Policija istražuje poslovanje nezakonitog vlasnika Lede prije odlaska brodogradilišta u stečaj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
U tijeku je policijska istraga u korčulanskom brodogradilištu Leda, a uskoro bi se trebao donijeti stečajni plan prema kojem bi se namirili vjerovnici kako bi brodogradilište, koje je u međuvremenu vraćeno zakonitom vlasniku, moglo nastaviti s radom

Piše: Maro Marušić

U veljači je na Trgovačkom sudu u Dubrovniku održano ročište u slučaju brodogradilišta Leda na kojemu se odlučivalo o tražbinama vjerovnika. Sveukupno je priznato 5,4 milijuna kuna, ali taj bi iznos mogao narasti, jer je Gradu Korčuli za sad priznato svega 100 tisuća kuna od prijavljenih milijun kuna tražbina. Također, postoje još neki vjerovnici kojima bi se mogle priznati tražbine. Drugim riječima, ukupni dug brodogradilišta Leda prema svojim vjerovnicima tada bi iznosio negdje između 6 i 7 milijuna kuna. Lena Šegedin, bivša direktorica Lede prije odlaska u stečaj, kaže kako su neka potraživanja sumnjiva, odnosno da im „Leda ne duguje novac“.

-Nevjerodostojna potraživanja prema Ledi su u visini od oko milijun kuna – smatra Šegedin – od čega najveći udio otpada na Odvjetničko društvo Bezmalinović s 588 tisuća kuna. Bezmalinović je zastupao nezakonitog vlasnika Lede Geerta Lucasa van Voorna i nije imao nikakve ugovore s Ledom, nego samo s njim, i taj mu se dug nije trebao priznati. Osim tog potraživanja sporna su i ona prema društvima Ermakora Luxury Furniture (142 tisuće kuna), Vivo Somnia (117 tisuća kuna), te Maneo d.o.o. (161 tisuća kuna).

Bolje cijela prodaja nego u dijelovima

Kako god bilo, Trgovački sud u Dubrovniku priznao je ta potraživanja, pa Leda mora vratiti sveukupno dug u iznosu između 5,5 i 7 milijuna kuna ovisno hoće li se u međuvremenu prihvatiti cijeli dug prema Gradu Korčuli i još nekim vjerovnicima ili ne. Pitamo Lenu Šegedin kako bi bilo najbolje da se taj dug vrati, da Leda može nastaviti poslovanje.

-Najbolje bi bilo dokapitalizacijom. Već postoji zainteresirani investitor koji bi ulagao u Ledu. Nakon što se vlasništvo nad Ledom vratilo zakonitom vlasniku napravljena je dubinska analiza i poslovni plan za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Investitor u Ledu bila bi nizozemska tvrtka Bodewes, grupacija srednje velikih brodogradilišta. Bodewesovo tržište uglavnom čine manji višenamjenski brodovi koje je bolje graditi u Europi, nego u Aziji. Naime, njihova gradnja u Kini nije privlačna zbog malih dimenzija brodova, odnosa troška i cijene i visokih troškova povezanih s izgradnjom u tim zemljama koji uključuju putovanja, inspekcije, pravne aspekte i prijevoz broda do europskih voda. To bi bilo glavno Ledino tržište u nadolazećim godinama. Ukratko, posla ima i bit će ga i Leda može nastaviti poslovanje dokapitalizacijom. Najgore bi bilo kada bi sad stečajni upravitelj prodavao pojedinu Ledinu imovinu kako bi namirio vjerovnike. Umjesto toga treba je prodat zainteresiranom ulagaču kao tehnološku cjelinu zajedno s radnicima i od te dokapitalizacije platit dug vjerovnicima – ističe Šegedin.

Uglavnom, najveći vjerovnik Lede je država, kojoj bi valjda u interesu bilo da Leda nastavi tradiciju brodogradnje na Korčuli pogotovo sada u ovim kriznim vremenima koronavirusa kada je turizam na koljenima. Marko Fak, stečajni upravitelj Lede, trenutno radi na stečajnom planu koji bi bio prihvatljiv vjerovnicima.

