Na jugu ništa nova

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL, Goran Mratinović/DD
Dočekali smo i tu srijedu, prvu izbornu srijedu otkad je ovih novih naroda i narodnosti. Izbori su se održali, relativni pobjednik je poznat, to je Hrvatska demokratska zajednica, u našoj Županiji i Gradu su debelo pobijedili, a izborni legitimitet im dodatno potkrepljuje ogromna izlaznost.  

Ili je ljudima bilo dosta HDZ-a pa su izašli i birali HDZ ili im je dosadno pa zazivaju nove izbore, nije baš jasno. Crven, bijeli, pravi, kako su sebe apostrofirali ovi iz Domovinskog pokreta, napravili su vrhunski rezultat. Desni DP-ovci će očito biti prevaga budućoj vlasti. Imaju oni neke prohtjeve, neće sa Srbima, vjerojatno im i Istanbulska konvencija nije nešto napeta, ali neće biti ni prvi ni zadnji koji su izdali vlastiti program i vlastite birače. 

A onima koji su tradicionalno birali HDZ, svoj moralni spas su pronašli očito u Domovinskom pokretu. Mržnja prema Srbima s kojima je Plenković komforno krojio vlast protekla dva mandata, ne sjeda nekim biračima niti nakon što smo zagazili u četvrto desetljeće otkako je rat realno završio, bar onaj obrambeni, a pitanje pozitivne diskriminacije nacionalnih manjina, jedno je od osnovnih načela poštivanja ljudskih prava i sloboda, a time i pokazatelj razvijenosti demokratskog društva.  

Čovjek bi realno očekivao da je ona Škorova Vjera, ljubav i domovina samo stih domoljubne pjesme, da je za politiku bitna i ekonomija, socijala, kultura, infrastruktura, ali vraga, sitni, emotivni, huškački partikularni interesi su očito doveli do toga da nam je treća politička opcija sutra ručna kočnica prema zdravim temeljima kakve bi morala imati normalna članica u Europskoj uniji.  

Možemo očito ne može, barem ne u x. izbornoj jedinici. Iako su mu ankete davale šansu u x. izbornoj jedinici, Đuro Capor ipak nije uspio ući u Sabor pa zasad izgleda kako ćemo iz Dubrovnika imati samo jednoga saborskog zastupnika, ujedno i gradonačelnika Mata Frankovića dok će ostali čekati neku drugu priliku. 

I Dubrovnik je odlučio u skladu s ostatkom Hrvatske honorirati HDZ najvećim brojem glasova. Nešto više od 35 posto glasova dobar je temelj za lokalne izbore koji nas čekaju dogodine. Franković je preferencijalno u Dubrovniku dobio očekivan broj glasova, njih 3568, a lijepo je prepoznata i Anita Bonačić Obradović koja je s četrnaeste pozicije obranila čast dubrovačkog SDP-a i osvojila 1117 glasova. Đuro Capor kao nositelj liste Možemo osvojio je 1036 glasova. 

Građani su iskazali svoju volju, a na političarima je u narednom razdoblju zadatak dogovoriti većinu koja bi u Saboru trebala udruženim snagama raditi u interesu svih, a ne samo onih koji su ih birali.  

Iako ste možda u srijedu navečer pozorno pratili sve podatke, pripremite se idućih dana, možda i tjedana za incognito pregovore, prebjege, žetone.  

Bit će svega, vidjet ćete. 

Popularni Članci