test

SAMO SE ON ČEKAO ŽELJNIJE OD 'ORCHESTRE' Ovaj kruzer je bio prvi koji nas je posjetio nakon Domovinskog rata

Autor: Ivo Batričević
MSC ORCHESTRA je prvi kruzer nakon Covid 19 krize, a La Palma je bila prva nakon rata i više od tri godine nakon što je posljednja napustila Dubrovnik nekoliko dana prije nego što je zapucalo. Priču o brodovima koji su u specifičnim momentima za Dubrovnik bili od iznimne važnosti donosi Ivo Batričević u rubrici 'Priče o moru i brodovima'. 

Petak 11. lipnja 2021. dan je koji će se pamtiti po prvom uplovljavanju kruzera u luku Gružu nakon pandemije Covid 19, zbog koje je luka bila bez prometa  jošod ožujka 2020.  MSC ORCHESTRA prvo uplovljavanje na rasporedu ima 11. lipnja u  7:00 sati, a nakon tog dana imat će još 19 uplovljavanja u luku Gruž tijekom sezone. Drugi brod iste kompanije MSC SPLENDIDA prvi će put uploviti 14. lipnja 2021. te će Dubrovnik posjetiti još 15 puta tijekom sezone. Bit će još drugih brodova i drugih brodarskih kompanija, ali o njima nešto više drugom prilikom.

U proteklo vrijeme krize bilo je tu nekoliko kruzera u dolasku, koje su pokrenule velike brodarske kompanije radi repatrijacije, odnosno povratka članova posade, naših pomoraca u Hrvatsku i još u neke susjedne zemlje, ali ovo je prvi dolazak kruzera s putnicima nakon dugo vremena. Nakon trećeg vala korone i cijepljenja stanovništva diljem svijeta  pokazalo se  kako ipak dolaze bolja vremena, a također se nadamo da će koronavirus sam od sebe oslabiti u ljetnim mjesecima. Tako su se sve vrste svjetskih prijevoza putnika i turista pomalo pokrenule, a s njima i brodski kruzing turizam, uz sve preporučene epidemiološke mjere na brodu, a i luka Gruž će ih spremno dočekati.

U floti MSC Cruisesa od 2007.

MSC ORCHESTRA je izgrađena 2007. godine za brodarsku kompaniju MSC Cruises, ima 92409 BT-a, dug je 293,8, a širok 32,3 metara, može ugostiti maksimalno 3200 putnika koje opslužuje 990 članova posade, s time da će brod u dolasku imati manji broj putnika i posade. Brod je isplovio iz Venecije na sedmodnevno putovanje 5. lipnja u 17:00 sati za Bari - Italija, Krf – Grčka, Mykonos- Grčka, Dubrovnik i povratak u Veneciju je 12. lipnja u 9:00 sati.

Ovo prvo uplovljavanje broda s putnicima nakon određenog vremena prilika je za prisjetiti se kruzera  LA PALME koji nas je posljednji napustio pred sami Domovinski rat i prvi došao nakon rata.

Brod je izgrađen u srpnju 1953. u brodogradilištu Forges de Chantiers de la Gironde –Bordeaux kao novogradnja br. 1. pod imenom FERDINAND DE LESSEPS za francuskog brodara Messageries Maritimes iz Marseillea, a plovio je na liniji iz Marseillea do Mauritiusa zajedno s brodovima blizancima LA BOURDONNAIS, PIERRE LOTI i JEAN LABORDE. Imao je 12000 GT, brzinom od 17 čvorova mogao je prevesti oko 500 putnika, a poslije preinake za grčke brodovlasnike i do 800 putnika. Mijenjao je razne vlasnike i imena te plovio od 1969. kao DELPHI za grčki CS Efthymiadis,  kao LA PERLA od 1977. za La Perla Cruise Line te kao LA PALMA od 1980. za Intecruise, a od 1996. pod istim imenom i za Louis Cruise.

Najdublji trag u povijesti

LA PERLA prvi put dolazi iz Krfa u Dubrovnik 12. svibnja 1978. u 7:00 sati s 527 putnika i odlazi u 13:00 sati za Veneciju. Te nas je godine posjetio ukupno 26 puta na stalnom tjednom krstarenju: Venecija – Pirej – Rodos – Iraklion – Krf – Dubrovnik - Venecija. Nakon još jedne promjene imena kao LA PALMA dolazi u Gruž 1. svibnja 1981. u 7:00 sati sa 652 putnika. Od prvog dolaska do početka Domovinskog rata ovaj brod je u Dubrovniku s prosječno 500 putnika na 25 do 30 uplovljavanja godišnje ostao u sjećanju kao jedan od najuspješnijih putničkih kruzera u predratnom razdoblju.