Stečajni upravitelj očekuje nastavak poslovanja

-Stečajni vjerovnici su odlučili da će dati priliku brodogradilištu Leda da nastavi poslovanje. Pri tome je presudna bila podrška države koja razumije koliko je brodogradnja važna za Korčulu. Između ostalih odluka koje su donesene na izvještajnom ročištu, stečajni vjerovnici su donijeli i odluku kojom su mi naložili izradu stečajnog plana te je stečajni plan sada u izradi. Prvenstveno je potrebno predvidjeti tekuće troškove koje brodogradilište ima, zatim napraviti projekciju prihoda te potom izraditi pripremnu i provedbenu osnovu. Čim stečajni plan bude gotov bit će predočen vjerovnicima. Nakon što se vjerovnici upoznaju sa stečajnim planom donijet će odluku u kojem smjeru će ići daljnji tijek stečajnog postupka – kazao nam je stečajni upravitelj i dodao da očekuje nastavak poslovanja Lede samo još uvijek ne zna u kojem obliku, odnosno hoće li biti brodogradnja ili samo remont što ovisi o daljnjim odlukama stečajnih vjerovnika.

Radnici Lede nisu primili plaću za siječanj i veljaču. Pitamo Marka Faka što je s tim?

-U studenom 2020. godine preuzeo sam upravljanje brodogradilištem koje u tom trenutku nije imalo nikakvih sredstava na transakcijskom računu. Stanje računa je bilo nula kuna. Poslovanje je odmah nastavljeno, nikome od radnika nije otkazan ugovor o radu niti su smanjene plaće i u narednom periodu uspjeli smo pribaviti sredstva da radnicima isplatimo plaće za studeni i prosinac 2020. godine. Budući da su, zbog specifičnosti ove djelatnosti, prihodi tijekom ljetnih mjeseci veći od prihoda u zimskom periodu dok su tekuće obveze identične, trenutno smo u zakašnjenju s podmirenjem dospjelih obveza, no očekujem da ćemo sve obveze prema radnicima podmiriti u iduća tri do četiri tjedna. Uz korektnu suradnju sa dosadašnjih klijentima, u fazi smo pregovaranja i dogovaranja novih poslova. Brodogradilište ima kvalitetan kadar, ljude koji imaju iskustvo znanje i volju, žele živjeti od svog rada na svom otoku a ne kao mnogi drugi svoju sreću tražiti u tuđini. Takvim ljudima moramo dati priliku – zaključuje stečajni upravitelj Lede.

POLICIJSKA ISTRAGA

Lena Šegedin poslala je kaznenu prijavu za nesavjesno poslovanje nezakonitog vlasnika, a policija je početkom ožujka bila u Ledi i češljala poslovne knjige. Osim nesavjesnog poslovanja u prijavi se spominje i nestala imovina Lede za koju se sumnja da je tadašnji vlasnik Nandor Rajšli prebacivao na svoje druge firme. Dio imovine, tvrdi Šegedin, prodavao se za podmirenje vjerovnika, ali nikad nije provedeno kroz poslovne knjige Lede. Da se to provelo, smatra Šegedin, vjerojatno bi i sadašnja potraživanja nekih vjerovnika bila manja. Stečajni upravitelj potvrdio je istragu policije, ali nije nam mogao dati komentar što je policija istraživala, te što im je on kazao.

-Sukladno Zakonu o kaznenom postupku, postupanje tijekom policijskih izvida je tajno, a samo tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost. Zbog navedenoga nisam u mogućnosti komentirati ovaj postupak – kaže Fak.

VEZANE VIJESTI:

VELIKI PREOKRET NA KORČULI Brodogradilište Leda vraćeno prevarenom vlasniku, ali odmah mu blokirali račun

Brodogradilište Leda na Korčuli propada, ali mnoge to veseli, jer se tamo planira izgradnja turističkog kompleksa s marinom

OTKRIVAMO Nizozemac bez naknade dao korčulansko brodogradilište Leda poduzetniku iz Siska bez da je išta pitao suvlasnika

Popularni Članci