji je u vlasništvu njegove nevjenčane supruge. Osim toga, novcem oštećenog društva plaćao je i inozemne odvjetničke usluge koje su pružene drugim pravnim osobama, a ne oštećenom trgovačkom društvu. Također je pružene usluge oštećenog trgovačkog društva naplaćivao putem druga dva trgovačka društva s kojima je vlasnički bio povezan.

Na opisane načine brodograđevno trgovačko društvo oštetio je za preko 3,2 milijuna kuna.

Zbog sumnje da je počinio kaznena djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ i kazneno djelo „Povreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“ policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Nandoru Rajšliju, čovjeku koji je vodio brodogradilište Leda na Korčuli. Dubrovački dnevnik jedini je medij u Hrvatskoj koji je pisao o suludim rabotama koje su se događale u toj tvrtki.

VEZANE VIJESTI:

Policija istražuje poslovanje nezakonitog vlasnika Lede prije odlaska brodogradilišta u stečaj

Otvoren stečaj nad Ledom, je li to kraj brodogradilišta na Korčuli?

VELIKI PREOKRET NA KORČULI Brodogradilište Leda vraćeno prevarenom vlasniku, ali odmah mu blokirali račun

Brodogradilište Leda na Korčuli propada, ali mnoge to veseli, jer se tamo planira izgradnja turističkog kompleksa s marinom

OTKRIVAMO Nizozemac bez naknade dao korčulansko brodogradilište Leda poduzetniku iz Siska bez da je išta pitao suvlasnika