test

NOVO LICE ŽUPANIJE SE SNERVALO Poručujem vam – imate se čega bojati!

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Kandidat za župana SDP-a i HNS-a Roko Tolić danas je burno reagirao na tekst o tome da je Zračnu luku Dubrovnik oštetio za više od 100 milijuna kuna pritom nazvavši novinarski tekst pamfletom, a kao naručitelje je naveo Branka Bačića i Nikolu Dobroslavića.

Nemar, štetu i nenadoknadivi gubitak zbog penalizacije, Tolić je u svom Facebook priopćenju olako nazvao samo korekcijom. Kada netko nepravilne postupke javne nabave u dvije faze projekta, koje njegovo društvo koštaju sto ili više milijuna kuna, naziva korekcijama i minorizira problem koji će tek koštati Zračnu luku Dubrovnik, onda je to pamflet. Pamflet za javnost i spin je upravo ono što je kandidat za župana poručio u svom osvrtu na četiri gusto pisane stranice novinskog teksta.

I da ne bude da je Roko Tolić u krivu. Tekst koji je danas ekskluzivno objavljen u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika objavljen je zbog Tolićevog političkog angažmana. Razlozi se mogu pobrojati, nisu obavijeni velom tajne. Valjda je u interesu čitatelja znati tko im se kandidira za župana. Čitatelji su ujedno i glasači, a oni će valjda prosuditi je li situacija kada Zračna luka Dubrovnik mora vratiti novac od korekcija, penalizacija i nemara zapravo šteta ili samo puka korekcija poput zamaha korektorom na papiru. I zašto baš sad jedan medij izbacuje ovakav 'pamflet', kako kaže Tolić?

Odgovor je jasan, jer smo uspjeli iskopati potvrdu svih nepravilnosti, koje se skrivaju kao zmija noge. Mozda radi sramote, svačije, jer gotovo sve su stranke sjedale u nadzornim odborima. Da smo kao jedan Rokov dobar prijatelj i konzultant, rekli bismo da smo ih dobili u sandučiću od zviždača. Ili na memory sticku. Ali nismo, radi interesa javnosti trudili smo se doći do točnih informacija i u tome smo uspjeli. Hvala mu na potvrdi da je sve točno u lipu.

Zbog čega se snervao Roko Tolić?

Iako ima gotovo pa javnu funkciju od 2009. godine, Tolić je prvi kritički tekst dobio 9. travnja 2021. godine. Drugih tekstova je bilo, ali nisu bili pamfleti poput ovoga. Dobitnik zlatne kune, milijunti putnik, povučena sredstva iz Europe, najbolji menadžer javnih poduzeća... Ti tekstovi su kandidatu za župana godili i nikada se na njih nije osvrtao, ali ovaj je drugačiji od drugih; ovaj ne služi za glancanje lika i dijela direktora aerodroma nego u detalje govori o nemaru i nesposobnosti tog istog sada bivšeg direktora koji je svoju tvrtku uskratio za 100 milijuna kuna ili gotovo jedan proračun županije koju pretendira voditi. Ono što na kraju dana, kada se dojmovi nad objavljenim tekstom slegnu, najgore što bi Roka Tolića, kandidata i mogućeg župana trebalo boljeti je da je sve što je 'novinar' o njemu napisao naprosto samo istina.

A istina je, uz napisano, i činjenica da su ga Dobroslavić i Bačić godinama držali na poziciji direktora aerodroma, da je lobiranje za njegovo imenovanje krenulo još u vrijeme Iva Sanadera, da je bio politička posvuduša i lizao se i sa SDP-om i s HDZ-om, a kako bi se održao na poziciji i stjecao legitimaciju za kandidaturu. Nakon što je izgubio povjerenje premijera krenuo je u bitku sa svojim bivšim saveznicima. Dobroslavić se od mudraca pretvorio u starca koji ne zna nabrojati županijske institucije, u lijenčinu kojem je Županija puna problema. A on divan, uspješan biznismen, obiteljski čovjek, gradi mali stančić kreditom na Babinom kuku, a zločesti i zlonamjerni novinari mu pakiraju.

U poruci, vjerojatno mediju i novinaru koji se uredno potpisao, Tolić piše kako će odgovor dobiti uskoro, na dane prvog i kruga izbora te poručuje: 'imate se čega bojati.'.

Je li to novo lice županije ili samo stari Roko Tolić koje tek sada pokazuje svoje pravo lice?

Popularni Članci