Ali ono po čemu je ovaj brod ostavio najdublji trag u povijesti kružnih putovanja u Dubrovniku su njegova dva nezaboravna dolaska u grušku luku. LA PALMA je naime bio posljednji brod koji je napustio Dubrovnik pred sami rat, ali i prvi koji nas je posjetio nakon njega. Samo četiri dana nakon njegove posjete 27. rujna 1991. započeo je napad na Dubrovnik, pa se LA PALMA doslovno u zadnji moment kroz iglene uši izvukao iz ratnog pakla. lako su gotovo svi brodovi na kružnim putovanjima već odavno otkazali sve svoje dolaske u Dubrovnik, poštujući preporuke svojih vlada i osiguravajućih društava da ne putuju u krizna područja ratom već zahvaćene Hrvatske, LA PALMA je kao što smo vidjeli u luci Gruž ostao doslovno do posljednjeg trenutka.

Više od tri godine je trebalo čekati da se prvi kruzer s toliko željno očekivanim turistima ponovo vrati u Dubrovnik. To se na veliku radost ratom ispaćenih Dubrovčana konačno dogodilo 7. studenog 1994. u 11:30 sati kada je opet kruzer  LA PALMA pod zapovjedništvom kap. Kostasa Kristoforidisa u grušku luku doplovio s 460 putnika i 170 članova posade.

Organizator je bio Lovro Misir

Kružno putovanje prema Dubrovniku, prvo poslijeratno, organizirao je poznati hrvatski turistički entuzijast Lovro Misir posredstvom svoje putničke agencije MISIR REISEN iz Essena s itinererom: Venecija  - Dubrovnik – Krf - Venecija. Iako je i sljedeća 1995. godina, zbog ratnih operacija Bljesak i Oluja, opet ponovila pustoš gruškog veza i lokrumskog sidrišta, ovaj je dolazak ipak označio definitivan veliki povratak brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik.

Sam povijesni dolazak LA PALME u Dubrovnik bio je i jedan od njegovih posljednjih putovanja. Sve je teže bilo relativno skromno opremljenom brodu pronaći putnike, jer su se tih godine počeli graditi luksuzno opremljeni mega kruzeri kojima se, zbog rentabilnije eksploatacije, više nije moglo tržišno konkurirati. Brod je konačno raspremljen 10. studenog 1996. i od tada se dugo godina povlačio po raznim grčkim uvalama i lukama sve do konačne i tužne odluke njegovih vlasnika. Na posljednju plovidbu, nakratko za ovo putovanje  preimenovan u SAGAR, brod je iz Limassola na Cipru krenuo kroz Suez prema Indiji 23. lipnja 2003. a 14. srpnja je doplovio u svoju posljednju luku u rezalište brodova Alang u Indiji u kojem je i završio u bezličnoj hrpi starog željeza.

Ipak, brod je ušao u legendu za sva vremena jer svojim plovidbama ponosno obilježio najteže dubrovačke godine te definitivno našao svoje počasno mjesto u povijesti njegovih kružnih putovanja.

Dugogodišnja tradicija dolazaka kruzera u Dubrovnik

U Dubrovniku nas je posjetio prvi kruzer imena BARONE STUERMER pred 177 godina tj. 10. kolovoza 1844. sa 153 putnika i polaznom lukom Trst. Lučki kapetan tada ih je u svoje knjige dolazaka upisao kao putnike „pasagieri della gita di piacere“ ili u prijevodu „putnici izleta za razonodu“.

Tijekom Covid 19 krize kompletan kruzing turizam je stao, brodovi su prisilno usidreni, neki vezani i stavljeni u raspremu s minimumom posade po lukama diljem svijeta, a neki su morali biti žrtvovani te su i s 25 godina starosti pošli u rezalište, a mogli su još godinama uspješno ploviti.                                                                                                                                         Stoga prvom kruzeru nakon ove krize MSC ORCHESTRI zaželimo dobrodošlicu!

Popularni Članci