Dok Policija pretresa dokumentacije tri udruge Juga, djelatnica na ispitivanju priznala i isplate na crno

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Mario Babarović
Iako su iz vodstva kluba kratko pustili informacije kako je samo jedna udruga aktivna, dok su ostale stavljene u mirovanje, iz podataka o prihodima jasno je kako to nije istina i kako su i druge dvije udruge posljednjih godina bilježile popriličan promet.

Dubrovački dnevnik prvi je i jedini medij koji je u više navrata pisao o Aferi Jug i interesu Krim Policije za poslovanje čak tri udruge povezane s vaterpolskim klubom. U međuvremenu je nastavljena istraga koja ide u smjeru više možebitnih kaznenih radnji. 

Još u ožujku je u policiji ispitan gradski vijećnik Maro Kristić, koji je prvi javno upozorio na postojanje tri udruge temeljem vijećničkog pitanja o tome koji je Jug pravi i koja od tri udruge ove godine slavi sto godina postojanja. Kristić je na ispitivanju proveo više sati, a u međuvremenu su ispitani i drugi akteri iz Juga, među kojima ima i predsjednika triju udruga, ali i nižerangiranih zaposlenika.

Iskaz djelatnice

Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje iz izvora unutar Kluba, najveći problem koji do sada kompromitira sam Jug i njegovo vodstvo je iskaz jedne djelatnice Kluba o isplatama novca ‘na crno’. Spomenuta djelatnica, koja je za klub baratala gotovinom, u svom iskazu je navodno objasnila kojim je sve osobama i kako obavljala isplate bez službene dokumentacije.

Navedenom iskazu u policiji može se zasad pridodati i problematično stjecanje samog zemljišta u Solitudu, uz vjerojatno krivotvorenje službene dokumentacije kojom prilikom se na natječaj Vrtlara za zemljište javila sasvim druga udruga od one koja je na kraju pobijedila na Natječaju, iako nije imala uvjete te je na kraju i potpisala kupoprodajni ugovor. 

Podsjetimo, Dubrovački dnevnik ekskluzivno je objavio dopis kojega potpisuje tadašnji predsjednik Ivo Rustan, s kojim su se javili na Natječaj. Dopis je pisan na memorandumu udruge VK JUG tada Croatia, a danas Adriatic osiguranje. Radi se o udruzi koja je osnovana 2007. godine, netom prije Natječaja za prodaju zemljišta. U potpisu je Ivo Rustan uz pečat sasvim druge pravne osobe, odnosno Vaterpolskog kluba Jug. 

Prihod demantira mirovanje

Iz vodstva kluba odlučili su se za strategiju nekomentiranja istrage koja je u tijeku, kao i informacija koje izlaze uz javnost. No, taj naizgled bezbrižni pogled na ova događanja donekle demantiraju informacije o tome kako je ipak zavladala određena panika, uz okupljanja u službenim prostorijama triju udruga u večernjim satima. 

Uz mnogobrojne izjave službenih osoba vezanih uz Jug, koji uglavnom nisu željeli u javnosti komentirati istragu koja je u tijeku, tu je još jedino nešto malo konkretnija izjava predsjednika udruge VK Jug Ivana Pavličević za Dubrovačku televiziju. Vezano uz postojanje tri udruge,  on je tek kratko objasnio kako je udruga VK Jug ‘neaktivna’, odnosno da nema nikakvih aktivnosti,  i to navodno otkad je generalni sponzor kluba postala Croatia osiguranje pa su, prema njegovim riječima, osnovali novu udrugu, a ovu aktualnu stavili u mirovanje.

No, Pavličevićeva izjava ne odgovara istini, a to potvrđuje i javni registar u kojem je jasno vidljivo kako je u proteklih pet godina to društvo imalo prihod od 2 milijuna i 487 tisuća kuna. Treća udruga, odnosno Športsko društvo Jug, kojoj je predsjednik Srđan Gavranić, inače predsjednik Trgovačkog suda u Dubrovniku, proteklih pet godina imala je još i više, odnosno 4 milijuna i 124 tisuće kuna prihoda. Iz podataka o prihodima jasno je kako su sve tri udruge i dalje aktivne i posluju. 

DD

Grb s 1922. godinom

Nitko još nije uputio ni javni odgovor na javno postavljeno pitanje gradskog vijećnika Mara Kristića o tome koja će udruga ove godine slaviti stotinu godina postojanja, ali odgovor se možda nameće iščitavanjem samih statuta spomenute tri udruge. Stoti rođendan prema tome bi najprije trebala proslaviti udruga Športsko društvo Jug, čiji je predsjednik Srđan Gavranić. U statutu te Udruge stoji kako je upravo ona samostalna Sportska udruga nastala na zasadima i djelovanju društvene  organizacije, odnosno udruge Sportsko društvo JUG, kao nastavak tradicije i djelovanja, odnosno ona je univerzalni pravni sljednik stogodišnjeg kluba.

Tome u prilog ide paragraf iz statuta gdje je navedeno kako je znak (grb)  te udruge okruglog oblika, a sastoji od dva koncentrična kruga, i to unutarnjeg crvenog i vanjskog modrog. U gornjoj polovini modrog kruga natpis je: .,SD Jug", a u donjoj polovini tog kruga natpis je: ,,Dubrovnik”. Ovi natpisi odijeljeni su oznakom godine, i to tako da su na lijevoj strani značke upisane brojke "19", a na desnoj strani brojke "22", odnosno navedena je godina 1922. kada se osnovao Jug kao nogometna sekcija.

U stotoj godini postojanja naš se klub, kao i svih ovih godina do sada, bori za prestižne titule u natjecanjima, no u jubilarnoj godini izašle su na vidjelo i ove nešto lošije vijesti od sportskih uspjeha. Posebno je velik dio javnosti ostao iznenađen informacijama o projektu stanova u Solitudu, koje je također ekskluzivno objavio Dubrovački dnevnik. Projekt izgradnje stanova za igrače započeo je manipulacijom s udrugama prilikom kupnje zemljišta na Natječaju, a okončao se kupoprodajnim ugovorima ispod tržišne cijene. Posebno je problematično što su tako do stanova na prestižnoj lokaciji uz povlaštenu cijenu došli članovi Uprave Juga. 

Policijska istraga poslovanja tri udruge je u tijeku. Ona će u konačnici rasvijetliti sve potrebne detalje. Policijske istrage ovakvog tipa, a koje uključuju pregled brojne dokumentacije, obično potraju i mjesecima. 

Iz tiskanog izdanja Dubrovački dnevnik petkom