EKSKLUZIVNO Premijerov brat vlasnik je i atraktivnog zemljišta koje je pripadalo Dubrovkinji

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Google street view
Riječ je o šumi u Kasarni pored parkirališta ispod zgrade Karingtonke

Brat premijera Zorana Milanovića, Krešimir Milanović, u Dubrovniku posjeduje jednu od najaktraktivnijih, još uvijek neizgrađenih, parcela. Riječ je o zemljištu u samom srcu poslovnog središta Dubrovnika, točnije u bivšoj Kasarni, u kojoj se prema važećem GUP-u, spremaju mnoge izmjene uključujući i gradnju nove ceste koja će prolaziti tik do Milanovićevog zemljišta, a samim tim znatno podići njegovu vrijednost. Zemljište se nalazi pored donjeg parkirališta ispod zgrade Karingtonka, točnije šuma između dva parkirališta. Inače ta parkirališta pripadaju tvrtki Leno koja je tvrtka kćer Gravose, odnosno Dubrovkinje Nuove, a kojim upravlja, pogađate, direktor Pavo Miloglav.

Milanović, točnije tvrtka Modestus u kojoj je on direktor i suvlasnik, 5. lipnja 2007. godine, samo nekoliko mjeseci nakon osnivanja tvrtke -  za milijun  i 750 tisuća eura kupila je vrijedno zemljište veličine oko 2000 metara kvadratnih od tvrtke Stanogradnja.

Milanović  i njegovi poslovni partneri su ovu visoku cifru platili kreditom Nove ljubljanske banke (pravni slijednik Ljubljanske banke) koja je upisala hipoteku na ovo zemljište. Visina kredita koji je Modestus Krešimira Milanovića uzeo u Novoj ljubljanskoj banci je 3 milijuna i 250 tisuća eura, jer su dio tog novca koristili zbog još jedne nekretnine u Dubrovniku. Riječ je o atraktivnoj vili u Lapadu s pogledom na more, na adresi Kardinala Stepinca, koja se gradila i tijekom ljeta na užas susjeda koji su se žalili zbog buke i prašine.

U ovom kreditu, sporno je, kako su slovenski mediji pisali, što ga je Krešimir Milanović dobio sa svega 3% kamate, no on je to demantirao kazavši da se radi o puno većoj kamati. Jamci za ovaj kredit, među ostalim, bili su roditelji premijera i Krešimira Milanovića.

Medijima je u to vrijeme ovaj kredit Nove ljubljanske banke bio itekako zanimljiv, zbog još uvijek neisplaćenih štediša Ljubljanske banke. Svojedobno su nastali veliki problemi u odnosima Slovenije i Hrvatske upravo zbog Ljubljanske banke.

Index je u to vrijeme pisao da kamate nisu sporne, ali jest osiguranje kredita.

-Ostaje nejasno zašto bi jedna inozemna banka kreditirala mladog poduzetnika izlažući se riziku gubitka. Uostalom izdavanje rizičnih kredita nešto je i čime se bavio i DORH kod afere Hrvatske poštanske banke. Iz dostupnih podatak vidljivo je da je LHB tvrtka kćer Ljubljanske banke imala jedan u najmanju ruku netipičan poslovni odnos prema Krešimiru Milanoviću. Je li riječ o slučajnosti ili o poslovno-političkoj kalkulaciji nemoguće je reći, iako slovenski mediji naširoko spekuliraju o tome? – pitao se Index na kraju svoje analize.

Krešimir Milanović je u to vrijeme tvrdio da njegov brat Zoran nema pojma o njegovim poslovima. Međutim, bivši ministar financija Slavko Linić prije neki dan javno je optužio premijera Zorana Milanovića da preko njegovog brata Krešimira radi za dobrobit obitelji i prijatelja, a ne države. Podsjetimo, Linić je rekao da je Kešimir Milanović lobirao u Poreznoj upravi za neke svoje interese, a nakon što mu je Linić dao odbijenicu, premijer se jako naljutio što je naposljetku rezultiralo napuštanjem ministarske funkcije.

Linić još uvijek za svoje tvrdnje nije dostavio dokaze, ali je najavio kako će ih dati istražnim organima. U isto vrijeme, premijer Milanović planira Linića izbaciti iz stranke.

Ako je istina što Linić govori, postavlja se pitanje koliko premijer Milanović od početka mandata štiti interese hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci kada se zna da je njegov brat uzeo kredit u istoj toj banci, u najmanju ruku po neobičnim okolnostima? Ako je istina što Linić govori  - da Milanović štiti interese svoga brata i prijatelja, a ne državne – također se postavlja pitanje je li premijer mogao napraviti više po pitanju slučaju Ljubljanska banka? Index u svojoj analizi napominje da premijer Milanović uopće ne sudjeluje u tom slučaju.

Izvadak iz zemljišnjih knjiga, čestica zemlje 485/9 k.o. Gruž

Pustimo Linića da otkrije pojedinosti svojih optužbi na račun premijera i njegovog brata. Mi ćemo se opet okrenuti zemljištu u Kasarni, točnije na prethodne vlasnike koji su također zanimljivi.

Rekli smo da je tvrtka Stanogradnja prodala Modestusu vrijedno zemljište 2007. godine. Samo dvije godine prije, Stanogradnja ga je kupila od tvrtke Altos iz Zagreba čiji je direktor bio Tomislav Kuljiš. Stanogradnja ga je platila milijun i 350 tisuća eura.

No najzanimljiviji od sviju je prvi vlasnik. Bila je to Dubrovkinja, ali ne Nuova, nego Trade čiji je direktor bio Tomislav Tomaš.

Dubrovkinja Trade prodala je Altosu vrijedno zemljište u ljeto 2001. godine za 300 tisuća tadašnjih njemačkih maraka. Prema kupoprodajnom ugovoru Dubrovkinja Trade dugovala je Altosu nešto malo više od milijun kuna, što su prebili ovom kupoprodajom.

Zanimljivo, kako stoji u kupoprodajnom ugovoru, Dubrovkinja Trade je raspisala natječaj za prodaju ovog zemljišta na koji se, prema njihovim tvrdnjama, nitko nije javio, pa je naposljetku Nadzorni odbor odlučio da se prebije dug s Altosom.

Altos je bila tvrtka koja se bavila proizvodnjom odjeće, a dug prema Dubrovkinji Trade vjerojatno je nastao zbog nabave odjevnih predmeta. Bilo kako bilo, Altos je na pretprodaji zemljišta u Kasarni zaradio milijune i milijune kuna. Poslije je tvrtka ugašena, a Tomislav Kuljiš osnovao je ustanovu za obrazovanje odraslih, učilište Integros.

O poslovanju Dubrovkinje Trade, uskoro ćete iscrpno moći čitati na našem portalu.