EKSKLUZIVNO Ante Srhoj procijenio vrijednost nekretnina današnjeg Downtowna, pa ih kupio od Dubrovkinje

Autor: Maro Marušić
Trostruka uloga Ante Srhoja kod kupnje zemljišta na kojemu je poslije izgrađen šoping centar Downtown

Godina je 2006., odnosno vrijeme kada cijene nekretnina u Dubrovniku dostižu svoj vrhunac. Dubrovkinja Nuova ne zove se više Dubrovkinja Nuova, već Gravosa. Iz Dubrovkinja Nuova d.d., prvo je promijenila ime u Gravosa d.d., da bi na kraju postala Gravosa d.o.o. (zadnja promjena se dogodila u travnju 2006.).

Direktor se međutim nije promijenio. I dalje je to Pavo Miloglav koji se na tom mjestu zadržao sve do dana današnjeg. Većinu nekretnina do 2006. godine Dubrovkinja Nuova odnosno Gravosa je rasprodala, a ostao je samo manji, ali isto tako vrijedan dio.

Najvrednija nekretnina koju Gravosa još uvijek ima u svom vlasništvu je zemljište s nekretninama na lokaciji gdje je danas izgrađen šoping centar Downtown.

Pavo Miloglav te 2006. godine ima plan s tom nekretninom. Krajem veljače 2006. godine, Miloglav osniva tvrtku kćer Gravose – Bokar d.o.o. Ta tvrtka upisuje se u registar Trgovačkog suda s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna.

Samo dva mjeseca kasnije, točnije krajem travnja 2006., Miloglav odlučuje prebaciti nekretninu na kojoj je poslije izgrađen Downtown, iz vlasništva Gravose u vlasništvo novoosnovane tvrtke Bokar. Mijenja se vrijednost temeljnog kapitala Bokara zbog unošenja vrijedne nekretnine – on sad iznosi 10,8 milijuna kuna.

Tu dolazimo do Ante Srhoja, čovjeka koji je dugi niz godina bio član Uprave Dubrovkinje Nuove, te koji je sudjelovao i u dosadašnjoj privatizaciji Dubrovkinje Nuove, o čemu smo već pisali. Ne samo da je bio član Uprave Dubrovkinje Nuove, već je sad, u manjem obimu, suvlasnik Gravose, pravnog slijednika Dubrovkinje Nuove.

Anti Srhoju, kao licenciranom sudskom vještaku za nekretnine, dodijeljen je posao procjene vrijednosti nekretnine koja prelazi iz Gravose u Bokar. Srhoj u travnju 2006. procjenjuje vrijednost zemljišta na kojemu je izgrađen Downtown na 10,8 milijuna kuna.

Vrlo brzo nakon procjene nekretnine i povećanja temeljnog kapitala, Pavo Miloglav odlučuje prodati tvrtku Bokar. Od njenog osnivanja, pa do prodaje prošla su samo četiri mjeseca (!). Sve što je ta tvrtka u tom intervalu radila je bilo ubacivanje vrijedne nekretnine u njen temeljni kapital.

Miloglav, pod blagoslovom Nadzornog odbora i predsjednika Christiana Panjola Tuflije (nažalost, nedavno smrtno stradalog u automobilskoj nesreći) koji mu dopušta povećanje temeljnog kapitala tvrtke kćeri Gravose, raspisuje natječaj o prodaji tvrtke Bokar nakon samo 4 mjeseca postojanja. Naime, natječaj je raspisan krajem lipnja 2006. godine, samo 4 mjeseca nakon osnivanja tvrtke i poslije samo dva mjeseca nakon što je u nju ubačena nekretnina čiju je procjenu vrijednosti radio Ante Srhoj (!).

Upravo isti čovjek pobjeđuje na natječaju sa svojom tvrtkom Srhoj nekretnine. Pazite sad ovo – Ante Srhoj sa svojom tvrtkom Srhoj nekretnine kupuje tvrtku Bokar čija je jedina vrijednost nekretnina koju je on procijenio, a koju je kupio od tvrtke Gravosa odnosno Dubrovkinja Nuova u kojoj je bio član Uprave, a kasnije suvlasnik.

