DOZNAJEMO Grad odbio izdati građevinsku dozvolu investitorima kraj Karingtonke

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Buduća izgradnja nove zgrade pokraj ''Karingtonke'', na mjestu koje sada koriste stanari zgrade kao parking, pobudila je interes javnosti. Posebno su gnjevni stanari koji tom izgradnjom gube parking, iako je zemljište koje godinama koriste u privatnom vlasništvu i građevinsko, a vlasnik je odlučio krenuti u investiciju izgradnje. No, investitorima ne ide glatko. Dubrovački dnevnik doznaje kako je  za navedenu investiciju Grad Dubrovnik odbio izdati građevinsku dozvolu. 

Gradu Dubrovniku uputili smo upit zbog kojeg je razloga investitoru odbijen Zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole. 

Kako se navodi u odgovoru, Grad je  rješenjem od 6. ožujka odbio Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju samostojeće visoke građevine stambeno-poslovne namjene i pomoćne građevine, bazena, 2b. skupine, na novoformiranoj građevnoj čestici koja nosi katastarsku oznaku 487/1 K.O. Gruž, prema staroj izmjeri, odnosno 1486/31 K.O. Dubrovnik. 

''Zahtjev je odbijen zbog neusklađenosti projektne dokumentacije s posebnim uvjetima javnopravnih tijela koje ista utvđuju u postupku izdavanja potvrde na glavni projekt'', navode u odgovoru iz Grada Dubrovnika. 

Podsjetimo, na parceli je bila planirana zgrada koja bi sadržavala 47 stambenih jedinica i bazen. Riječ je o privatnom zemljištu koje se vodilo na tvrtku Leno, koja je tvrtka kćer Gravose d.o.o., odnosno pravni slijednik Dubrovkinje Nuove. Sadašnji investitor je tvrtka Dubrovački dvori koja je krajem 2020. godine zemljište kupila od tvrtke Leno.

Vlasnici Dubrovačkih dvora su Luka Kaić, Jadranka Balent i Marko Marević, dok je direktor Luka Kaić. On je široj javnosti postao poznat kada je bivšem premijeru Ivu Sanaderu prodao penthouse u blizini Ciboninog tornja u Zagrebu, a svojevremeno je s Ivicom Todorićem imao i projekt stanogradnje na zagrebačkoj Knežiji.

Susjedi planiranog projekta, stanovnici Ulice Andrije Hebranga 31 i 33 su pozivali da se ovo područje u novom GUP-u proglasi zelenom zonom i da se gradnja zabrani.

O ovom slučaju razgovaralo se i na okruglom stolu kojega je Grad organizirao kao raspravu o upravljanju prostorom na području Dubrovnika. Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Božo Benić, tada je kazao kako su u UO temeljito iščitali dokumentaciju i zaključili kako je još od 90-ih zemljište bilo građevinsko i takvo ostalo do danas. U izmjenama i dopunama GUP-a iz 2014. godine u zoni je bila naznačena i oznaka K4, a riječ je o garažno-prostornoj građevini.

Popularni Članci