test

VJERA ŠUMAN O UVOĐENJU EURA: Neka Bog čuva 'dobru vjeru'!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Dubravka Petric/PIXSELL
Gradski trgovi većine hrvatskih gradova bili su prepuni onih koji su uz dobre, bolje ili manje bolje izvođače, veselo ušli u Novu godinu. Velikom broju onih koji su se odlučili vani proslaviti ulazak u Novu godinu svakako su pridonijele tople, gotovo jesenske temperature. 

Najljepša ulica na svijetu s Grašom je ušla u Novu i za sve one koji su imali sreću biti u Gradu i na Stradunu, to je bio jedan od ljepših dočeka. Drugi važan doček počeo je isto u ponoć, a riječ je naravno o ulasku u Schengen. Već u ranim jutarnjim satima na kavu je u Hrvatsku stigla Ursula von der Leyen. Naša Dube isto je planirala popiti kavu s Ursulom i Plenkijem na Trgu bana Jelačića i na novinarsko pitanje tko će platiti kavu, pokazala je kako je potpuno usvojila europske norme ponašanja i kako je s gnušanjem odbacila naše glupave balkanske navike čašćenja ekipe. Zato naša autentična Europejka Šuja smatra kako bi svatko trebao platiti svoju kavu, osim ako ih sve ne počasti Plenki, što je ovaj na kraju i napravio. Nitko poslije nije pitao našu Dubu je li to Plenki ostao Balkanac u duši, srcu i novčaniku.

 Balkanci su ostali i postali naši i strani trgovački lanci, koji su smjesta prelazak na euro iskoristili za podizanje cijena, jednako kao i kafići gdje su cijene kave, ali i ostalog pića naglo, već u vrijeme dočeka Nove, skočile i više od nekoliko kuna. Pardon, eura. Na kiosku Tiska cigare koje su koštale 29 kuna odjednom koštaju 3,90 eura što je 38 lipa više, ali je prema svemu ostalom gotovo zanemarivo. Jednak, ako ne i gori pristup, je u butigama pa i pekarama gdje je primjerice kruh sa sedam kuna skočio na jedan euro. Sve je to jako snervalo Plenkija koji je ostao 'iznenađen i uvređen' i na Twitteru poručio – nećeš razbojniče! Zato je Vlada odmah pozvala predstavnike trgovačkih lanaca pa im je ministar Filipović poručio: 'No pasaran'! Poslije sastanka, objavio je  kako im taj bezobrazluk neće proći jer naša vlada ima mehanizme kako ih urazumiti. Zašto su tako ostali iznenađeni i Plenki i Filipović pravdaju nekakvim partnerskim odnosima s gospodarstvenicima i kako su postupali u dobroj vjeri(?!). Nisu očekivali kako će im trgovci tako žestoko, reklo bi se, zabiti s leđa.

Zbog te 'dobre vjere', ispali su 'papci',  kako bi se, je li, onako kolokvijalno reklo u našem narodu. Filipović je rekao kako je na stolu i mogućnost tzv.  'crnih lista'. Udruge su već više od godine dana upozoravale kako  prije uvođenja eura treba uvesti 'crne liste', tzv. liste srama, po uzoru na Sloveniju koja je upravo uz pomoć njih prilično uspješno disciplinirala divljanje cijena. Ali naša vlada nije to smatrala potrebnim, a sad znamo i zašto. Sve zbog 'dobre vjere'! Upravo zato nije osigurala udrugama sredstva za tu svrhu.

 Sad su ostali 'iznenađeni i uvređeni' pa im je i to na stolu. Novinari su u utorak usporedili slovenske i naše cijene pa je ispalo kako je košarica proizvoda od kave do mesa u istoj količini i istih brendova u Sloveniji u prosjeku od 5 do 8 eura jeftinija. U nas je jeftinija samo košarica u kojoj su proizvodi u koje je vlada intervenirala, dakle ulje, mljeveno meso i još nekoliko tih osnovnih namirnica. Kako to, kako to? Tu treba uzeti u obzir kako  je u Hrvatskoj cijena struje regulirana, pa time i niža gotovo 60 posto od one u Sloveniji, što je još jedan značajan razlog zbog kojeg u nas cijene nisu smjele toliko divljati. Barem ne više od inflacije koja je trenutno na razini manjoj od 14 posto. Kako to da isti trgovački lanci u Sloveniji nisu podigli cijene ovako kao u nas? Jer je lov u mutnom u neuređenim državama moguć i očito poželjan. Džabe se sad ekipa u vladi ljuti. Nije odrađeno onako kako je trebalo. 'Dobra vjera' se u uređenom sustavu koristi za kućnu upotrebu.

Iznenađen je i Glavni državni inspektor Mikulić, odavno poznat po nesebičnoj marljivosti i nemjerljivoj  sposobnosti. U ime 'dobre vjere', nije našao za potrebno poslati svoje inspektore krajem godine i jednako tako prvi radni dan u Novoj godini po velikim butigama i ostalim mjestima gdje se već oderalo prve novogodišnje kupce, kako se kome učinilo zgodnim. Sve zbog te vražje 'dobre vjere'. Ako ne ispadne kako su se nadali, onda će svi oštro viknuti, što se sad i dogodilo: „Nećemo dozvoliti varanje naših građana!“ Sve to jer te naše velike poštenjačine ne mogu ni zamisliti kako bi itko uopće, ne daj Bože, pomislio varati građane. Takvi su, pošteni do srži. Upravo zato se u vladi promijenilo više ministara nego je obnovljeno kuća na Banovini. Upravo zato je na Medarevu parking umjesto dosadašnjih 5 kuna sada 1 euro. I to mrtvo hladno, bez koncesije koja je istekla. Ne- koncesionar trlja ruke pod parolom - ako prođe, prođe. I prošlo je! Koliko će trajati, trajat će. Eurići dohodu. Neka Bog čuva 'dobru vjeru'! Eto vas.

Iz tiskanog izdanja objavljenog 5. siječnja 2023. 

Popularni Članci