test

Superhik je poput jagoda - domaći proizvod!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Ivona Butjer
Ne znam zašto se toliko buke diglo zbog APN sufinanciranja buduće kuće ministra Banožića. Kuću će graditi u Vinkovcima gdje ima i stan od nekih 80 i nešto kvadrata, što je sve zakonito i u skladu s pravilnikom APN-a. Niđe problema.

Plaća koju ima kao ministar, kao i plaća njegove supruge daleko premašuje iznos koji banka traži za dodjelu takvog kredita. Odavno je jasno kako na te kredite ionako ne mogu aplicirati oni koji imaju prosječnu ili medijalnu plaću jer im banke ne daju kredit. Iz toga je razvidno kako se radi o pomoći onima koji su u višim platnim razredima i onda ne postoji nijedan razlog da se naš Banožić ne skući u nešto više kvadrata od onih koje trenutno ima. Znamo još i iz slučaja državnog stana u Zagrebu, s puno više kvadrata nego što mu po pravilniku pripada, kako naš ministar jednostavno teško podnosi premalo kvadrata. Voli velike i skupe prostore. Bože moj, svak' ima neku slabost. Kad bi mu to bila jedina slabost....

Plenki je cijelu priču nonšalantno prebacio na ministra Bačića jer je to u njegovom resoru. Pa nek se naš gospar Bačić misli i tramaka s novinarima kako zna i umije. Ipak, ne trebaju se ni Bačić ni Plenki brinuti. Ionako pitanje etičnosti nije pitanje koje će njegovoj stranci smanjiti rejting ili, ne daj Bože, broj glasača na idućim izborima. Logično! Hrvati obožavaju Superhika! Jednako kao i Superhik smatraju kako je  potrebno  uzimati siromašnima, kako bi se pomoglo i dalo bogatima. I što sad tu nije jasno?

Suci su zaprijetili bijelim štrajkom ako se njihove plaće drastično ne povećaju. I nije ni najmanje upitno kako stvarna neovisnost sudstva počiva i na sudačkoj financijskoj neovisnosti. Tu je vruću patatu Plenki bacio u ruke ministru Manenici, koji je, kao što je i red, osnovao komisiju koja mu pomaže pregovarati sa snervanim potplaćenim sucima. Plenki je objasnio kako ni plaće liječnika, ni plaće sudaca, ne smatra nekim ozbiljnim problemom, a kamoli razlogom za štrajk. I to je logično jer priroda vlasti nije čežnja ka neovisnom sudstvu, jednako kao ni neovisnom Odvjetništvu. Kad je pak riječ o bijelom štrajku koji će navodno započeti suci, taj dio baš mi nije posve jasan. 

Koji vrag je onda, ako ne bijeli štrajk, suđenje u trajanju od deset, petnaest do nerijetko i trideset godina. Koji vrag?!

Sve češća 'paljenja automobila', novi su način slanja poruka diljem Hrvatske. Ni grad nije iznimka. Još nije završena istraga o 'paljenju' automobila čovjeku iz grada. S druge strane, počelo se pucat' i po nekim lokalima u Uvali. Znači li to kako je mafija i u Gradu sve bezobraznija i kako dosadašnji 'podzemni' obračuni sve više izlaze na ulicu? Policija ne izlazi s rezultatima pa je jasno kako rezultata istrage još nema, što isto upućuje kako ovdje stvari nisu baš jednostavne u smislu - zapalio susjed jer ga snervalo što je auto parkiran na njegovom mjestu. Jedna od važnih stvari pri odabiru Hrvatske kao turističke destinacije je njena bajkovita sigurnost kojom se ne mogu pohvaliti brojni europski, a kamoli američki gradovi. Ako se mafija toliko osilila, ni sama policija bez jasne odluke i stava politike teško može zaustaviti organizirani kriminal. Zašto? Brate mili, jer i sam naziv kaže - organizirani su. No to su uvijek i bili, samo je pitanje gdje je točka nakon koje postaju bahati i bez potrebe za življenjem u podzemlju. Jednako kao što je i pitanje s kim su umreženi, što im daje taj osjećaj 'sigurnosti.

U međuvremenu, ako vas nervaju visoke cijene jagoda, provozajte se do Vrgorca na Dane jagoda i bez dodatne cijene prijevoznika, prekupaca i sličnih razloga skupoće, jedite i uživajte u freškom i mirisnom voću po cijeni uzgajivača. Kreću i stonske pa gustajte u jagodama tamo gdje rastu. Eto vas.

Popularni Članci