Ante Srhoj se u ovom slučaju nalazi u trostrukoj ulozi – on je takoreći, u neku ruku i prodavatelj, i procjenitelj vrijednosti toga što se prodaje, a na kraju i kupac – a sve se to vrti oko nekretnine koja je nekad bila u društvenom vlasništvu, odnosno vlasništvu radnika Dubrovkinje. Ako ovo nije čisti sukob interesa, onda ne znamo što jest.

Osvrnimo se malo na vrijednost nekretnine. Srhoj ju je procijenio na 10,8 milijuna kuna. Teško je danas reći je li to realna cijena. Naime lokacija je izvrsna, jedna od najboljih u Dubrovniku, ali s druge strane, nekretnine koje su se tamo nalazile, nisu bile u dobrom stanju i trebalo ih je rušiti što se na kraju dogodilo prije nego li se izgradio Downtown.

Revizorska kuća Revidens iz Varaždina, koja je radila reviziju povećanja temeljnog kapitala tvrtke Bokar, tvrdi da je nekretnina realno procijenjena.

Bez obzira bila ta cijena realna ili ne, to je manje važno. Puno je važnije pitanje novca. Prvo, odakle Anti Srhoju, čovjeku koji se bavi procjenom nekretnina, 1,7 milijuna eura? Upravo toliko je Srhoj, prema kupoprodajnom ugovoru, morao uplatiti na račun Gravose kod Štedbanke d.d. u kojoj je član Uprave, bio predsjednik NO Gravose, pokojni Christian Panjol Tuflija. Je li upravo Štedbanka posudila Srhoju novac?

Nadalje, gdje je taj novac završio? Što su Miloglav i Panjol Tuflija učinili s njim? U Gravosi je u to vrijeme bio popriličan broj malih dioničara. Jesu li oni ostvarili kakvu financijsku korist tom kupoprodajom ili ih se zaobišlo?

Kako bilo da bilo, izgleda da je cijela ova operacija oko tvrtke Bokar planski provedena, inače se ne bi sve odigralo u tako kratkom roku.

No vratimo se mi na zemljište Downtowna koje je sad u vlasništvu tvrtke Srhoj nekretnine. Nakon preuzimanja Bokara, kao suvlasnici pored Ante Srhoja, upisuju se Petar Čučuk, koji je kao i Srhoj već sudjelovao u privatizaciji Dubrovkinje Nuove, te tvrtka Katarza d.o.o. iz Zagreba.

Uskoro kreće gradnja šoping centra Downtown na atraktivnoj lokaciji, a Srhoj i Čučuk 2012. godine objavljuju otvorenje centra.

No na kraju današnjeg teksta, moramo se vratiti na sam početak, odnosno 2006. godinu. Dok Srhoj te 2006. godine procjenjuje vrijednost nekretnina koje će kasnije kupiti, u jednom tom procijenjenom poslovnom prostoru Gravose nalazi se Ivo Duždević, koji tu ima svoju papirnicu (sjetit ćete se, nedaleko od bivše zgrade Zagrebačke banke).

Duždević je s Miloglavom još tamo na kraju prošlog stoljeća potpisao ugovor o najmu poslovnog prostora koji Dubrovački dnevnik ima u posjedu (uostalom kao i sve dokumente o kojima pišemo). U tom ugovoru o najmu, u članku 14. jasno stoji da Duždević ima pravo prvokupa u slučaju da Dubrovkinja Nuova bude prodavala ovaj prostor. Kako smo saznali, Duždevića se prilikom natječaja na neki način zaobišlo, iako je imao pravo prvokupa. Htjeli smo ga zamoliti za komentar, ali nije bio raspoložen za razgovor.

Ali bez obzira na njegovu šutnju došli smo do dokumenata iz kojih je jasno da se Duždević jako naljutio što je Miloglav zaobišao njegovo pravo prvokupa, pa ga je tužio sudu. Međutim, pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda donesena je u korist Gravose i više nije bilo prepreke da Srhoj na svoje ime uknjiži tvrtku s temeljnim kapitalom nekretnine koju je on sam procijenio.

Čitali ste već prije, da procjena zemljišta na kojoj se izgradio Downttown nije jedina procjena nekretnine koju je Srhoj radio za Dubrovkinju Nuovu. Pisali smo već kako je procijenio vrijednost nekretnina koju su mijenjali Dubrovkinja Nuova i njegov poslovni partner Petar Čučuk, a u kojoj je Čučuk izvukao bolji rezultat.

 Više o privatizaciji Dubrovkinje čitajte ovdje.