test

Pokušajte s mađarskim!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: Printscreen
Kolumna Vjere Šuman iz tiskanog izdanja Dubrovački dnevnik petkom od 2. travnja. 

Zvao Zoki Šeksa pa falio broj i dobio babu Maru. 'Milanović ovdje, trebam Šeksa!' 'Nema toga tu sinko, ođe baba Mara!' Na to će Zoki ljutito: 'Idi i ti u p... materinu!' Naravno da se ovo nije dogodilo, već je samo jedna od brojnih šala koje kruže društvenim mrežama o Zokiju i njegovom udaranju po svakom tko mu uleti u vidokrug. Ipak, zadnjih dana koncentrirao se samo na Plenkija uz malo baražne vatre na kolateralne žrtve u liku i djelu Pupovca i Jandrokovića, od milja zvane Pupi i Njonjo. Tako je cijela setemana prošla u razmjeni uvreda, odgovora na uvrede,  odgovora na uvredljive odgovore, zbog čega je opet bilo neophodno dati odgovor na odgovor na uvredljiv odgovor i onda opet odgovoriti na odgovor... U tom smislu hrvatski je dobar jezik, obiluje brojnim inačicama iste uvredljive riječi, ali i velikim brojem fantastičnih mogućih i nemogućih oblika uvredljivih kombinacija. Engleski, kojim se također obojica koriste u međusobnoj svadljivoj komunikaciji nema toliko mogućih riječi u svrhu gađenja, vrijeđanja i zabijanja u pod, kao naš materinji jezik.  Ipak, padale su uvrede na hrvatskom, engleskom, ali i talijanskom. Talijanski nije loš, obiluje različitim mogućnostima vrijeđanja i gotovo se može nositi s hrvatskim, ali  znalci tvrde da je u tu svrhu najjači mađarski pa je stoga moja topla preporuka Zokiju i Plenkiju da svoju dnevnu dozu vrijeđanja nastave na mađarskom. I nama bi to dobro činilo.

Bez obzira na to vrijeđaju li se višejezično ili na materinjem,  ide im odlično, zbog čega za bilo kakvim drugim, ne daj Bože ozbiljnijim poslom, nemaju ni volju, ni potrebu, ali bome ni vremena. Članovi Vlade jednako kao i saborski zastupnici, skupa sa šefom Sabora, svrstavaju se svaki na svoju stranu ili u svoj tor, zbog čega ni Vlada, ni oporba nisu ni primijetili da je  Medika ugrabila priliku i prestala isporučivati lijekove bolnicama i ljekarnama zbog posve banalnog i glupog razloga. Neplaćanja računa koji iz dana u dan rastu. Ministar Beroš nije odavde tako da nitko nije reagirao, ne smatrajući toliko važnim što, eto, baš nema lijekova, osim što će pacijenti prestati dobivati svoje doze. A Bože moj, umiru ljudi i od Covida. Takva su vremena, umire se. Onda će odjednom dramatično namaknuti pare i puni ponosa se slikati  u svim dnevnicima i naslovnicama novina, usput prozivajući one medije koji njima i takvoj raboti nisu pisali panegirike. Važno je što je krivac za stanje u kojem se nalazimo pronađen.

Gazde, i jednog, i drugog Zagrebačkog brda potpuno se slažu da su novinari  krivi za sve pa tako, čini se, i za cjepivo, i za nestašicu lijekova, i za sav jad i čemer koji nam mediji svakodnevno serviraju. Zbog bezobraznih i glupih medija ni ne vidimo stvarnost koja je zapravo idilična, ružičasta i bajkovita. Tko nam je kriv?  Zna se,  Jutel(HTV) i svi ostali mediji koji iskrivljuju i lažno prikazuju stvarnost, puno, puno gore, nego što naša stvarnost izgleda. Eto, sad znamo tko je kriv za sve što nam se događa.

U međuvremenu zbog rata dva prva čelnika države, kampanje za lokalne čelnike nekako su pale u drugi plan, gotovo su svedene na pokoji poklič u smislu bolje budućnosti ako izaberete najboljeg . Od toliko 'najboljih' stvarno je teško izabrati.

Zanimljivo je da u svoj program, ni u Zagrebu,  ni u Gradu, nitko nije uvrstio potpunu digitalizaciju gradske uprave, koja bi  omogućila građanima da interaktivno, putem aplikacije, prate svoje predmete u tijeku i njihove obrade kroz gradske službe, te mogu predati sve potrebne  obrasce potpuno online. Ma koliko se svi zaklinju u transparentnost ona je samo zvučna floskula jer zasad takvu doista transparentnu platformu koriste jedino Bjelovar i Sveta Nedjelja dok je  planira uvesti Đakovo i nekoliko manjih sredina. Uz takav način rada građani imaju uvid u svaku  kunu koju je isplatila njihova lokalna uprava, a samim time jasan uvid u to na što se troši svaka  kuna lokalnog proračuna, odnosno,  njihovog vlastitog novca. Komplicirana javna uprava i njezino funkcioniranje  u skoroj budućnosti zauvijek bi otišla u zaborav. Takve ideje nisu se našle u programima naših političara jer kad bi to doista tako bilo, više od polovice njih ne bi se uopće ni kandidiralo. Bio bi to posve neisplativ posao za puno i previše rada. Mogućnost uhljebljivanja bila bi svedena na minimum. A to nije nikome u interesu.

Za nekoliko dana proslavit ćemo Uskrs. Nek vam je miran i sretan, čuvajte sebe i svoje jer nema vas tko drugi čuvati. Situacija u Gradu, ali ni šire, s vražjom pandemijom, nije dobra i držite distancu i slavite samo s najbližima. Sretan vam i blagoslovljen  Uskrs! Imajte se lijepo. Eto vas.

Popularni Članci